SAMARIAKLOOF. Een wandeling door de Samariakloof, de langste kloof  van Europa, is zeer gewild en ook aan te bevelen. zie ook District Chania.
Naar regio Kreta.Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 
 

    
Vanuit Rethymno

Er vertrekken om 6.15 en 7 uur bussen naar Xiloskalo. Duur er van is 2.5 uur. Wil men de kloof niet lopen dan is een tocht naar de Lefka Ori of Witte Bergen toch de moeite waard. Uitstekend schoeisel en een goede conditie zijn wel nodig. De tocht bergafwaarst naar Agia Roumeli duurt minstens zes uur. Van hier varen om 10.00, 15.45 en 18.00 uur boten naar Sfakia. De vaartijd is 75 minuten. Vandaar kan men om 15.00, 17.30 en 18.00 uur naar Vrises en hier stapt men over naar Rethymno.

Vanuit Chania  
Verlaat Chania naar het westen via de Kisamos weg. Sla na ca 2 km links de Alikianos-Omalos weg in. Deze gaat naar Fournes, 15 km.  Negen km verder bereikt men Lakki.
Na 15 km bereikt men het hoogste punt, 1200 m. Van de Omalos vlakte heeft men een mooi uitzicht op de bergen. Deze vlakte, Omalos plateau,  heeft een doorsnede van vier km. Een weg loopt dwars door de vlakte en eindigt in Xyloskaio, het hoogste punt en de ingang naar deSamariakloof.

Enkele gegevens over de kloof:  
- Het is de langste kloof in Europa met een lengte van 18 km.
- Het pad er door is 14 km.
- De breedte varieert van 3m, bij Portres,  tot 150 m.
- Het gebied is een Nationaal Park: In dit gebied komt de inlandse wilde geit, agrimi, voor. Flora en fauna zijn er uniek. Er zijn ook unieke vogelsoorten. overal groeien verschillende soorte kruiden zoals de Origanum dictamus.
- Met muilezels kan men vaak een stuk overbruggen als het u te veel wordt..
- Het toegangsbiljet moet aan het eind van de kloof ingeleverd worden, zodat men na kan gaan of alle bezoekers de kloof weer verlaten hebben.
- Open van mei tot oktober.

Op de top van het einde van de kloof is de Ksyloskalo,   
die zijn naam dankt aan de houten trap, die naar beneden leidt. Grote bergen torenen aan de rechter en linker zijde omhoog.

De afdaling is 4 km lang.   
Langs het smalle pad is een houten leuning. Het landschap wisselt af met hoge bomen, bronnen en enorme rotsen.

Na het passeren van de kleine St. Nicholas kapel   
verandert het landschap licht. Je bent nu op de bodem van de kloof. De bergtoppen die overal boven uit torenen zijn 2000 m hoog. Pad wordt nu vlakker.

Halverwege is het dorp Samaria.   
In de 14de eeuwse Byzantijnse kerk ziet men iconen. De kerk is gewijd aan Osia Maria van Egypte. De naam veranderde geleidelijk in Sia Maria en uiteindelijk tot Samaria.

Verder op passeer je de "IJzeren Deur".   
De wanden zijn drie meter van elkaar en 600 m hoog. Door de smalle opening zie je de zee. De kloof lijkt zich in het oneindige uit te strekken. Pad loop nu langs een droogstaande stroom met veel stenen. Dan komen we in het verlaten dorp Agia Roumeli. Na een km komen we bij het moderne dorp Agia Roumeli

Therisokloof
  
Ga van  Chania  via een fraaie route (16 km) naar het zuidelijk gelegen Theriso. Men komt langs het dorp Perivolia. De weg slingert zich 10 km lang door de prachtige Therisokloof. Het plaatsje ligt aan de voet van het Lefka-gebergte. In het dorps café kan men bijkomen.

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
 ** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets