KORFOE (CORFU), Italiaans: Corfu, door de Grieken zelf Kérkira genoemd, in de oudheid gelatiniseerd tot Corcyra.
Naar overzicht Ionische Eilanden. Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

    
Korfoe heeft ongeveer een oppervlakte van 586 km²
;
de grootste lengte is 64 km, de breedte varieert. van ruim dertig kilometer in het uiterste noorden tot zo'n tien kilometer verder zuidwaarts. Vergeleken met bijv. Rhódos, 1404 km², is Korfoe dus maar een klein eiland. De bevolkingsdichtheid is echter driemaal zo groot. Dat is ongetwijfeld een gevolg van het milde naar regenrijke klimaat en de daarmee samenhangende weelderige plantengroei. Er is een florerende olijven- en fruitteelt, wijnbouw en graan verbouw, terwijl voorts veehouderij, visserij, olijfoliefabricage en natuurlijk de toeristenindustrie belangrijke bronnen van inkomsten zijn. Vooral in de zomermaanden wordt Korfoe, druk bezocht.
Typerend voor de sfeer op het eiland is   
de veel gehoorde opmerking dat het ook best aan de Italiaanse kust zou kunnen liggen en, om maar iets te noemen, plaatselijke eetspecialiteiten zoals bourdetto, een visschotel, en sofrito, rundvlees in een wijnsaus met veel knoflook, zijn ongetwijfeld van Italiaanse origine. Al even 'typerend' is tsintsinbira, een verbastering van het Engelse ginger beer (gemberbier).

Aantrekkelijk ondanks en dankzij veel regen
  
Korfoe is niet zo zonnig en droog als bijv. Kreta, maar toch erg aantrekkelijk, niet alleen in het voorjaar maar ook in de zomer en nazomer. De cijfers van de gemiddelde minimum en maximum temperaturen geven al aan dat Korfoe niet zo geschikt is om te overwinteren Overigens is het gemiddelde aantal zonne-uren ook in die regentijd nog zeker tweemaal zoveel als in ons land.
Met een dubbel aantal zonne-uren
en gemiddeld zeker zeven graden hogere temperaturen is april al beslist een aantrekkelijke maand in vergelijking met ons koude kikkerlandje, al valt er op Korfoe dan nog wel bijna tweemaal zoveel regen. In mei zijn de verhoudingen echter al geheel omgekeerd, terwijl het aantal zonne-uren in de maanden mei tot september een heel eind boven de driehonderd per maand komt.
Dankzij die winterregens is Korfoe
niet typisch Grieks kaal, maar uitgesproken weelderig begroeid. Zilvergroene olijfbomen ziet u er het meest. De Korfioten beweren zelfs trots dat de helft van het totaal aan Griekse olijfbomen op hun eiland te vinden is. Ook zijn er veel cipressen, die in kleinere groepjes de kloosters en kapelletjes als trouwe wachters omringen.

Drie streken  
Het fraaie eiland is te verdelen in drie streken: het bergachtige noorden, het heuvelachtige mid­den en de laagvlakte van het zuiden. Ook de kusten zijn laag. Het noorden vormt letterlijk en figuurlijk de top, Pandokrátor, 906 m boven de zeespiegel, met een bergachtig en bosrijk landschap dat uitloopt op vaak nog stille stranden en grotten.
Als u geen schaduwrijk plekje vindt in een spelonk,
dan vindt u wel luwte onder de bomen: de cipressen staan op sommige plaatsen tot aan zee. Het zuiden is wat minder woest, maar wel romantisch, doordat de weg door ware wouden van olijven slingert en ook ten westen van Gávos vindt u nog ware strand paradijsjes.

Korfoe,
  
Corfu, Kérkira, de gelijknamige hoofdstad ligt ongeveer halverwege de oostkust in het zicht van de Albanese bergen.
Haven
,
voor zeeschepen toegankelijk; alle kans dat u er aankomt per ferryboat vanuit  Igoumenitsa of Italië.
Nieuwe vesting
, neon Frourion,
die overigens niet zo ontzettend nieuw meer is, want hij werd in de jaren 1576- 1589 aangelegd door de Venetianen.
Orthodoxe kathedraal
,
uit de 16de eeuw met een collectie Byzantijnse iconen.

