MISTRAS een Byzantijnse Ruïnestad. Mistras (=heerseres) is een Byzantijnse ruïnestad. Ligt in de provincie Lakonie, het rijk van de oude Spartanen. 
Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

    
Geschiedenis
Deze streek bestaat uit ruige bergen en rotsachtige, armoedige grond. Hierdoor is het altijd geïsoleerd gebleven van de rest van het land. Mistras is gebouwd tegen een rotsachtige flank van het Taigetos gebergte . Het was ooit een indrukwekkende Byzantijnse stad. Men kan nu nog zwerven langs bochtige stegen, door monumentale poorten, langs middeleeuwse paleizen, huizen en kerken met prachtige fresco’s.
 
Het kasteel op de top is in de 13e eeuw gebouwd door de Frankische prins, Guillaume de Villehardouin.   
De Franken werden verdreven en dit gebied werd een provincie van het Grieks-Byzantijnse Rijk. Een groot deel van de Peloponnesos werd vanuit Mistras bestuurd. Mistras was het laatste bolwerk van de Byzantijnen tegen de Turken en de Serviërs. In die tijd woonden er 40.000 bewoners. In de 14e eeuw valt het Byzantijnse rijk en komt Mistras midden 15e eeuw in handen van de Turken. Na een korte overheersing door de Venetianen vielen opstandige Albanezen de Peloponnesos binnen. Deze hebben in 1770 Mistras geplunderd en in brand gestoken.   
Het moderne dorp Mistras
ligt temidden van dichte sinaasappel boomgaarden. Ongeveer 2 km verder ligt in de heuvels de stad Mistras (Mystra).

Wandeling door Mistras  
Zie de bijbehorende plattegrond
.
De stad heeft twee ingangen, de boveningang, Fortress Gate en de benedeningang, Main Gate, waar een beperkte parkeergelegenheid is. Men kan het beste de boveningang nemen en dan dalend de stad bezoeken.   
Route: vanaf de camping RA, na 2 km verwijst een bord rechts naar Fortress Gate. Ga na 3.7 km LA ri. Fortress Gate en men bereikt dan het parkeerterrein. 

Meteora kloostersMetròpolis (2)   
Is de kerk van de aartsbisschop of metropoliet. Is toegewijd aan de martelaar Dimitrios uit de 14e eeuw. In het rechterschip zien we muurschilderingen die het leven van de heiligen uitbeelden. In het linkerschip zien we die gaan over het leven van Maria en Jesus in Galilea. In de narthex, besloten voorruimte, is het laatste oordeel, Christus tussen de verdoemden en de uitverkorenen uitgebeeld.   
In de vloer ligt een marmeren plaat met de dubbele adelaar.
Hier werd in 1449 de laatste Byzantijnse keizer, Constantijn de IX, gekroond.   
Verder zien we:
een vierkante klokkentoren met een zadeldak, een hoog tongewelf, een hoge koepel met galerijen, een oude ikonostase. Dit is een scheidingswand, versierd met ikonen, tussen priesterkoor en de ruimte voor de gelovigen. Onder de ikonen zien we votiefplaatjes, met er op afgebeelde lichaamsdelen waar men genezing voor kwam vragen.   Dat deed men ook in het heiligdom van Asklepios in Epidauros!

Evangelistria (3)  
Is  de Maria Boodschap, kerkhofkapel uit ongeveer 1400. Deze heeft een hoge koepel. Er zijn nog enkele fresco’s over.

Agii Theodori (4)  
Dit is de oudste kerk van Mistras en stamt uit de 13e eeuw. Gewijd aan twee heiligen,  beiden Theodoros genaamd. De een was  officier en de ander  rekruut. Het is de kerk van de officieren en soldaten. In de kapel links zijn fresco’s uit het leven van Maria, rechts zien we Manuel, uit het geslacht van de Palaeologen, knielend voor Maria.

Afendikokerk (5) van het Brontochionklooster  
Afendiko (aphendos=de onzichtbaar-verhevene) was ook  de aanspreektitel van de despoten van Mistras. Deze grote kerk heeft vijf koepels en stamt uit de 14e eeuw. Aan de voorhal zijn kapelletjes gebouwd, waar adellijke personen begraven werden.   
We zien er nog mooie fresco’s.
In de apsis, altaarnis in het priesterkoor, zien we een groot aantal kerkvorsten. Rechts 1e boog is  de prachtige figuur te zien van Gregorios. Achter in het middenschip schuin omhoog kijkend is een mooie Madonna te zien in een koepel van het gewelf. Langs de zijwanden vinden we de apostelen en in de narthex wonderen van Christus zoals de bruiloft te Kanaan en  Jesus en de Samaritaanse vrouw. Kerk is verder belangrijk door zijn zijkapellen.
   
Wereld beroemd is het fresco   
van de “Processie van de Martelaren” onder aanvoering van Paulus. Dit fresco is te zien in een zijkapel links achter in de kerk en te zien door de spijlen van een houten hek. Ze zijn afgebeeld op het moment dat ze de hemel binnen gaan.

Monemvasiapoort (6)  
Er boven ligt de bovenstad, waar de bevoorrechten woonden. De poort stamt uit de 13e eeuw.

Despotenpaleis (8)  
Is een uitgebreid complex in L-vorm. Een deel, de noordvleugel stamt nog uit de tijd van Villehardouin. Er naast liggen twee keukens boven twee cisternen, regenbakken. De dwarsvleugel is de troonzaal geweest. Op het grote plein, waaraan het geheel ligt, werden ridderspelen gehouden.
 
Nauplion-poort (9)  
Deze, zwaar versterkte poort, bevindt zich dicht bij het paleis.

Boveningang (10)

Agia Sofia (11)  
Dit was de hofkerk. Is als kruiskoepelkerk met een voorhal in twee verdiepingen gebouwd in 1350. De drie koepels bestaan uit concentrisch gemetselde  rode bakstenen. Let op de drielingvensters in de open vierkante toren. De muren bestaan uit afwisselend grijze en rode stenen. We zien er  beschadigde fresco’s: Maria Boodschap, de dood van Maria, de opstanding, Jesus, de geboorte van Maria en de biddende Maria. Voor de kerk is een put.

Het Kleine Paleis (12)
Is een adellijke woning uit de 13e eeuw. De woontoren is er later aangebouwd.

Vesting (13)  
Deze  vesting (621 m.) is gebouwd door de Franken en bijna geheel vernieuwd door de Turken. Men komt eerst in de buitenste hof en daarna in de binnenste. In het midden is een belfort. Het uitzicht op Mistras is grandioos  

Pantanassa-klooster (15)
Er zijn goede en mooie  fresco’s te zien: in het koor de Hemelvaart, intocht in Jeruzalem, opwekking van Lazarus en de geboorte van Jezus. Het zijn de beste voorbeelden van 15e eeuwse Byzantijnse schilderkunst. Er wonen nog steeds nonnen. Voor het klooster langs komt u in het volgende klooster.

Peribleptos (de overal zichtbare) klooster (18)  
Dit bouwwerk uit de 14e eeuw is voor een deel uit de rots gehouwen. Boven de ingang zien we twee leeuwen, het embleem van Venetië. Men zegt dat hier de mooiste fresco’s van Mistras te vinden zijn: Hemelvaart van Christus, Maria met het Kind met twee aartsengelen ernaast, stoet engelen die voorbereidingen treffen voor de mis, Christus die de mis opdraagt, kruisafneming, verheerlijking, Jezus geboorte, scènes uit het leven van Maria en in de middenkoepel de Pantokrater.

Huis Laskaris (23)
Is een patriciërswoning met een breed bordes.

Aanbevolen
  
Het boek MYSTRAS van Manolis Chatzidakis, a complete guid to the churches, palaces and the castle. Overal in Mystras tekoop.

Camping Castle View.
23100 Mistras-Sparta, Greece.
Tel.:+731-83303. Fax: +731-20028. Beheerders: Elisabeth en George Kastanis.
Receptie is open van 8-14.30/16-22 uur. Telefoneren met teller bij de receptie. Op het terrein staan veel bomen, uitkijken dus. Duidelijke vakindeling is er niet.  In het toiletgebouw zijn douches, toiletten en warm water. Via de receptie kan men gebruik maken van de wasmachine en droger; Prijs is  inclusief waspoeder. Chemisch toilet is achter het toiletgebouw.
Er is een kleine minimarkt. Vers brood vanaf acht uur, moet wel besteld worden.
In Sparti zijn supermarkten, banken en postkantoren.
Restaurant, met eenvoudige kaart,  is open van 12-14 en vanaf 19 uur. Er is een zwembad.

Wij ontvingen uit Mistras de volgende info:  
ik woon in mistras en heb met plezier uw informatie over Mistras gelezen en geef die ter lezing aan vrienden die bij me komen. Een aanvulling zou op zijn plaats zijn op de laatste pagina bij camping castle view (hoewel het natuurlijk algemene info is...)
In mistras is een eenvoudige supermarkt, een goede bakker, men kan geld pinnen en er is een postkantoortje.
Er zijn een paar aardige restaurants en cafés in het dorp.
Als u deze informatie kunt toevoegen, dan completeert u de hele site. Dank.
Met vriendelijke groet vanuit een zeer zonnig Mistras,
Ina van Delden     05-09-06

Tips: Griekse GeschiedenisIconenGriekse KunstOlijfboom, olijfolie
Voor planten en dieren in Mistras zie Taigetos

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets