PROVINCIE RETHYMNO, met het Psiloritisgebergte en de helderblauwe zee, met sporen van 3.500 jaar beschaving, met vele byzantijnse kerken en kloosters, met betoverende Venetiaanse monumenten. 
Naar stad Rethymno.   Naar overzicht Kreta.  Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

    
Met de best behouden Renaissance­stad van het land
en een prachtige natuur is één van de mooiste districten van Griekenland. Een gebied met vele tegenstellingen. waar het wilde berglandschap afgewisseld wordt met vruchtbare valleien en de imposante rotsachtige kusten met uitgestrekte zandstranden.

Hoe in Rethymno te komen vanaf AtheneOp elk punt ontdekt men een landschap   
van een bijzondere schoonheid: indrukwekkende kloven. talrijke grotten, begroeide valleien. kleine rivieren. De bergen spelen de belangrijkste rol in de morfologie van de bodem met de overheersende Psiloritis. de bergketens Kedros, Kouloukonas of Talaia. Het natuurlijke bas-reliëf van Rethymno, met een rijke flora en fauna. biedt voor elke vorm van uitstapjes in de natuur volop mogelijkheden. Van simpele wandelingen door kloven tot gespecialiseerde beklimmingen en moeilijke bergwandelingen. Een paradijs voor natuurliefhebbers. wandelaars. fietsers en bergbeklimmers.

Rethymno en zijn dorpen   
zijn net levende ansichtkaarten waarop men de Kretenzische keuken kan ruiken en de Kretenzische lier kan horen. De mensen leven met de natuur als bondgenoot en het gevoel ver weg te zijn van de gehaastheid van de grote stad. Waar u ook naar toe gaat zullen mensen, zelfs in de meest afgelegen dorpen. de deur voor u openen. u op tsikoudia tracteren. en vrienden met u willen worden. Rethymno is immers het vaderland van Zeus. van de god van de gastvrijheid. «Het is niet een plaats waar je naar toe gaat maar waar je naar terugkeert» en de duizenden bezoekers die elk jaar terugkeren bevestigen dit. Rethymno is een prima vakantiebestemming en wij nodigen u uit dit te ontdekken en te bevestigen.

Geografie & Klimaat  
Het district Rethymno, gelegen tussen Chania en Heraklion. grenst in het noorden aan de Kretenzische Zee en in het zuiden aan de Libische Zee. De gelijknamige pittoreske hoofdstad Rethymno is gebouwd op het schiereiland aan de noordkust en heeft zich parallel met het prachtige 13 kilometer lange zandstrand ontwikkeld. Talrijke morfologische tegenstellingen sieren het bergachtige landschap van het district: indrukwekkende kloven. talrijke grotten, begroeide valleien. kleine rivieren. In het ruige landschap van het binnenland heersen de volgende bergketens: in het oosten de statige Psiloritis of Idaberg van de Oude Grieken met de heilige grot van Zeus, in het zuidwesten de bergketen van Kedros die met de Psiloritisberg de prachtige Amarivallei begrenst. in het noordoosten de Kouloukonas of Talaiagebergte. ten zuiden van de stad Rethymno het Vryssinasgebergte en in het zuidwesten de Krioneritis.
Vooral langs de noordkust strekken valleien zich uit tussen de bergketens.
Daar zijn. evenals in het zuiden. talrijke prachtige zandstranden te vinden met kristalhelder water. Het «gematigde middellandse zee» klimaat met de hete zomers en de vele regenbuien garanderen ideale temperaturen van 14 graden Celsius in de winter tot 29 graden Celsius in de zomer. Een enkele keer tijdens een seizoenswisseling raakt het milde klimaat van slag door een ruige noordenwind en een warme trage zuidenwind.

Geschiedenis van 3500 jaar  
Deze plaats is nooit onbewoond gebleven. Neolithische en Minoïsche nederzettingen en klassieke en Romeinse steden maken deel uit van de prehistorische en oudgriekse wereld.
Het paleizencomplex in Monastiraki in het gebied Amari,
 de laatminoïsche begraafplaats van Armeni. Eleftherna, Sivrytos, Lappa, Axos, Stavromenos zijn slechts enkele plaatsen die door de archeologische opgravingen zijn ontdekt. De prachtige oudchristelijke basilieken maken indruk met hun architectuur en decoratie. In Panormo, Eleftherna, Vyzari, Goulediana en Thronos zijn de indrukwekkendste kerken van in totaal 18 kerken ontdekt.
Tijdens de byzantijnse periode
werden de binnenlanden van Rethymno gesierd met kloosters en prachtige kerken, kruisvormig of bestaande uit één ruimte. De Venetiaanse overheersing die volgde drukte een stempel op het architectonische karakter van de stad en het binnenland en zorgde tegelijkertijd voor een gigantische culturele bloei in de ontwikkeling van de stad. De vestiging van de Turken maakte een einde aan de glansperiode van de Renaissance. Turkse elementen werden toegevoegd en droegen bij aan de vorming van het rijke culturele gezicht van Rethymno.

Rithy – Rithymna – Retimo - Rethymno  
Opschriften en munten met symbolen uit de zee, schrijvers en archeologische vondsten getuigen van het bestaan van de oude stad met de naam «Rithymna». De precieze plaats blijft onbekend hoewel sommigen geloven dat het zich op de heuvel van Paleokastro bevond daar waar tegenwoordig het Venetiaanse fort staat.
De nederzetting die geleidelijk werd gevormd op het kleine schiereiland speelde tot de komst van de Venetianen een onbelangrijke rol.
Zij versterkten de nederzetting en gaven hem de naam Castel Vecchio.
Daarna volgde de bouw van de stadsmuur volgens het ontwerp van de architect Michele Sanmichleli. Vervolgens werd de muur vernietigd door de inval van de piraat Chairendin Barbarossa in 1571. De bouw van het Fortezza in Rethymno begon in 1573 en bestempelt de definitieve vestiging van de Venetianen. In deze fase worden luxe publieke en particuliere gebouwd en krijgt de stad, naar Venetiaanse standaarden, een centraal plein, een Gilde van de Edelen, fonteinen zoals de Rimondi, een grote zonnewijzer, een centrale straat en kleine zijstraatjes die naar heiligdommen, kloosters, herenhuizen en eenvoudige woningen leidden.

In september 1646 belegerden de Turken Rethymno.   
De veroveraars vestigden zich in de venetiaanse herenhuizen, verrijkten deze met hun eigen architectuur en versterkten hun aanwezigheid met moskeeën en minaretten. In de steegjes van het Venetiaanse web in Rethymno werden de «sachnisia». d.w.z. kleine gesloten balkonnetjes, toegevoegd aan de voorgevels van de huizen om zo een Turks karakter aan de stad te geven.

Het platteland van Rethymno  
De zeldzame natuurlijke schoonheid, de unieke gebieden met een prachtige natuur, de archeologische vindplaatsen, de kerken en de kloosters sieren royaal de binnenlanden van Rethymno. Het district biedt onuitputtelijke mogelijkheden voor verrassende uitstapjes in interessante traditionele dorpen.Venetiaanse ruïnes wekken uw verbazing in   
Maroulas, Chromonastiri. Moundros, Monopari. Amnatos, terwijl traditionele dorpen zoals Garazo, Spili en Anogia u de gebruiken, gewoonten en tradities laten zien die onveranderd zijn gebleven door de jaren heen. Het district telt rond de 850 grotten. De belangrijksten zijn die van de Ideon Andron, Melidoni, Sfendoni en Gerani en zijn van groot archeologisch, historisch en volkskundig belang. Kloven met een bijzondere schoonheid doorkruisen de bergketens van het district: de Kourtaliotiko, de Kotsifou, de Patsos, de Prasses, en de Arkadiotiko zijn enkele van deze kloven.

Rethymno is een gebied vol variatie   
met wilde berglandschappen, vruchtbare valleien, imposante rotsachtige kuststreken en uitgestrekte zandstranden. Elke plaats heeft een landschap met een ongekende schoonheid: het Meer van Preveli. de bronnen van Argyroupoli. de hoogvlakte van Nida, stranden aan de noord- en zuidkust. Het religieuze aspect is overal duidelijk aanwezig: sobere afgelegen kerkjes en iconostasen, schilderachtige byzantijnse kerken en 'prachtige historische kloosters.

Volkskunst  tradities  
De vrolijke en gastvrije mensen op het platteland werken hard en produceren reeds eeuwenlang op dezelfde manier olie, wijn, tsikoudia, vlees- en kaasproducten. Toegewijd aan de traditie vieren zij getrouw. niet alleen de gewone dagen, maar ook de speciale dagen van het jaar, de religieuze feesten: Kerstmis. Pasen, bruiloften, doopfeesten. dorpsfeesten. Bovendien worden feesten in stand gehouden met betrekking tot de landbouw en veeteelt die gevierd worden naar aanleiding van het maken van een bepaald product of het proeven van de oogst.
Het plukken van de druiven en de productie
van de tsikoudia in traditionele grote ketels, de zogenaamde «kazania», of het «scheren» van de schapen, maar vaak ook het verzamelen van de olijven. worden in werkelijke feesten veranderd alwaar vrienden en familie zich amuseren en vrijwillig hun hulp aanbieden. Wanneer men niet werkt, feest viert of tsikoudia drinkt. houdt men zich vaak creatief bezig met handwerk van prachtige kwaliteit.

In Rethymno worden veel soorten volkskunst   
zoals pottenbakkerij, mandenweverij. houtsnijkunst. steenhouwerij en weverij nog dagelijks beoefend en daarom sterven deze ambachten niet uit. Sommige van deze kunsten worden traditie getrouw in hele dorpen uitgeoefend: steenhouwerij in Alfa. pottenbakkerij in Margarites, weverij in Anogia.
In de zalen van het Historisch en Volkskundig Museum
van Rethymno worden groepsgewijs weefwerk, borduurwerk, kant. Klederdrachten, keramiek, manden. metalen voorwerpen etc. tentoon gesteld. Aparte zalen zijn gewijd aan de traditionele vormen van het verbouwen van de grond. traditionele beroepen en tijdelijke tentoonstellingen.

Rethymno vandaag
  
Behalve de stranden. de uitstapjes in de natuur. het lekkere eten en de tsikoudia. biedt Rethymno het hele jaar door vermaak, amusement en festivals. Hoogtepunt van de zomerevenementen is het Renaissance Festival dat georganiseerd wordt vanaf 1987 om de Kretenzische maar ook de Europese Renaissance in het licht te stellen.     
Bijna alle voorstellingen worden gegeven in het theater "Erofili"
in het fortezza. Het is heerlijk om op zomeravonden de paden naar de vesting omhoog te lopen en om magische momenten te beleven met theater. dans en muziek. In de winter leeft Rethymno op het ritme van het carnaval. Het is het grootste carnaval van Kreta. en behalve de grote optocht op de laatste zondag. vindt een reeks evenementen plaats tijdens de gehele periode van het Carnaval. De inwoners van Rethymno zetten hun beste beentje voor wat betreft creativiteit en steken veel tijd in de voorbereiding van het carnaval.

Zij herbeleven hun kinderjaren en feesten   
bijna dagelijks op de meest gekke partijen. Meer dan 4.000 verklede mensen die de laatste maanden koortsachtig werken laten tijdens de grote carnavalsoptocht hun kostuums en hun wagens zien... De dag na het carnaval. de eerste maandag van het vasten speelt zich af op pet platteland. Unieke gebruiken herleven in de pittoreske dorpen van Rethymno en iedereen wordt uitgenodigd om een onvergetelijke dag te beleven: spelletjes. evenementen en satire zoals het «ontvoeren van de bruid», «Kandis». «Moutzouroma» d.w.z. het maken van zwarte strepen op andermans gezicht. In combinatie met goede wijn en klanken van de lier vormen het beste recept voor een onvergetelijke ervaring.

Natuur en Milieu  
Rethymno, evenals heel Kreta. is een paradijs van wilde planten 2000 plantensoorten - ongeveer net zo veel als in heel Engeland- waarvan 160 inheems zijn. Sieren de aarde van Rethymno en laten een heerlijke geur achter. van de kuststreek tot aan de hoogste bergtoppen.
Dichtbij zee voeden zout en vochtigheid
 de zeenarcis (Pancratium maritimum), de Kretenzische tamarisk (Tamarix cretica) en de Kretenzische dadelpalm (Phoenix theophrasti).

In de laagvlakten zijn de geurende struiken   
en de prachtige wilde planten van het middellandse zeegebied van een unieke schoonheid: de mastiekstruik (Pistacia lentiscus), de oleander (Nerium oleander), de kuisboom (Vitex agnus-castus), de kamille (Chamomilla recutita), de munt (Mentha spicata), de mirte (Myrtus communis), de klaproos (Papaver rhoeas), het zonneroosje (Cistus incanus-creticus) de kretenzische ebbestruik (Ebenus cretica). In de laag gelegen berggebieden, overheersen struiken zoals de kermeseik (Quercus coccifera), de tijm (Thymus capitatus), de aardbeiboom (Arbutus unedo), de bezemstruik (Spartium junceum), de styraxboom (Styrax officinalis) en wilde bloemen zoals de kretenzische cyclaam (Cyclamen creticum), de iris (Iris unguicularis), de draakaronskelk (Dracunculus vulgaris). de Italiaanse gladiool (Gladiolis italicus). de tulpen, de kuifhyacint (Muscari commosum).
In de hoog gelegen berggebieden groeien de kretenzische esdoorn (Acer sempervirens), struiken en wilde bloemen zoals gele viooltjes (Erysimum creticum),  Kretenzische viooltjes (Viola cretica), de crocus (Crocus Oreocreticus), de aronskelk (Arum idaeun) en vele andere soorten.

Zee en kusten
  
Rethymno met zijn diepblauwe en kristalheldere zee is een ideale bestemming voor de zomervakantie. Over de hele lengte van de noord- en zuidkust zijn veel grote georganiseerde stranden. schilderachtige en afgelegen inhammen met zand of rotsen te vinden. De «blauwe vlaggen» zijn een bekroning en toekenning voor de schone stranden en de heldere zee. Aan de noordkust zijn de meeste lange zandstranden georganiseerd en met overnachtingsmogelijkheden: Episkopi, Rethymno, Adelianos Kampos, Panormo, Bali. Hier kan zwemmen gecombineerd worden met vermaak, een verblijf in één van de modernste toeristeneenheden van Kreta en watersport: ski, windsurfen, parasailing, duiklessen in diving centers staan garant voor veel plezier in het water. In het zuiden zijn behalve de toeristische havenplaatsen Agia Galini en Plakias, nog talrijke eenzame en afgelegen inhammen te vinden die zelfs de meest veeleisende bezoeker tevreden stellen. Korakas. Souda. Damnoni. Ammoudi. Meer van Preveli, Triopetra, Agios Pavlos, Kerame, zijn enkele schilderachtige stranden aan de Libysche Zee.

Kretenzische keuken  
Olie, wijn, graan, melk, kaas, vlees, eetbare wilde planten, groente: alles in de Kretenzische keuken is eenvoudig, duidelijk, authenthiek, natuudijk. De gastronomie van de Kretenzers is gebaseerd op plaatselijke producten. Deze producten garanderen een volledige voeding die vandaag de dag is bewezen dat deze bijdraagt aan een goede gezondheid en een lang leven.
Het geheim van de Kretenzische keuken
zit niet in een ingewikkelde bereiding maar in de  producten zelf. Dit geldt voor het hele eiland met enkele kleine verschillen per gebied. Overal worden wilde planten uit de bergen gegeten, rauw als salade of gekookt met verse olie en citroensap.

De geiten en schapen   
zorgen behalve voor het bekende vlees ook voor een groot aantal melkproducten: melk, kaas zoals myzithra, graviera, feta, en het unieke «stakovoutiro» voor de traditionele pilaf.
Bovendien fokken families op het platteland
kippen en konijnen voor eieren en vlees van het huis. De olijfolie, ook wel rauw gegeten, zorgt voor heerlijke gerechten. Het plaatselijke paximadi (soort beschuit) van tarwe en een paar olijven vormen vaak een volledige maaltijd voor de Kretenzer. De beroemde «Kretenzische dakos» is een simpele maar heerlijke samenstelling van plaatselijke verse producten: tarwepaximadi, geraspte tomaat en fetakaas, olie en zout. Als dessert geven de inwoners van Rethymno de voorkeur aan zoetigheden van het huis, gemaakt van eigen producten: koekjes van myzithtrakaas en xerotigana met honing (dubbel gevouwen repen deeg gebakken in een beetje olie), Iychnarakia en in suikerstrooop gepocheerde vruchten geserveerd op een lepeltje.

Alternatief toerisme  
In Rethymno is het de moeite waard om, behalve het strand en de hotel faciliteiten, de schoonheid van de binnenlanden en de bergen te ontdekken. Zo kan men de bergen en de kloven leren kennen, in contact komen met de inwoners van afgelegen en vaak verlaten dorpen. de geschiedenis en de cultuur van het binnenland opsnuiven door de archeologische overblijfselen, de historische kloosters, de kerken en de vestigingen en de overweldiging van de Kretenzische natuur voelen door de geuren van de kruiden en de wilde planten. Lopend of met de fiets komt men snel en makkelijk in de binnenlanden en geniet men van de Kretenzische natuur. De schilderachtige plattelandswegen, vol groen, bieden gegarandeerd verbazingwekkende ervaringen voor de liefhebber van de mountain bike. Maar ook indien men een nog intensiever contact met de natuur eist. is een programma van het plattelandstoerisme precies wat men zoekt. De over nachtingsmogelijkheden op het platteland van Rethymno bestaan uit zelfstandige eenheden of delen van boerenhuizen.
Deze bevinden zich op de mooiste plekken
van het platteland en het verblijf daarin geeft de mogelijkheid om de mensen en het dagelijkse traditionele leven kennen te leren.

Gastvrijheid
  
Het vaderland van «Xenios» Zeus heeft. om de gastvrijheid in ere te houden, zorgvuldig het hotelwezen ontwikkeld. Rethymno beschikt over voortreffelijke overnachtigsmogelijkheden in alle categorieën, van simpele kamers tot luxe suites. Behalve de klassieke hotels, de kamers en de appartementen, wordt een belangrijk en steeds groter wordend aantal luxe villa's en overnachtingsmogelijkheden op het platteland gecreeërd, precies in de stijl van de traditionele architectuur. Deze sieren de omgeving en het achterland van Rethymno, verrijken het toerisme en verschaffen een alternatief voor bezoekers met hogere eisen. De hotels in en rond Rethymno hebben reeds tientallen internationale onderscheidingen en bekroningen ontvangen voor hun kwaliteit en goede service. Mooie en moderne bouwinstallaties, volledig geschoold personeel en gastvrije eigenaren beloven een prettig en aangenaam verrassend verblijf in Rethymno. Geniet van uw verblijf in de prachtige hotels en de zee met de met «blauwe vlaggen» bekroonde stranden.

Bron: Brochure RETHYMNO, Kreta, op het ritme van uw dromen, Tourism Pro. Com. of Rhethymo Pref..

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!