Agios Spyridon
,   
een zo op het oog weinig interessante orthodoxe kerk, in 1589 gebouwd ten behoeve van de relikwieën van de heilige Spyridon, de beschermheilige van de stad, in 1456, drie jaar na de Val van Constantinopel overgebracht naar Korfoe.
De zilveren sarcofaag
staat achter de 17de-eeuwse iconostase. De schrijn met het gebeente bevindt zich in de sacristie. Viermaal per jaar - op Palmzondag, de zaterdag voor Grieks Pasen, 11 augustus en 1 november -  wordt de schrijn in processie door de stad gedragen. Bij die gelegenheden worden nog wel eens de oude rijk geborduurde kleurige klederdrachten van Korfoe gedragen.
De plafondschilderingen
in de kerk zijn kopieën van de oorspronkelijke fresco's, in 1830 bij een restauratie vervangen.

Esplanade
of Splianidi,   
een groot park met zowaar een cricketterrein en aardige cafeetjes in de schaduw van een belendende Franse booggalerij die nog stamt uit de Napoleontische tijd. Aan de noordzijde ziet u het voormalige

Koninklijk Paleis
,   
in 1816 in neonklassieke stijl gebouwd als residentie voor de Britse 'High Commissioner', gouverneur. Enige zalen bevatten een collectie Japanse en Chi­nese kunstvoorwerpen: porselein, aardewerk, brons en ivoor, maskers en kopergravures.

Oude vesting
. Paleon Frourion,   
op twee heuveltoppen, door een kanaal gescheiden van de Esplanade, aangelegd in 1386 en vergroot in 1550, thans militaire academie.
Een gedenkteken ter ere van Rijksgraaf Matthias von der Schulenburg, bij de brug, herinnert aan de succesrijke verdediging van de stad tegen de Turken in 1716 door deze toenmalige opperbevelhebber der Venetiaanse troepen.

Archeologisch Museum
,   
in een zijstraat achter het luxehotel 'Cor u Palace', met als belangrijkste bezit een fronton van een  Artemistempel uit ca. 590 v. C. die even ten zuiden van Korfoe lag, beroemd om zijn archaïsche gevelbeelden, zoals de geweldige Gorgo Medousa tussen haar kinderen en het gevleugelde paard Pegasos, nog slechts aan de benen he­kenbaar.
Het museum is de enige plaats op Korfoe waar u wordt herinnerd aan de oudheid en daarom dé plaats om iets te lezen over deGeschiedenis van Corcyra
  
Korfoe wordt beschouwd als het eiland Scheria, het eiland der Faiaken uit de Odyssee, maar de eerste bewoners van wie we werkelijk weet hebben kwamen als kolonisten uit Erétria. Ze werden in 733 v C. verdreven door kolonisten uit Korinthe. Het waren lastige kolonisten, die al in 624 v. C. een zeeslag voerden tegen hun eigen moederstad, toenmaals onder Periander, en ook later voortdurend problemen veroorzaakten voor Korinthe, dat Corcyra nodig had als etappeplaats op de handelsweg naar het westen, met name het Siciliaanse Syracuse.
Toen in 433 v. C. Athene de kolonisten in Corcyra
steunde tegen moederstad Korinthe werd dit feit zelfs de directe aanleiding tot de Peloponnesische Oorlog. Door Thoukydides is uitvoerig geschreven over de bloedige burgeroorlog die op het eiland woedde in de jaren 427-425. Later werd de macht over Corcyra nog slechts betwist door vreemdelingen, bijv. Hellenistische vorsten zoals Pyrrhus van Epiros. Een periode als Romeinse vlootbasis leidde de definitieve inlijving bij de Romeinse provincie Macedonia in.
Een zeer recent stukje eigen geschiedenis,
los van de andere Ionische eilanden, was de z.g. Korfoekwestie in 1923: het geschil tussen Griekenland en Italië naar aanleiding van de moord op vijf hoge Italiaanse officieren die belast. waren met de afbakening van de Grieks-Albanese grens. Een Italiaans ultimatum werd vrijwel onmiddellijk gevolgd door een Italiaans bombardement en bezetting van het eiland, maar onder druk van de Volkenbond en vooral van Engeland trokken de Italianen zich een maand later weer terug, al moest Griekenland wel een hoge schadeloosstelling betalen.

Openbaar vervoer
  
Vliegveld: direct buiten de stad, bereikbaar via de odos Lefkimis, z.w. richting. Kantoor Olympic Airways: Kapodistriou 20. Busdiensten vanaf het busstation aan de Solomos of de Platia G. Theotoki naar o.m. Sidári, Ipsos, Kávos en Paleokastritsa.

Mon Repos
  
Vanuit het museum verder zuidwaarts gaande via de stadswijken Garitsa en Anemomilos komt u bij Mon Repos, het zomerverblijf van de koninklijke familie, nu opgeëist door de republiek, en geboortehuis van prins Philip van Groot-Brittannië. Het nu gesloten landhuis vindt u even voorbij het niet zo rustgevende, want overdrukke gelijknamige zandstrand.

Kanóni
  
Het vakantiecentrum Kanóni ligt op het gelijknamige, maar ook wel Paleópolis genoemde, schiereiland, op 4 km van de stad. Rechts dringt een schilderachtige baai diep het land in; u heeft hier een onvergetelijk uitzicht op twee minuscule eilandjes in deze overigens allesbehalve schone baai, het mooiste panorama van Korfoe, dat u dan ook in vrijwel elke folder vindt afgebeeld, zogezegd het handelsmerk van het eiland.

Vlahérnes, het voorste eilandje,
  
is door een dam met de wal verbonden en zo kunt u het er op gelegen witte klooster gemakkelijk bereiken. Vanaf het klooster varen bootjes naar Pontikonisi, Muizeneiland, het tweede eilandje, dat volgens de legende een versteend schip van de Faiaken is. Tussen de cipressen verschuilt zich een Byzantijns kapelletje. Van Kanóni gaat een bootje naar de overkant van de baai richting Pérama en Ahilleion.

Ahilleion
  
Het Ahilleion, 9 km van Korfoe,

wordt verschillend beoordeeld: een protserig kitsch paleisje of een subliem voorbeeld van Jugendstil. Het werd in de jaren 1890/91 gebouwd voor keizerin Elisabeth ('Sissi') van Oostenrijk, die Korfoe haar 'Zauberinsel' noemde, en later nog bewoond door de laatste Duitse keizer Wilhelm II.
Om er te komen gaat u vanuit Korfoe
in zuidwestelijke richting, bus Kerkira-Benitses-Moraitika, voorbij het vliegveld, 3 km, en via het om zijn klederdrachten bekende Gastouri, 8 km.

Benítses-Moraítika
  
Vanaf het Ahílleion kunt u verder zuidwaarts langs de kustweg rijden naar de badplaatsen Benitses, 13 km ten zuiden van Korfoe, met direct langs de weg de redelijk goede maar drukke stranden Pérama-Benitses, kiezel, en Benitses-Moraítika, zand en kiezel, en Moraítika, 20 km van Korfoe, met een tamelijk druk maar goed zandstrand, gedeeltelijk kiezelstrand, de hotels zwembad, tennisbanen, windsur­fen, waterskiën, minigolf, bootverhuur.
De weg naar de zuidpunt eindigt bij Kávos, 50 km van Korfoe
met een druk zandstrand. Lang daarvóór kunt u al afslaan naar het zandstrand van Ágios Geórgios, tamelijk stil en zonder voorzieningen, 33 km van Korfoe.

Paleokastritsa
  
Ligt 25 km van Korfoe aan de westkust
,
is een van oorsprong idyllisch dorpje met een prachtig zandstrand omringd door rotspartijen. U komt er door eerst langs de kust te rijden, voorbij de baai van Gouviá (zie verderop) en vervolgens westwaarts landinwaarts langs uitgestrekte olijfgaarden.

Dromen van Odysseus en de Faiaken  
Volgens sommige archeologen moeten zich hier ergens het paleis en de stad van Alkinoös, koning der Faiaken hebben bevonden, zoals beschreven in Homeros' Odyssee. De weg eindigt tussen terrasvormig aangelegde tuinen bij het klooster Panagia Theotokos dat in de Byzantijnse tijd is gebouwd op een van de beide hier in zee stekende landtongen. U heeft er een onvergetelijk uitzicht ook al bent u net als wij geneigd te betwijfelen of nu ook de rotsklip die u in deze baai ziet nu werkelijk de versteende klipper van de Faiaken is waarmee Odysseus tegen de wil van de meeste goden werd teruggebracht naar zijn eigen eiland Itháka.
De kust is hier geschikt voor onderwatersport,
al wijken de ware sportduikers bij voorkeur uit per kaïk naar de kleinere, onbewoonde eilandjes, zoals Othóni, Paxi, Andipaxos enz. Bovendien kunt u hier zeilen, windsurfen, waterskiën, bootjes huren en discotheken bezoeken. Per boot kunt u naar de baai van Ágios Geórgios  voor een baduitstapje.
Een ander uitzichtpunt in deze omgeving bereikt u via Lakónes: Bellavista, de naam zegt het al, en even verderop nog de ruïne van het 13de-eeuwse kasteel Angelokastron.

Sidári
  
Halverwege de weg Korfoe - Paleokastrítsa kunt u noordwaarts door het binnenland naar Sidári met een prima, niet al te druk bezocht zandstrand. Even verder westwaarts vindt u imposante rotspartijen en zee-inhammen, ter plaatse aangeduid als 'Canal d'Amour'.

Glifáda
  
Om Glifáda te bereiken, volgt u de bochtige weg die via Alepoú westwaarts leidt. In het hooggelegen Pélekas, 11 km, heeft u op de driesprong de keuze tussen, rechtsaf, doorrijden naar het parkeerterrein waar vandaan u te voet naar de top van de heuvel kunt klimmen waar zich een uitzichtpunt bevindt - fraai panorama over half Korfoe -  of linksaf bergaf naar het prachtige zandstrand van Glifáda, totaal ca. 13 km van Korfoe: waterskién en bootverhuur; bij het hotel zwembad en tennisbanen. Verder zuidwaarts ligt de baai van Ágios Górdis: fijn zand, schoon strand en water.

Ermónes
  
Een tiental kilometers verder noordwaarts vindt u aan deze westkust, ter hoogte van Korfoe, de beroemde Ermónesbaai, waar een riviertje via een waterval uitkomt op het strand. Het zou dus de plaats kunnen zijn waar Nausikaä, de lieftallige dochter van Alkinoós, koning der Faiaken, een uitgeputte schipbreukeling vond die zich later ontpopte als de Trojaanse held Odysseus.

Gouviá  
De hoofdweg van Korfoe brengt u, wanneer u noordwaarts rijdt, eerst langs het Kerkira Golf Hotel, vervolgens passeert u Kontokáli. Dan komt de baai van Gouviá in zicht.
In de 18de eeuw lag hier een Venetiaanse werf, nu kijkt u uit over een moderne jachthaven.

Dassia-Ípsos  
Na Gouviá kunt u linksaf slaan naar Paleokástritsa of rechtdoor gaan naar Dassiá, 13 km, een badplaatsje aan een ruime baai met een zeer druk bezocht.
Í
psos
, 15 km ten noorden van Korfoe, heeft een openbaar strand, dicht bij de weg, en een groot vakantiekamp van de Club Méditerranée.

Verder noordwaarts rijdend kunt u naar het plaatsje Strinilas, 30 km,   
en van daar uit het beste te voet verder in drie kwartier naar het klooster op de bergtop Pandokrátor, 906 m, de hoogste top van het eiland. U heeft er een prachtig uitzicht, onder meer op het nabije Albanië.

**
Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets