RHÓDOS STAD of Ródos.  Is gelegen op de noordpunt, werd gesticht in 408 v. C. door de toen reeds bestaande drie Dorische steden Lindos, Kamiros en Ialysós.
Naar overzicht Dodekánesos. Naar het eiland Rhódos met andere steden. Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

Rhódos, de gelijknamige hoofdstad
Van al die tempels en zuilengalerijen die hier toen ongetwijfeld geweest zijn, staat nu niet veel meer overeind, bijna niets. Wat nu doorgaans 'het oude stadsdeel' wordt genoemd is 'pas' zes eeuwen oud. Het is een door sterke muren omringde stad, gebouwd door de Johannieters; een der gaafst bewaarde middeleeuw­se monumenten van Europa en daarom zeker wel uw eerbied waard.

Bezienswaardigheden
  
Het ommuurde Rhódos – de Ridderstad
Het noordelijke deel van de ommuurde stad is het meest interessant, omdat hier in de 14de en 15de eeuw de Ridders van Sint Jan zelf woonden. Dit deel van de ommuurde stad wordt Kollochion (gelatiniseerd: Collachium) genoemd, de eigenlijke Ridderstad, geheel gerestaureerd in de strenge gotische stijl die de ridders uit West-Europa meebrachten.

De Hotels of Herbergen waarin de Johannieters gehuisvest waren   
(elke taalgroep in zijn eigen gebouw) zijn nu kantoren of woonhuizen, maar van buiten nog goed herkenbaar door wapens en opschriften. Tot de verbeelding spreken echter in de eerste plaats de middeleeuwse stadsmuren zelf; u kunt een wandeling maken over deze muren van drieëneenhalve kilometer lengte. Op de vele poortgebouwen ziet u de wapens van de onderafdelingen van de ridderorde, ingedeeld naar de landen Engeland, Duitsland, Spanje, Italië, Provence, Auvergne en France (de noorde­lijke kern van het huidige Frankrijk, rondom Parijs dus).
De fraaiste stadspoort bereikt u via een brug in het noordwesten, de

Amboisepoort
, vlakbij het Paleis der Grootmeesters,   
Palation Megalou Magistrou, aan een lommerrijk plein op het hoogste punt van de Ridderstad. Het grote kasteel dateert oorspronkelijk uit de 14de eeuw en werd in 1856 door een explosie geheel verwoest. De burcht werd echter voor de oorlog door de Italianen volledig gerestaureerd.
Een machtige poort geeft toegang tot het kasteel,
dat kan worden bezichtigd. De Italianen hebben de zalen voorzien van o.a. mooie Hellenistische mozaïekvloeren die ze uit Kos weghaalden en verder een kopie van de beroemde Laokoängroep. Het origineel, op Rhódos gehouwen, heeft men in het Vaticaans Museum gehouden.
Van begin april t/m eind oktober wordt bij het kasteel een klank- en lichtspel opgevoerd (steeds in een andere taal).
De stadsmuren en fortificaties sluiten aan bij het kasteel en hier kunt u dan ook de zeer aanbevolen wandeling met gids beginnen over de muren

Ridderstraat, Odos Ippotoon of Straat van de Cavaliers,
  
waarin de meeste Hotels of Herbergen liggen, met goed gerestaureerde gevels in strenge gotische stijl (de ridders kwamen tenslotte uit West-Europa), namelijk die van de Spanjaarden, de Fransen, de Provençalen en de Italianen, elke 'taalgroep' bij elkaar in huis. Het waren vrijgezelle vechtjassen die over het algemeen niet de kans kregen om erg oud te worden; maar er was voortdurend 'nieuwe aanvoer' uit het christelijke westen om hier stand te houden tegen het heidense oosten.
Kijkt u in deze Ridderstraat
eens omhoog naar de arcaden en lantaarns. En vooral ook omlaag: zelfs het plaveisel is door de Italiaanse restaurateurs teruggebracht in de oorspronkelijke middeleeuwse staat.
De Ridderstraat loopt uit op
de Mariakerk, een Byzantijns bouwwerk uit de 13de eeuw, dat na moskee te zijn geweest nu weer dienst doet als orthodox bedehuis. Meteen rechtsaf komt u bij het

Hospitaal van de Ridders
  
Is gebouwd van 1440 tot 1490 en toenmaals dienend voor de verpleging van gewonde en zieke pelgrims. Nu is het een
Archeologisch museum

met o.a. grafvondsten uit de Mykeense tijd uit Ialysós en archaïsche vazen van Rhodische makelij. Van de beelden op de bovenverdieping vallen twee Hellenistische beelden van de liefdesgodin Afrodite het meest op. Interessant is echter vooral de enorme ziekenzaal zelf (op de eerste verdieping) met achthoekige zuilen versierd met fraaie kapitelen. Tegenover het museum ziet u de Herberg van de Engelsen en (terugwandelend) aan een pleintje bij een bron de Herberg van de ridders uit Auvergne.
In het aangrenzend arsenaal

vindt u een museum voor decoratieve kunsten. Het voormalige gasthuis herbergt een galerie voor eigentijdse kunst.

Tempel van Aphrodite
,   
althans de resten van een antiek bouwwerk dat diende als tempel ter ere van de godin van de liefde bij de z.g. Vrijheidspoort, Pili Eleftherias.
Westwaarts gaand vindt u binnen de muren, niet ver van deze plek, nog de resten van een heiligdom voor Dionysos, de wijngod.

Emborio, de handelshaven
,   
waar ook cruiseschepen afmeren met de achtersteven tegen de kade; meestal blijven ze buitengaats. Rondom ziet u vestingwerken en ook nog enkele windmolentjes. Emborio is een van de drie havens van de stad, oostwaarts achter deze handelshaven ligt nog een derde havenbekken, de Akandiabaai.

Het ommuurde Rhódos - de Turkse en de Joodse wijk
  
Terugkerend binnen de middeleeuwse stadsmuren uit de tijd van de Johannieters, kunt u nu op zwerftocht gaan door de straatjes van de z.g. Turkse wijk. Om te beginnen bijvoorbeeld richting

Aartsbisschoppelijk Paleis,
  
een fraai l5de-eeuws bouwwerk, ten zuiden van haven Emborio achter de muur, aan het naar dit paleis genoemde plein. Verder naar het zuiden komt u in de voormalige Jodenwijk en even westelijk daarvan, alles binnen de muren, ligt de

Ibrahim Pasja Moskee,
  
de grootste en bekendste van de vele nog resterende moskeeën in de Turkse wijk, met l4de­eeuwse muurschilderingen. In de smalle, bochtige straatjes zult u nog menige moskee tegenkomen, o.a. de

Soleiman Moskee,
  
uit 1522, gerestaureerd in 1808, aan het einde van de drukke Socratesstraat (Odos Sokratou) met zijn vele winkels, en dicht daarbij de

Sint Joris,   
oorspronkelijk een Byzantijnse kerk, onder de Turken veranderd in een moskee.

Het moderne Rhódos, buiten de muren
  
Rondom de oude ommuurde stad breiden zich als een vlek de vrij oninteressante nieuwere wijken uit, al zijn er in deze villa- en hotelstad beslist ook fraaie lanen, met schaduwrijke magnolia's. Bezienswaardigheden zijn er ook nog, zoals bij

Mandraki, de jachthaven
  
waar ook de tenders aanleggen van de cruiseschepen die zelf buitengaats voor anker gaan.

Aan het einde van de oostelijke pier   
met zijn drie windmolentjes die de Mandrakihaven afsluit van zee, ligt het l6de­eeuwse fort Ágios Nikólaos, vermoedelijk op de plaats waar eens het ene been stond van de Kolossos van Rhódos, in de oudheid een der zeven wereldwonderen: een 32 meter hoog beeld van de zonnegod Helios, dat dienst deed als vuurtoren (met open vuur).
Het werd hier in 285 v. C. geplaatst, maar ten gevolge van een aardbeving stortte het al in 227 v. C. in zee.

Aan deze Mandrakihaven vindt u   
het eigenlijke stadscentrum met de ambtelijke gebouwen, het hoofdpostkantoor, een theater, banken en een markthal. Achter de markt vindt u de vertrekplaats van de bussen over het eiland.

Gouveneurspaleis,
  
neogotisch, en de

Murat Reis Moskee
  
omringd door islamistische grafzerken.

Aquarium
  
op de uiterste noordpunt (alleen in het weekeinde geopend, 's middags en in de vooravond). Hier begint westwaarts het smalle winderige kiezelstrand waaraan niettemin de meeste hotels gelegen zijn.

Akropolis
  
in het zuidwesten van de stad op de Monte Smith.
Opgegraven zijn de overblijfselen van een tempel voor Apollo, een stadion, een Odeion (klein theater voor declamaties en dergelijke) en een Gymnasion, de oefen plaats voor de atleten.
Er is niet veel bijzonders meer te zien, maar u heeft er een mooi uitzicht en kunt er misschien nog op de rug van een dromedaris klimmen.

Op de terugweg naar Rhódos   
kunt u nog wat aandacht besteden aan de dorpen waar u doorheen komt, bijvoorbeeld Arhángelos (32 km van Rhódos) aan de voet van de 512 m hoge Farakios, met bovenop deze heuvel ruïnes van een Johannieterburcht, een klim van anderhalf uur. Het langgerekte dorp ligt te midden van sinaasappel- en citroenbomen

** Uw accommodatie via Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets