WESTELIJKE CYCLADEN
Naar overzicht Cycladen.
Naar startpagina Gr.. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

Kéa Kíthnos Kímolos
Mílos Sérifos Sífnos

Haven van Kea,  westelijke CycladenKEA of TZIA
Oppervlakte: 121 km2 - Afstand van Lavrio 17 zeemijl - Afstand van Piraeus 42 zeemijl
Dit eiland, vlakbij het meest oostelijke punt van Attika,
is bijzonder schilderachtig: het berglandschap dat zo typerend is voor de meeste Cycladen wordt doorkliefd door kleine dalen met hier en daar wijn ­en boomgaarden die aan zee uitlopen en zo pittoreske baaitjes vormen. Aan de Ajos Nikolaos baai, aan de westkant van het eiland, ligt de haven Korrisia die als een van de veiligste natuurlijke havens van de Middellandse Zee wordt beschouwd. In Korrisia (of Livadi) dat gebouwd is op de plaats van de oude stad Korrisia die net als Joelis, Karthaia en Piejessa in de oudheid 4 onafhankelijke staatjes vormden, komen de lijnboten aan.

In Chora (of Joelis), het hoofdstadje van het eiland,  
overheerst de typisch Cycladische stijl. Het is amfitheatrisch gebouwd op de plaats van het oude Joelis (6 km van Korrisia) en maakt een diepe indruk op de bezoeker door de geplaveide steile straatjes, de huisjes met pannen daken en de prachtige kerken met kunstige houten ikonostases. Op het hoogste punt ter plaatse, de oude Akropolis, bevindt zich de wijk Kastro waarvandaan het uitzicht over de tegenovergelegen eilanden van Attika overweldigend is. Hier vlakbij is ook de in een leistenen rots uitgehakte "Leeuw van Kea" (6de eeuw v.C.) te zien.

In het Archeologisch Museum van Chora  
zijn interessante voorwerpen uit het Cycladische tijdperk. Kapelletjes, windmolens en kloosters, waaronder het aan de beschermheilige van het eiland gewijde Panagia Kastiani Klooster, sieren de binnenlanden van Kea.

Wie een rustige vakantie wil,  
kan hier zo dicht bij Athene, prachtig schone en rustige stranden vinden bij Piejessa, Korronisia, Koendoeros, de baaien bij Otzia en Poles en bovendien genieten van verse vis in de schilderachtige tavernen.

Hoe het eiland te bereiken 
Per veerboot. Vanuit Lavrio. Inlichtingen: havenautoriteiten van Lavrio, 0292 ­25249. Vanuit Piraeus (slechts zeer weinig afvaarten per week). Inlichtingen: haven autoriteiten van Pireas, tel.: 01-4226000. Nuttige telefoonnummers. Netnummer Kea: 0288  Politie: 21100 Havenautoriteiten: 21334

KITHNOS   
Oppervlakte 99 km2 - Afstand van Piraeus 52 zeemijl.
Op dit kleine Cycladische eilandje dat al in de oudheid bekend stond om zijn goede bestuur zijn onlangs de oudste overblijfselen gevonden van menselijke aanwezigheid op de Cycladen.
Ook hier is het landschap bergachtig maar de ruige natuur wordt hier en daar verzacht door penseelstreken in de vorm van wijngaarden of vijgenbomen terwijl de kust wordt opgeluisterd door schitterende baaien.

Aan de westkant van het eiland komen de boten aan in het havenstadje  
Mericha
.
Acht kilometer van Mericha ligt de hoofdstad
Chora (of Messaria)

gebouwd op het plateau van een heuvel. Het is een typisch Cycladen stadje dat opvalt door mooie kerken met iconostases, houtsnijwerk en prachtige heiligenafbeeldingen (de Ajos Savas, de Sotira Kerk, de Aja Triada en de Theologos Kerk). Bij het
Kooster Panajia toe Nikoes

dat op een schilderachtige heuvel is gebouwd wordt op 15 augustus een traditioneel feest gehouden. Iets zuidelijker ligt de oude hoofdstad van het eiland met als oude naam
Dryopida
, ook weer een echt mooi eilandstadje. Aan de noordoostkant van het eiland ligt
Loetra
, heel bekend om de radiumhoudende warme bronnen tegen reumatische klachten, huidaandoeningen en gynaecologische problemen.

Van bijzonder belang is in het zuidoosten het  
Panagia Kanala Klooster
,
de beschermheilige van het eiland, dat werd gebouwd op een schilderachtige kaap die uitloopt op een fantastisch zandstrand tegenover het eiland Serifos. Het geheel lijkt op een fjord in Griekse kleuren.
Dankzij de mooie stranden, de korte afstand van Athene en het helder schone water trekt Kythnos veel zomergasten. Behalve het strand bij
Panagia Kanala
kan men ook fijn zwemmen bij Merichas, Episkopi, déFlamboeria baai (alleen per motorbootje bereikbaar), Loetra en Ajos Stefanos.

Hoe het eiland te bereiken
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 0l ­4226000. Vanuit Lavrio. Inlichtingen: haven autoriteiten van Lavrio, tel.: 0292 - 25249.Nuttige telefoonnummers. Netnummer Kythnos: 0281 Politie: 31201 - Havenautoriteiten: 31290

KIMOLOS  
Oppervlakte 36 km2 - Afstand van Piraeus 88 zeemijl.
Vlakbij Milos ligt dit bij uitstek bergachtige eilandje dat net zo wit is als het krijt dat er wordt gewonnen.
De dodenstad die in het gebied
Elinika (zuidoosten van het eiland)

werd gevonden alsmede de overblijfselen van de oude stad Kimolos op het tegenover Elinika gelegen eilandje
Ajos Andreas
,
getuigen dat Kimolos al werd bewoond in de Myceense tijd. Veel later, in de middeleeuwen, vonden de piraten er hun toevlucht in de goed beschutte grotten van het eiland. In het algemeen komt de geschiedenis van Kimolos overeen met die van Milos.

Van de rustige haven Psathis
leidt een weg omhoog naar het hoofdstadje
Kimolos (of Chora)

waar bijna de gehele bevolking van het eiland woont. De huizen in Chora, in originele Cycladenstijl, zijn om de kern van het kasteel gebouwd dat bestaat uit de nederzettingen
Mesa Kastro en Exo Kastro.
De huizen in Mesa Kastro vormen aan de buitenkant een verdedigingsmuur met ramen als schietgaten en vier toegangenpoorten. In zijn totaal bezien lijkt de hoofdstad op een schilderij in wit op een blauwe achtergrond. De huizen van
Chora
baden in een bloemenweelde; de straten van de stad zijn geplaveid.

In het gebied Prasa
in het noorden van het eiland waar ook het krijt wordt gedolven, zijn geneeskrachtige zwavelhoudende bronnen.
De tavernen in Chora bieden alleen eenvoudig eten en er zijn maar weinig kamers te huur.
Over het algemeen blijft Kimolos dus een beetje buiten de grote toeristenstroom. Toch zijn er prachtige zandstrandjes en is het geschikt voor diegenen die houden van vredige afzondering in een idyllisch landschap.
Behalve de stranden bij Psathi en Prasa zijn er ook nog Alyki, Limni, Bonatsa, Klima en Monastiria.

Hoe het eiland te bereiken
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01 ­4226000. Vanuit Milos (Apollonia) bestaat er in de zomermaanden een verbinding met het eiland (per kleine visserboot ). Inlichtingen: havenautoriteiten van Milos, tel.: 0287 -22100, het eiland is ook per lijnboot bereikbaar. Netnummer Kimolos: 0287 Politie: 51205 - Gemeente: 51218 Havenpolitie: 51332  

Kleftiko, Milos, Westelijke cycladenMILOS   
Oppervlake 160 km2 - Afstand van Piraeus 87 zeemijl
Milos, het zuidelijkste eiland van de westelijke Cycladen onderscheidt zich zowel door de vulkanische bodem als door de rijkdom aan delfstoffen in de bodem. Ook bijzonder is dat het eiland de vorm van een hoefijzer heeft.
De beschaving is verwant aan die van Kreta en gaat zeker 5000 jaar terug.
De faam van Milos heeft zich over de hele beschaafde wereld verspreid dankzij het meesterlijke beeld dat er in de 19de eeuw werd gevonden, nu te zien in het Louvre in Parijs: de Venus van Milos.

Adamas  
dat als een van de veiligste natuurlijke havens van de Egeïsche Zee wordt beschouwd is heel schilderachtig met de witgekalkte huizen, de geplaveide straten, de balkons vol bloemen en de door dichters bezongen geurige tamarisk.

De huidige hoofdstad Milos (of Plaka)  
gebouwd op een heuvel boven de zee aan de voet van het kasteel is een prachtig stadje met een heel eigen bouwstijl. Er zijn vele mooie kerken zoals de Panajia Korfiatissa, de PanajiaThalassistra en de Mesa Panajia.

Er is een Archeologisch Museum  
met een kopie van de beroemde Venus en andere vondsten uit verschillende periodes. In het Geschiedkundig en Volkenkundig Museum zijn zowel voorwerpen van volkskunst als een collectie delfstoffen van het eiland, fotografisch materiaal en interessante historische documenten.

Op de noordoostelijke kaap ligt het moderne zomerverilijf Apollnia.  
3 km hier vandaan ligt een belangrijk Minoisch centrum,
Fylakopi
,
waar achtereenvolgens drie steden werden gebouwd. Bij deze archeologische plaats ligt ook de sprookjesachtige Papafranka grot.  
Een andere prachtige grot is de zeegrot "Kleftiko" op het meest zuidelijke punt van het eiland. Het belangwekkendst zijn echter de beroemde vroegchristelijke catacomben bij het
dorp Trypiti,
 2 km van de hoofdstad Plaka, die men tegenwoordig kan bezichtigen.

Het eiland heeft betoverende stranden bij o.m.  
Chivadolimni, Apollonia, Adarnanta, Emborio
, Provata, Palaiochori en Ajia Kyriaki. Dankzij de goede toeristische voorzieningen, de kristalheldere zee en de belangwekkende bezienswaardigheden trekt Milos steeds meer toeristen. Ook de in de buurt gelegen eilandjes zoals
Antimilos, Akradiës
en Glaronisia  
zijn zeker de moeite van een bezoek waard.

Hoe het eiland te bereiken
.
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01 ­4226000. Per vliegtuig. Vanuit Athene. Inlichtingen: OlympicAirways, tel.: 01-9666666. Nuttige telefoonnummers. Netnummer Milos: 0287 Havenautoriteiten Adamas: 22100 Politie: 21378 Gemeente: 21370 - Olympic Airways Milos: 22380 Vliegveld Milos: 22381 Archeologisch museum: 21620 Historisch-Volkenkundig museum: 21292

SERIFOS  
Oppervlakte 73 km2 - Afstand van Piraeus 70 zeemijl.
Kale glooiende bergen, afgewisseld door kleine vruchtbare dalen bedekken dit schilderachtige eiland dat uitloopt op een reeks klippen die grillige baaien vormen. De vreemd gevormde rotsen lijken op menselijke figuren en doen in steen de mythe herleven van de prehistorische eilandbewoners Dane, Perseus en Medousa.
De boten komen aan in de tegen wind beschutte haven Livadi aan de oostkant van het eiland vanwaar een groot zandstrand in de vorm van een hoefijzer begint.
Boven op een steile heuvel ligt het sprookjesachtige Chora (Serifos) met de kubieke huisjes, de typische eilandkerken en het daarboven torende Venetiaanse fort.

Bijzonder interessant is het Taxiarchon Klooster bij het dorpje Galani. 
Het doet aan een burcht denken en heeft mooie muurschilderingen en belangrijke boeken en manuscripten.
Van het dorpje Panajia (naar de interessante kerk uit de 10de eeuw genoemd) heeft men een prachtig uitzicht over het hele eiland.
De grootste charme van Serifos zijn de betoverende stranden zoals Mega Livadi, Koetalas, Ajos Sosûs , Psili Ammos, AjosJoannis en Sykamia. Maar wat elk jaar steeds meer zowel buitenlandse als binnenlandse toeristen trekt is de unieke sfeer waar een wonderlijke bekoring vanuit gaat.

Hoe het eiland te bereiken.
 
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01 ­4226000  -  Nuttige telefoonnummers Netnummer Sifnos: 0281 - Politie: 51300 - Havenautoriteiten: 51470

SIFNOS  
Oppervlakte 83 km2 - Afstand van Piraeus 78 zeemijl.
De grijze monotonie van de rotsen die soms wordt onderbroken door een helderwit kerkje is de eerste indruk die de bezoeker krijgt bij het naderen van de haven, zonder echter te kunnen vermoeden welke zeldzame schoonheid in het binnenland schuilt waardoor het in combinatie met de uitzonderlijke bouwstijl terecht als een van de parels van de Egeïsche Zee wordt beschouwd.

Sifnos, al in de oudheid bekend om zijn rijkdom  
vanwege de goud - en zilvermijnen en de Sifnische steengroeven, kwam tot grote bloei in de historische tijden, wat ook blijkt uit de gelijknamige schat in Delphi die aan Apollo werd gewijd. De weg die van de haven Kamares, een modern stadje met pottenbakkerijen, naar de

hoofdstad Apollonia leidt is echt fantastisch.  
De stad is gebouwd op 3 heuvels en bekoort door de typisch Cycladische architectuur. Belangrijke kerken zijn de Panagia Oeranofora en de Ajos Sozon. Zowel Apollonia als de omliggende dorpen Artemonas, Exambela en Kato Petali vormen een architectonisch geheel met het omringende landschap waarin de muren, stoepen, hoven en steegjes als een groot blokkenpatroon harmonieus lijken ingeweven.
De enige uitzondering hierop is de oude hoofdstad Kastro waar de bouwkundige opzet middeleeuws is.
In het Archeologische Museum  
is een collectie Archaïsche en Hellenistische beelden alsmede keramiek van de Geometrische tot aan de Byzantijnse periode tentoongesteld.

De pittoreske windmolens geven zich onbevangen  
over aan de grillen der wind terwijl de 365 kerkjes en kapelletjes overal opduiken als witte paddestoelen in een tapijt van grijs. Van belang zijn ook de kloosters van Sifnos zoals de Ajios Symeon, de toe Ailia, het klooster Vrisis - met een interessant klein byzantijns museum-, en de Panajia Chrysopigi, de beschermheilige van het eiland.
De intense couleur locale van dit bergeiland met vlaktes aan zee draagt extra bij aan de schilderachtigheid van de religieuze festiviteiten op Sifnos.

En natuurlijk zijn er ook de brandschone stranden zoals 
Kamares, Faros en Platis Jalos en de wat minder bekende zoals Chersonissos, Vroelidia, Fykiada Fasoloe.
De voorzieningen op het eiland zijn vrij goed en de toerist kan het kosmopolitische leven combineren met het rustige eilandleven in de natuur.

Hoe het eiland te bereiken
 
Per veerboot.Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01 ­4226000.
Nuttige telefoonnummers. Netnummer Sifnos: 0284 - Politie (ApolIonia): 31210 -  Gemeente Apollonia: 31345 - Gemeente Artemonas: 32388,31234.

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets