ZUIDELIJKE CYCLADEN
 Naar overzicht Cycladen. Naar startpagina Gr.. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

Análfi Folégandros Íos
Síkinos Santorini Thirasia

Strand van AnafiANALFI

    
Oppervlakte 38 km2 - Afstand van Piraeus 145 zeemijl
Uit de verte gezien lijkt Analfi,
het meest zuidoostelijke eiland van de Cycladen, op een eenzame klip in zee. Volgens de mythologie bood het eiland een schuilplaats aan de Argonauten toen die door een storm werden overvallen.
Uit opgravingen is gebleken dat Anafi al in de oudheid werd bewoond.
Vanaf het pittoreske haventje Ajos Nikolaos leidt een onverharde weg naar Chora, het enige dorpje op het eiland dat amfitheatergewijs in het midden van het eiland werd gebouwd.

Bezienswaardigheden zijn het Panajia Kalarniotissa  
klooster (18e eeuw) dat binnen de muren van de ruïnes van de Apollo Aiglitos tempel werd gebouwd, het Venetiaanse kasteel (bij Chora) en de Ajos Athanasios kerk.

De stranden van Analfi  
(rots - en zandstranden) hebben kristalhelder water terwijl ook de plaatselijke evenementen en dansen heel schil­derachtig zijn.
Bezoekers komen er voor een verblijf in afzondering in een prachtige natuur.

Hoe het eiland te bereiken
 
Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01­4226000. Nuttige telefoonnummers. Netnummer Anafi: 0286. Gemeente: 61266. 

FolegandrosFOLEGANDROS   
Oppervlakte 32 km2 - Afstand van Piraeus 105 zeemijl
Folegandros is een klein, rotsachtig eilandje tussen Sikinos en Milos. De bezoeker zal versteld staan van de wilde schoonheid van het dorre landschap met reusachtige rotsen en klippen die worden afgewisseld door zanderige stranden.

Boven de schilderachtige haven Karavostasi  
werd het uitgestrekte Chora (of Folegandros) gebouwd, dat eigenlijk uit 2 plaatsjes bestaat. In het oudere gedeelte Kastro (Kasteel) vormen de huizen net als op andere Cycladen, aan de buitenkant een soort versterkings bolwerk. Het nieuwere gedeelte is echter ook erg schilderachtig met de nauwe straatjes, binnenplaatsen, houten balkons en de typisch Egeïsche kerken. Boven op een gedeelte van de oude stadswallen is de mooiste kerk van het eiland gebouwd: de Panajia Kerk.

De 2 belangrijkste bezienswaardigheden  
van de streek zijn de Chrysospilia grot met stalactieten, stalagmieten en oudheidkundige overblijfselen, en het gebied bij Ano Meria. Dat plaatsje is verdeeld in kleine buurtjes en er is een Ecologisch-Volkenkundig Museum waar het plattelands leven van de eiland bewoners wordt uitgebeeld.

Fijne stranden om te zwemmen zijn
 
Karavostasi, Livadi
en de baai Ajos Jiorgios.
 Het eiland heeft geen toeristische infrastructuur en geen goed wegennet maar toch komen er elk jaar meer toeristen die voor hun vakantie rust en afzondering in de natuur wensen.
 
Hoe het eiland te bereiken.  
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01­4226000. Nuttige telefoonnummers. Netnummer Folegandros: 0286. Politie - Havenautoriteiten: 41249.

IOS  
Oppervlakte 108 km2 - Afstand van Piraeus 107 zeemijl
Kleine schilderachtige baaitjes sieren de kusten van dit bij uitstek bergachtige eiland met zijn ontelbare kerkjes, olijf- en wijngaarden en de heldere atmosfeer. Dit in combinatie met een kristalheldere zee, fantastische stranden en een goede toeristische infrastructuur, trekt dan ook jaarlijks veel bezoekers.

De plaatselijke inwoners noemen dit eiland met zijn lange geschiedenis Nios. 
Aan de noordkant van het eiland, in de streek Plakotos, werd volgens de geschiedschrijver Herodotus de aan een god gelijke Dichter der Dichters Homerus begraven. Tegelijkertijd meldt ook Pausianus ons dat Homerus, volgens een in Delfi aanwezige inscriptie, werd begraven op Ios, wat de geboorteplaats van zijn moeder Klymene was.

Boven de pittoreske haven Ormos  
met de vissersboten en jachten, ligt het hoofdstadje Ios (of Chora). Het werd gebouwd op de plaats van de Klassieke stad en is een typisch Cycladen plaatsje met helderwitte huizen, smalle straatjes en kerken zoals de Ajia Aikaterini, de Prodromos en de Ajion Anarjyron.

Ook de grootsheid van het Middeleeuwse kasteel  
en de windmolens op de top van de heuvel dragen bij tot de schoonheid van het stadje.

Bezienswaardigheden op Ios zijn  
een toren uit de Hellenistische periode, de ruïnes van een oud aquaduct bij Ajia Theodori, overblijfselen van een oude tempel bij Psathi, de half verwoeste Venetiaanse burcht bij Palaiokastro, alsmede de ruïnes van de Hellinistische toren in de streek Plakotos.

Het Archeologische en Volkenkundige Museum  
in Chora en het Museum voor Moderne Kunst (Drot-Gaiti) in Kolitsanoi zijn zeker een bezoek waard.

De liefhebbers van de zwemsport  
zullen zeker enthousiast raken over de schitterende stranden van Ios.

Mylopitas,  
in de buurt van Chora, wordt drukbezocht, maar de stranden Aja Theodoti, Psathi, Kalamas, Plakes, Tzamaria, Kolitsanoi en Manganari zijn even fraai.

De authentieke Cykladistische schoonheid  
van het eiland, gecombineerd met zijn toeristische ontwikkeling -die met sprongen vooruit gaat-, trekt een steeds groter aantal bezoekers.

Hoe het eiland te bereiken
 
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: havenautoriteiten van Piraeus, tel.: 01­4226000. Nuttige telefoonnummers. Netnummer los: 0286. Politie: 91222. Gemeente: 91505. Havenautoriteiten: 91264. Infor­matiebureau: 91028, 91029.

SIKINOS  
Oppervlakte 41 km2 - Afstand van Piraeus 113 zeemijl
Sikinos behoudt nog steeds de echte eiland atmosfeer waardoor het een grote aantrekkingskracht heeft voor diegenen die rust en ongekunsteldheid zoeken.
Zoals blijkt uit de vondsten uit het gebied Episkopi werd het eiland al in de Klassieke tijd bewoond.

De enige weg op Sikinos verbindt Alopronia,  
de haven van het eiland, met Chora (of Kastro) , een van de mooiste dorpjes van de Cycladen.

Van buitengewoon belang zijn:
de stenen herenhuizen en de Pantanassa kerk. Het klooster Zoödocho Pigi dat gebouwd is op de rand van een rots geeft van verre de indruk van een onneembare burcht.

Net als op de andere Cycladen  
worden hier de festijnen voor plaatselijke heiligen op een bijzondere manier gevierd.
Alleen in Chora worden er enkele kamers verhuurd en de weinige tavernen  en restaurants serveren alleen heel eenvoudige maaltijden.

Hoe het eiland te bereiken
 
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: haven autoriteiten van Piraeus, tel.: 01­4226000.  Nuttige telefoonnummers. Netnummer Sikinos: 0286. Politie: 51222. Gemeente: 51238.

THIRASIA  
Thirasia, dat tegenover Íos ligt,

is het grootste van de eilandjes rond Santorini die door de vulkaanactiviteiten gevormd werden. Het is tevens het enige van deze eilandjes dat bewoond wordt.

Bijzonder schilderachtig is het dorp, Chorio  
met zijn stralend witte huisjes. Men kan er vanuit de haven over 250 treden naar toe klimmen. In de winter wordt het eiland door, kleine plaatselijke vissersboten met Íos verbonden, terwijl de toerist bureaus in de zomer excursies naar Thirasia organiseren vanuit Fira of Athinios. Inlichtingen: Gemeente Thirasia, tel.: 0286-231  

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Booking/Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets