DELOS, op het heilige eiland Delos werden volgens de mythologie Apollo en Artemis geboren.
Naar overzicht Cycladen. Naar startpagina Gr.. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 
 

    
Huis van Hermes. De leeuwennweg. DelosOppervlakte 5 km2- afstand van Mykonos 6 zeemijl.
 Vandaag de dag is het onbewoond, maar ook is het een grote archeologische locatie die door de waardevolle monumenten veel bezoekers trekt in eerbetoon aan de plek die vanaf de 9de eeuw v. C. gedurende ongeveer een millennium het culturele en godsdienstige centrum van de Egeïsche Zee was. Het archeologische gebied strekt zich bijna over de hele lengte van het eiland uit en begint aan de westkant waar in de oudheid de heilige haven was.

Vanaf de haven leidde een indrukwekkende heilige weg   
naar het heiligdom van Apollo dat tempels, altaren, geloftegiften en andere gebouwen omvatte. Er zijn de overblijfselen van 4 tempels voor de god waaronder de ene bekend staat als "de Tempel der Atheners". In het oosten staat het Heiligdom der Stieren, een langwerpig ge­bouw, en in het noorden liggen schathuizen en de Zuilengang van Antigoni.

In noordwestelijke richting ligt het kleinere heiligdom van Artemis   
met de Ionische tempel van de godin en het graf van de Hoognoordelijke Maagden.

Ten noorden hiervan ligt het gebied van de heilige vijver   
met de weg der Leeuwen, het Litoon, de Markt der Italianen en de Club der Poseidoniasten van Beiroet. Weer verderop zijn voorbeelden van huizen en arena's en ten noordoosten van de vijver liggen het stadion en de sporthal. In sommige huizen zijn prachtige mozaïeken vloeren gevonden met afbeeldingen van Dionysus, dolfijnen en een drietand.

Een smalle zeestraat scheidt Delos van Rinia,   
een belangrijke dodenstad. Het museum op het eiland heeft beelden uit de Archaïsche, Klassieke, Hellenistische en Romeinse Tijd alsmede een aardewerk collectie uit verschillende periodes.

Hoe het eiland te bereiken.
  
Delos wordt door kleine boten hoofdzakelijk met Mykonos verbonden, maar er zijn ook verbindingen met andere Cykladen. Inlichtingen: havenautoriteiten van Mykonos, tel.: 0289-22218.

** Uw accommodatie in Griekenland
 kunt U goed boeken via  Hotels/Booking/Griekenland. Er zijn meer dan 4000 hotels/appartementen etc. online boekbaar.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets