PARNASSOS  aan Apollo en de Muzen gewijd.  De Parnassos, lievelingsplaats van Apollo en de Muzen, is een indrukwekkend kalkmassief met twee toppen.
Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 
 
    
Bereikbaarheid
Vanuit Delphi gaat men via de SS 48 ri. het mooie bergdorp Aráchova. Van hier gaat men LA ri. Livadi-hoogvlakte. Hier lag vroeger het zomerdorp van de herders uit Arahova. Na de vlakte rijdt men door een bos van Griekse zilverdennen. De paarse lis, Iris attica, staat hopelijk nog in bloei. RA gaat men naar het toppen gebied. Men komt tot in het skigebied boven de boomgrens. In een kring van ca 5 km liggen hier de hoogste toppen van de Parnassos: Liakoura -de hoogste top-, Kotroni, Tsarkos en Gerontovrachos, allen ca 2400 m hoog. 

Parnassos  
De Parnassos, lievelingsplaats van Apollo en de Muzen, is een indrukwekkend kalkmassief met twee toppen. Indruk maken vooral de steile, kale rotsen die het toppengebied omgeven. Het is niet verwonderlijk dat men in de klassieke oudheid het “middelpunt van de wereld” in dit overweldigende berglandschap geplaatst heeft.
Het gebergte bestaat vooral uit carbonaatkalken
uit Jura en Krijt. In 1938  is een groot deel van het gebergte tot nationaal park uitgeroepen. Helaas heeft dat niet bijgedragen tot bescherming van de uitgebreide flora en fauna.  

Planten en dieren  
Op de hellingen van de orakelplaats treffen we een weelderige plantengroei aan. We zien er: schermbloemigen, wikke, hanepootplanten, de gele trompetten van Onosma Frutecens, roodgerande wasbloempjes, knautia, gele afodil, wolfsmeldstruiken, druifhyacint, brem, andoorn, rotsklokjes, orchideeën  en  diverse vormen van de horzelorchis.
Dat men dacht dat dit de lievelingsplaats van Apollo was,
komt vanwege de mirt, laurier, olijfbomen en dennenbossen die op de hellingen groeien. Door kaalslag, branden en over beweiding, vanaf de Oudheid tot heden, is de vegetatie helaas sterk teruggedrongen. Mede door de steile hellingen is de bodemerosie erger dan overal elders. 

Boven het rotsachtige terrein   
zien we de blauwe rotsslijpers, zwartkopgorsen, alpenkauwen, alpenkraaien met hun rode snavel, vale- en aasgieren, slangenarenden, eksters en spechten. 
Als zoogdieren komen voor: vos, das, boommarter en haas. Ook de klokschildpadden maken er hun opwachting.
Vlinders zijn er teveel om op te noemen:
de als cultuurvolger bekendstaande Koninginnepage, ijsvogelvlinder, pijpbloempage en zandoogje; hogerop in het gebergte zwarte apollovlinder. We vinden er verder: de 2 cm grote prachtkevers en diverse soorten loopkevers.  

Arachova  
Ligt, op 900 m hoogte,  in terrasvorm op de helling van de Liakoúra. Het staat bekend om zijn handgeweven kleden met Griekse motieven, borduurwerk, wollen schoudertassen, tapijten, dekens  en wijnproductie.  De kleuren zijn fel en bont. Kleedjes van schapenvacht (flokata) en tafelkleden met folkloristische motieven zijn uw aandacht waard.

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets