SANTORINI (THIRA),  het beroemdste Cycladen eiland, verschilt van de rest van de archipel doordat het is ontstaan door de werking van de vandaag de dag dode vulkaan.
Naar overzicht Cycladen. Naar regio Kreta.
Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

SantoriniOppervlakte 96 km2 - Afstand van Piraeus 130 zeemijl
Vooral het landschap aan de westkant van het eiland is erg imposant met de enorme, uit het water rijzende, steile klippen waarvan de toppen worden gesierd met helderwitte huisjes.
Maar deze steile kust in het westen loopt uit op eindeloze kiezel- of zandstranden aan de oostkant van het eiland.

Vanaf de haven, Skala, kan de bezoeker naar het hoofdstadje Fira klimmen 
hetzij te voet (over de honderden treden), hetzij per ezeltje of met de teleferiek.
Het stadje is bijzonder pittoresk met een doolhof van smalle straten, de gewelven en de Frankische wijk. Van groot belang is het Museum met prehistorische vondsten, een grote collectie aardewerk uit de 7de en 6de eeuw v.C. waaronder het beroemde «Thirische Keramiek» en wat Archaïsche, Klassieke, Hellenistische en Romeinse beelden en afbeeldingen.
Het zicht op de 2 roetzwarte eilandjes Kamares
(er gaan bootjes naar toe) die door een vulkaan uitbarsting zijn ontstaan, roept veel gevoelens op.

Van groot archeologisch belang is het Archaia Thira   
waar Foeniciërs, Doriërs, Romeinen en het Byzantijnse rijk hun sporen achterlieten. De stad werd langs de heilige weg opgebouwd. Behalve de uit verschillende periodes, in groepen bij elkaar staande huizen, zijn er ook marktpleinen, badhuizen, theaters, heiligdommen, de woning van Ptolemaius Euergetos, graven uit de Archaïsche en Klassieke Tijd en Oudchristelijke overblijfselen. In de omliggende rotsen zijn inscripties in het Thirische schrift met de benamingen van de god Apollo alsmede de namen van mannen en jongelingen.

Bij Akrotiri zijn de overblijfselen van een Minoische stad opgegraven,   
die omstreeks 1500 v.C. werd verwoest door de uitbarsting van de vulkaan. Het gaat hier om een prehistorisch Pompei, begraven onder vulkaan stof, met gebouwen van 2 of 3 verdiepingen, pleinen, winkels, werkplaatsen etc.. In de huizen zijn schitterende muurschilderingen gevonden die tentoongesteld zijn in het Nationaal Archeologisch Museum samen met aardewerk en andere voorwerpen uit het dagelijkse leven. Op de hoogste top van het eiland is het Profitis Ilias klooster waar elk jaar op 20 juli een groot festijn wordt gehouden.

Het traditionele dorpje Ia, 11 km van Fira   
is buitengewoon mooi. Kleine huizen in de zachte rots gebouwd, sommige wit, andere blauw of okergeel, neoklassieke herenhui­zen met binnenplaatsen, smalle geplaveide straten en een schitterend uitzicht over de zee vormen de voornaamste charme van deze plaats. Mooie stranden, met zwart zand of kiezelsteentjes, zijn er ondermeer bij Kamari, Perissa, Monolithos, Kokini Parali Armeni, Ammoedi en Baxdes. De charme van het landschap, de bijzondere natuur, de indrukwekkende architectuur alsmede waardevolle bezienswaardigheden trekken vooral in de zomer een groot aantal toeristen, die de goede toeristische infrastructuur maar net kan verwerken.

Hoe het eiland te bereiken
  
Per veerboot. Vanuit Piraeus. Inlichtingen: Havenautoriteiten van Piraeus, tel.: ( 4226000. Per vliegtuig. Vanuit Athene. Inlichting( Olympic Airways Athene, tel.: ( 9666666. Nuttige telefoonnummers. Netnummer Santorini: 0286. Politie: 22649. Gemeente: 222, Archeologisch Museum: 222] Olympic Airways Santorini (Kantoor): 22493. Vliegveld: 22525.

Aankopen en Specialiteiten

Borduurwerk. Handgebreide artikel, Vloerkleden. Fraai handwerk. Wijn. Fava (puree van gele spliterwten met uitjes).

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”!  in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar.