TAIGETOS en de Langadakloof. Taigetos is het hoogste gebergte van de Peloponnesus. Twee kloven en een dal verdelen de keten.
Naar regio Peleponnesos.
Naar startpagina Griekenland. Naar steden- , regio- en eilandenlijstaz.  Naar uw accommodatie! 

    
De hoogste toppen vinden we ten zuiden van de Langadakloof
Hier loopt de rijksweg 82 van Kalamata, dat we bereiken na 112 km, naar Sparti door. Over een afstand van 14 km komt de kam niet onder de 2100 m. De bergkam bestaat uit wit dolomiet. Aan de westkant ligt er onvruchtbare kalkleisteen tegen aan, aan de oostkant vruchtbare zandachtige klei gesteenten. Langs de bovengrens daarvan zijn veel bronnen. Zandsteen verweert gemakkelijk en daarom vinden we bi Sparti veel hellingen met steile hoogten vol kloven. Op een dergelijk voorgebergte ligt Mistras.
Op de hellingen van de Taigetos zien we   
olijf- en kastanjecultures. Ook is er veel maquis, kaal gevreten door de geiten. Akkers en boomgaarden zijn er terrasvormig aangelegd. Er boven komen we de zilverdennen en krimdennen tegen. Boven de boomgrens is het berggebied wat troosteloos. 
  
Langadakloof en de Langadikkaravijn  
De Langadakloof begint, vanuit Mistras gezien, bij het dorp Tripi, 8 km westelijk gelegen van Sparti. In de rotswanden groeien veel verschillende bloemen. Vanaf de weg kan men die al zien. Zo zien we: witte wol, rotsklokje, sterhyacint en bleeksporige bosviooltjes.
Wat zeker opvalt zijn de vele nesten
van de rupsen van de processievlinder in de pijnbomen. Deze nachtvlinders zijn bekend om het gedrag van de rupsen. Ze wonen in gesponnen nesten aan de uiteinden van takken van grove, parasol- en aleppoden. Ook bij de eik treffen we ze aan. In de nacht trekken ze in processie, die wel 2 m lang kan zijn, naar een tak die ze volledig kaal vreten. Ze beschermen zich zelf door een soort brandharen, die bij aanraking afbreken en " jeuk kunnen veroorzaken.
De Langadikkaravijn   
vinden we bij het dorpje Parori, vlak bij het dorp Mistras gelegen. Even na het dorpsplein, gaat er een weg links naar de kloof, met een zeer weelderige plantengroei. 

Planten en dieren in Mistras
De muren worden hier gelukkig niet onkruid vrij gehouden met herbiciden. Je vindt er daarom nog: wolfsmelk, brandkruid, kuisboom, malve, roedetoorts, slangekruid, echte distel, morgenster, papaver, druifhyacint, diverse soorten winden en klokjes, bernagie. Op de muren zien we ruig behaarde Onosma soorten en dikvlezige navelkruiden.
Om de kloosters staan slanke cipressen.   
Opvallend is de judasboom. De bloemen bloeien direct op het hout (cauliflorie). De boom laat in de winter zijn bladeren vallen. Hopelijk zien we de boom nog in zijn roze bloemen tooi.
Let ook op de hagedissen.
Er komen twee soorten voor. De vrouwtjes van de Peloponnesos hagedis hebben gele strepen over de rug. De Taurische muurhagedis herkent men aan de groengevlekte rug. Aan vogels ook geen gebrek: rotsklever, zwartkopgors, bijeneters, bergzwaluwen en raven. In Taigetos zijn bekende soorten: de slangenarend en de wespendief.

** Uw accommodatie in Griekenland kunt U goed boeken via  Hotels/Appart./Griekenland. Er zijn 2282  hotels/appartementen online boekbaar.
** Uw accommodatie op een van de Griekse eilanden kunt U goed boeken via Hotels/Griekse/Eilanden. Er zijn 1535  hotels/appartementen online boekbaar. 

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”! 
** U vindt er o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets  
** You can make the text larger by pressing the "Ctrl" and the "+" key at the same time!