EÚBOEA en de SPORADEN.
Naar overzicht Sporaden.
 Naar regio centraal Gr.. Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

EUBOEA
Nieuwgrieks: Évia, Évvia, is met een oppervlakte van 4019 km˛ het grootste Griekse eiland op Kreta na. Toch hoeft u er niet speciaal per boot naar toe, maar kunt u er komen over de weg. Bij Halkis raakt dit eiland bijna het vasteland: de golf van Eúboea is hier slechts vijftig meter breed en op deze plaats vindt u dan ook een brug.
Door deze engte valt de Golf van Eúboea uiteen in een noordelijk en een zuidelijk deel, eigenlijk twee baaien, die beide door de bescherming van het omringende bergland tot diep in de winter een aangename watertemperatuur bieden. Eúboea is zoals heel Griekenland erg bergachtig. De hoogste top is de Dírfis ten noordoosten van Halkís, 1743 m boven de zeespiegel en vaak tot ver in het voorjaar met sneeuw bedekt.
Het noordelijk deel van Eúboea   
is vrijwel geheel bebost, vooral met naaldwouden; de zuidelijke helft daarentegen is even kaal als Áttika en het overgrote deel van Griekenland. Bij buitenlanders is Eúboea nog tamelijk onbekend. De Grieken zelf komen er graag, vooral in het weekeinde.

Halkís of Chalcis, is de hoofdplaats van Eúboea,
  
zoals gezegd met het vasteland verbonden door een brug over de zeer smalle zeestraat Euripós, waar viermaal daags zulke sterke stromingen voorkomen, dat deze dé bezienswaardigheid van de stad vormen, te meer omdat elders in het Middellandse Zeegebied eb en vloed toch nauwelijks waarneembaar zijn. Niet ver van de schuifbrug vindt u op de kust van het vasteland het spoorstation en een goed strandbad.

In de oudheid was Chalcis een belangrijke stad,   
die in Noord-Griekenland koloniën stichtte, Chalcidice, nu: Halkidikí. Overblijfselen uit de antieke tijd zijn echter alleen nog te vinden in het archeologische museum ter plaatse. Uit de tijden dat hier achtereenvolgens Venetianen en Turken heersten, stammen de resten van vestingwerken en een moskee. Voorts is de Ágia Paraskevíkerk wellicht een kijkje waard.

Ákra Artemission
  
Van Halkis gaat een middelmatige weg naar het noorden, overigens door een heel mooi landschap van met dennen beboste bergen, soms aangenaam afgewisseld door graan- en maďsvelden, olijf- en wijngaarden.

Nabij Agriovótanon, 109 km, vindt u de Ákra Artemission,   
kaap Artemisium, de noordkaap, waar strikt genomen weinig te zien valt, maar waar u zeker een geschikte plek onder de zon vindt om te mijmeren over het feit dat hier bijna 2500 jaar geleden door de Griekse vloot drie dagen lang werd stand gehouden tegen de overmachtig geachte vloot van de Perzen onder Xerxes; onderwijl vochten koning Leonidas en zijn Spartanen tegen het machtige Perzische landleger ter verdediging van de Pas van Thermopylae. Dat was in 480 v. C. Door verraad vielen de Spartanen tot de laatste man, maar nog in hetzelfde jaar viel de beslissing - in het voordeel van de Grieken - op zee: zie Salamis.
Bij de kaap waar u nu staat   
werd ook een bronzen beeld uit zee opgevist; nu het beroemdste 'brons' van het Nationaal Archeologisch Museum te Athene, namelijk het vroegklassieke 'Zeus- of Poseidon' beeld.

Het dorp Artemíssion vindt u pas 8 km verder,   
westwaarts; nog eens 32 km verder bereikt u de afslag naar Agiókambos, 4 km, waar meerdere malen daags een veerboot naar Glifa vertrekt.

Loutrá Epipsoú
De eilandweg leidt echter nog 11 km verder, nu weer zuidwestwaarts via Edipsós naar de haven van Loutrá Edipsoú, de belangrijkste mineraalbadplaats van Griekenland, reeds bezocht door de Romeinse keizers Augustus en Hadrianus en de staatsman Sulla. De zwavelhoudende bronnen hebben temperaturen van 27 tot 78 graden Celsius. Het strand is schoon, maar met stenen bedekt.

Erétria
  
De weg van Halkís naar het zuiden verdient de naam weg min of meer tot het havenstadje Káristos, 129 km. Na ongeveer 23 km bereikt u Erétria, dat tussen 800 en 500 voor Christus een bloeiende stad was. Even voor het huidige Erétria, of Néa Psára, veerhaven, vindt u links van de weg nog resten van muren, tempels en een theater, waarin nog wel oude drama's worden opgevoerd. Ook is er een bescheiden museum.
'Dream Island' is de veelzeggende naam
van een overigens eenvoudig vakantiecentrum dat u hier tussen de dennebomen op een eilandje vindt. Er is een zandstrand.
Meer stranden vindt u buiten het stadje.   
Bij Malakótas, vóór Erétria, staan. De stranden betaan er uit zand en kiezelstenen. Boten huren, windsurfen en waterskiën behoren tot de mogelijkheden.

Bij Lépoura, 57 km, bereikt u de afslag naar Kími,   
nog eens 34 km noordwaarts. Ondanks zijn steenkoolmijn is dit toch een aardig plaatsje op een 220 m hoge beboste heuvel nabij de oostkust; er is een klein volkenkundig museum.

Marmári
bereikt u door de hoofdweg   
verder zuidwaarts te volgen via een zijweg naar de westkust, die hier rijk is aan natuurschoon en vanuit Áttika door de Grieken zelf veel wordt bezocht, evenals de nabije Pelalií: eilandjes voor deze kust in de Zuidelijke Golf van Eúboea (Nótios Evvoikós Kólpos.

Káristos
  
Achttien kilometer verder zuidwaarts bent u in Káristos aan een diepe baai op de zuidpunt van Eúboea, veel bezocht door Atheners. Het is een schilderachtig gelegen plaatsje, aan de voet van de 1398 m hoge Óhi Óros. Tegen de helling van deze berg lag eens de akropolis van het oude Kárystos; nu ziet u daar de ruďnes van het Castel Rosso uit de middeleeu­wen, zo genoemd naar de rode steen waarmee de Venetianen deze vesting gebouwd hebben.

DE SPORADEN  

SKIATHOS, bosrijk en met kilometers strand    
Skiathos ligt tegenover het schiereiland Magnísia, waar de boot uit Vólos met een grote omtrekkende beweging omheen moet varen. Van de Sporaden biedt het thans de meeste accommodatie met hotels, particuliere kamers en tientallen villa's.
Het tot 433 m hoog oprijzende eiland heeft een dichtbeboste oppervlakte van 61 km˛. In  het havenplaatsje is de aardige Tris Trierárheskerk te vinden en voorts het geboortehuis van de verteller Alexandros Papadiamantis, 1851-1911.

De meeste toeristen vindt u echter zo'n 11 km naar het westen   
aan de voet van met dennebomen, koukounaričs, beboste heuvels op het magnifieke Koukounáries-zandstrand van enige kilometers lengte, de grote attractie van het eiland. Het strand is vanuit Skiathos via de weg te bereiken, maar ook in een half uur per motorbark. Het zand en het water zijn schoon, het drukke strand is 40 m breed, er zijn voldoende voorzieningen. Er is een sportclub waar u kunt leren windsurfen en 'parasailen'. Verhuur van zeilboten, pedalo's en waterski's.

Dichterbij Skiathos en via een aardige wandeling   
bereikbaar is het mooie strand in de baai van Ahládia, 4 km: druk bezocht, schoon strand, helder water; waterskiën, windsurfschool, waterfietsen, goede voorzieningen.

Van de andere stranden noemen we   
alleen nog Nostós, 5 km; waterfietsen en kano's, waterskiën, windsurfen; goed, schoon zandstrand, Troulós, 7 km; bootverhuur, waterskiën, weinig faciliteiten, en Krássa, 14 km.

Kástro
,   
de thans onbewoonde middeleeuwse hoofdstad aan de noordzijde van het eiland, is eveneens per boot te bereiken of lopend vanuit Skiathos in ruim 2˝ uur. Behalve ruďnes vindt u er de mooie 17de eeuwse kerk Hristós sto Kastro met fraai gesneden iconostase uit 1695, waardevolle iconen en resten van muurschilderingen uit de 17de eeuw.

SKÓPELOS   
Het Peparethos van de oudheid heet thans Skópelos, wat zoveel betekent als 'rotspiek'. Het eiland is niettemin overwegend groen, o.a. dankzij de aanplant van vooral olijf- en pruimenbomen. Het meet 96 km˛, heeft als hoogste top de Delfí, 680 m, mooi uitzicht.
Het gelijknamige hoofdplaatsje Skópelos   
ligt schilderachtig met pastelkleurige huizen amfitheatersgewijze tegen de heuvels en telt vele kerkjes waarvan met name die van de aartsengel Michaël uw aandacht verdient vanwege zijn preekstoel en oude iconen.

Glóssa is het tweede dorp
,   
op de andere punt van het eiland, de noordwestzijde, vlak bij het einde van de weg Skópelos - Loutráki.

Loutráki is het lager gelegen deel van Glóssa
en een weinig benut veerhaventje. Glóssa is een aardig dorpje en ligt vermoedelijk op de plaats van het Minoďsche Selinos.

Andere attractieve plekjes op het eiland zijn o.a.   
de natuurlijke rotsboog Tripití bij Glisteri, uitgeslepen door de golven, en de baai van Panórmos met een mooi strand. Over het eiland verspreid liggen vele kloosters, de meeste verlaten en vervallen, maar daarom niet minder romantisch.

ALÓNISSOS  
Wordt ook wel Liadormia genoemd, meet 62 km', is tot 456 m hoog en heeft ongeveer 1300 inwoners, meest herders en vissers, waarvan er zo'n 500 woonachtig zijn in het havenplaatsje Patitíri. Daar kunt u het best logies vinden. Niet ver daar vandaan vindt u een mooi badstrand, Hrisi Myli.

SKÍROS, eiland van Thetis en Achilles  
Skiros is het oostelijkste eiland van de Sporaden, eenzaam vooruitgeschoven in zee, en met 208 km˛ ook het grootste. Het is heuvelachtig: in het noorden is de hoogste top, die Ólympos genoemd wordt,  403 m hoog, in het zuiden welft het eiland tot 792 m boven de zeespiegel. Langs de kust zijn diverse grotten te vinden.

In de mythologie speelt Skiros een rol   
als de plaats waar de zeenimf Thetis haar zoon Achilles in vrouwenkleren verborgen hield om hem zo de gevaren van de Trojaanse oorlog te laten ontlopen, tot de slimme Odysseus hem wist te vinden. Ook zou koning Lykomedes er de verbannen Theseus na een overvloedige maaltijd van een rots hebben geduwd.

Linariá is de haven van het eiland, aan de westzijde.   
Per bus kunt u over de weg, 10 km, langs het graf van de Engelse dichter Rupert Brooke, 1887-1915, gesneuveld bij de Dardanellen,
naar Skíros
aan de andere kant van het eiland, waar in de zomer de noordoostenwind vaak voor enige verkoeling zorgt. Het ademt de sfeer van de Cykladen met zijn kubusvormige huizen die schilderachtig tegen een naakte rots gestapeld liggen. Bovenop die rots prijken de ruďnes van een Venetiaans fort, de Kástro, en een versterkt klooster. Het uitzicht is adembenemend.

Skíros is bekend om zijn volkskunst,   
o.a. mooi koperwerk en gevlochten lage stoeltjes, waarop oude Byzantijnse motieven te herkennen zijn.
Mooi strand vindt u niet ver van Skiros bij het vissersplaatsje Paralía

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets