METEORA KLOOSTERS. Komend van Trikala ziet men ineens de aller bijzonderste bezienswaardigheden van Griekenland
Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 
 

    
Men ontwaart een massa enorme , donker grijze rotsblokken
met daarop het dorp Kalambaka. De blokken bestaan uit gneis en glimmerlei  en komen van de toppen van de Pindos en de Kamvounia. Daar achter zien we rotspilaren waarop de Meteorakloosters (meteoron=tussen hemel en aarde) liggen. De gemiddelde hoogte vanaf het dal, met de rivier de Pinios, is 300 m. Vanaf de 10e eeuw gingen kluizenaars hier wonen. Van de 12e eeuw af hebben monniken ze beklommen en zijn er gaan wonen. Zeker is dat in de 14e eeuw er veel klooster waren. Drie eeuwen bleef deze gemeenschap bloeien. In de 18e eeuw zette het verval in. Toen namelijk werden hen de landbouwgronden afgenomen, de bron van inkomsten. 

Vijf kloosters bestaan nu nog.   
De andere zijn bouwval of ruÔne of kunnen vanwege verzakkingen van de rotsen niet beklommen worden. Enkele kunnen bezocht worden.  
 
Er loopt asfaltweg vanuit Kalambaka
die om de zogeheten Zwarte Rots heen draait naar het dorpje Kastraki, waar wij zitten. Vanaf de camping slaat men LA. Te voet kan men ze ook bezoeken, maar dan moet men er wel een dag voor uittrekken.
  
De bodem tussen de rotsen is begroeid met   
eiken, moerbeien, cypressen en groen blijvende struiken. De rotsen, die uit het dal oprijzen, zijn  met verticale en horizontale banden gekerfd. De verticale erosie is veroorzaakt door eeuwen lange afvoer van regenwater. De horizontale zouden veroorzaakt zijn door de golven van het meer van ThessaliŽ, dat hier ooit gelegen heeft. Men denkt dat ongeveer 60.000 jaar geleden water, dat in een afgesloten meer zat, zich door een opening geperst heeft en naar de EgeÔsche zee gestroomd is. Hierdoor zou het huidige gebied zo gevormd zijn. 

Doupiani (rots vol gaten)  
We zien hier veel rotswoningen in van kluizenaars die met ladders tegen de rotsen klommen. Daar gingen ze met God om en kastijdden ze zich. Een keer per week verlieten de kluizenaars de holen en woonden aan de voet van de rots, in een wit kerkje, een eredienst bij.

Agion Pneuma (Heilige Geest)  
Op deze rots staan twee ijzeren kruizen. In een rotsspleet is een kapel, gewijd aan St. Joris van de Doek. Deze doek draagt de afdruk van het gelaat van Christus. Hier moet Athanasios aanvankelijk gewoond hebben. Hij kreeg zoveel volgelingen dat hij tenslotte een klooster en kloostergemeenschap op de top van de Platys Lithos, en 534 m hoge rots,  stichtte. Dit klooster staat bekend als Groot Meteoron.
  
Klooster van Groot Meteoron  
Via 115 steile en onregelmatige traptreden, in de rots uitgehouwen, kan men er komen. In de houten schuur aan de rand van de afgrond wordt het 37 m lange touw bewaard en de lier waarmee mannen en voedsel naar boven werd gehesen.

Het klooster is gewijd aan de Transfiguratie,   
verheerlijking, van Christus. Centraal staat er de  Metamorphosiskerk. Dit  is een kruisbasiliek en behoort tot het mooiste gebouw van het klooster. Er zijn mooie frescoís te zien. Ze stellen voor: Laatste Oordeel, Athanasios, de stichter van het klooster, martelaren met aureolen en Romeinse soldaten die de martelaren  doden. De iconostase, met veel dier- en plantmotieven,  bestaat uit verguld houtsnijwerk.
Tegenover de kerk,   
aan de overkant van een hof met cypressen, ligt de refter. Hier werden de grote wijnvaten opgeslagen, die naar boven waren gehesen. Water werd opgevangen in in rotsen uitgehouwen reservoirs. De gerestaureerde  refter is nu museum. Er zijn prachtige handschriften, ikonen, kruisbeelden, lijkwaden, kelken, evangeliŽn, bisschopsstaven, miniaturen, zegels en oorkonden te zien. Een groot houtenkruis, waar de monnik DaniŽl tien jaar aan gewerkt heeft, trekt zeker uw aandacht.  Van de zuidoosthoek van het klooster heeft men een prachtig gezicht op de rotspartijen.

Klooster  Varlaam
  
Is via 195 treden, uitgehou  wen in de rotsen nu veilig  bereikbaar. Ook hier is de refter als museum ingericht. Er zijn veel ikonen, liturgische voorwerpen en fraaie manuskripten. Van de ikonen valt op: Maria met Kind, omringd door engelen en apostelen. De kloosterkerk, met twee koepels bevat veel frescoís. Ze zijn in de 18e eeuw gerestaureerd. Ze beelden taferelen van hoogtijdagen uit.
Ook zien we portretten van de stichters
van het klooster de gebroeders Theophanes, de wit bebaarde asceet,  en Nektarios.  In een van de voorraadkamers staat een vat van zes meter hoogte met een doorsnede van bijna twee meter. Het hijsmechaniek staat in een schuurtje.

Rousanou  
Voorbij het klooster Varlaam gaat een pad naar het klooster Rousanou. Is gebouwd op een kleine monoliet. Er bovenop staat een gebouw van drie verdiepingen.. Het wordt bewoond door nonnen die lang niet altijd open doen. In de kerk zien we schilderingen van martelaren.
Agia Triada (Heilige Drie-eenheid)
Balkons en arcaden hangen over de rotsen. Via 140 traptreden kan men het bereiken. Halverwege de trap is een holte met een kapelletje. In de kloostertuin met cypressen en heesters is het goed toeven. Het uitzicht is ongekend mooi. We verlaten nu het dal en komen via een brug over een smalle kloof bij:
 
Agios Stephanos  
Dit is een nonnen klooster. Het uitzicht, van af de voorhof, op het Pindos gebergte,  de Kamvounia berg en op het dal met de  Pinios rivier, is ongelooflijk. Honderden meters eronder, aan de voet van de rotswand liggen de ďhuisjesĒ van Kalambaka.  Naar het zuiden zien we de eindeloze vlakte van ThessaliŽ. Er zijn twee bijzondere kostbaarheden in de kerkschat: een zilveren reliekschrijn met het hoofd van Charambolos en een iconostase. Dit is een beeldenwand met iconen behangen en dienend als  afsluiting.
 
Nawoord
Het is opvallend dat  de Meteora in de klassieke literatuur nergens vermeld staan. Aan gezien voor hen de mens de maat voor alle dingen was stelden ze, behalve als ze die konden uitleggen als blijk van menselijk handelen toen blijkbaar geen belang in wonderen van de natuur!

Boek: METEORA, geschiedenis van de kloosters,  van Provatakis, is, ook in het Nederlands, bij stalletjes te koop.

Camping Vrachos Kastraki  
422 00 Kastraki Meteora (Kalambaka), Greece. Tel.: +665-71211. Fax: +665-71245.
Beheerder, B.  Tsourvaka.
Receptie is doorlopend open. Bellen met teller  bij de receptie.  Terrein is wat moeilijk afgebakend, in een boomgaard. Het is oppassen voor de greppels en de takken. Caravan moet bijna altijd handmatig gezet worden.
Elektriciteit voorziening voldoende. Toiletgebouw is uitstekend. Wasmachine aanwezig, bij receptie te regelen. Chemisch toilet in put links van het toiletgebouw.  Kampwinkel aanwezig, versbrood op bestelling.
In Kastraki winkels, 5 min. lopen. In Kalambaka alle voorzieningen
** Zie hier voor: "Hoe maak ik een printversie"?

** Uw accommodatiein Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets