ABBASANTA, behalve de parochiekerk zijn vooral de huizen met ťťn verdieping met vele, in Catalaanse stijl gewijzigde gotische versieringen en uitspringende stenen portieken naar Spaanse voorbeelden uit de 16de en 17de eeuw interessant; naar overzicht regio SardiniŽ.  Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

Naar Ghilarza  -  Busachi  -  Aidomaggiore  -  Talasai  -  Nuraghe Lugheras  -  Sedilo

    

Omgeving
In Ghilarza, 2 km 0., staat te midden van zeer nauwe steegjes boven een crypte van onbekende ouderdom de vroeg-Romaanse kerk San Palmerio,
die is opgetrokken uit trachiet in verschillend gekleurde lagen. In de uit drie bogen samengestelde faÁade bevinden zich opvallende blinde arcaden. Niet ver hiervandaan ligt de indrukwekkende massieve vierkante ruÔne van een Catalaanse wachttoren uit de 15de eeuw.
1 km ten noordoosten van Ghilarza staat de Nuraghe Orgono, een vestingbouw uit de bronstijd, bestaande uit reusachtige op elkaar gestapelde blokken, in drie verdiepingen en met tal van vertrekken, nissen, cellen, bochtige gangen en koepels.

8 km ten zuidoosten van Ghilarza, aan de noordelijke rand van Zuri, 
s
taat de beroemde donkerrode trachieten kerk San Pietro, die in 1291 door Anselmo da Como in Lombardisch-Romaanse stijl gebouwd werd.
De kerk, die aanvankelijk in het Tirsodal stond, werd na de aanleg van het Omodeostuwmeer in 1922 samen met het dorp 150meter hoger herbouwd. Het is een laag, langgerekt en eenschepig gebouw. De spitsboognis in de gotische apsis , circa 1240, herbergt de lavabo voor de priester.

Opvallend zijn de ineengestrengelde zuilen en het front met de drie duidelijk afgetekende gevelbogen.
De architraaf boven het portaal en de uitwendige pilaarkapitelen vertonen goed geconserveerde reliŽfs. Op de noordoostelijke pilaar bevindt zich de bekende voorstelling van een processie in de vorm van een 'ballo sardo', Sardinische volksdans. Aan de aangrenzende klokkentoren vallen de ongewone arcadedoorbraken op, l5de eeuw. Midden op het marktplein staan op een ronde verhoging enkele door kiezelzuur versteende boomstronken uit het Tertiair. Ze herinneren nog aan het oude Zuri.  

Romeinde brug bij Busachi, Abbasanta, SardinieIn Busachi, 20 km zuidoostelijk,
bevinden zich beneden in het dorp enkele domus de janas, 'feeŽnhuizen , pre-nuraghische grafholen. De oude Romeinse brug ligt aan de voet van de stuwdam.
Bij Aidomaggiore, 8 km noordelijk, bieden de in donkere basaltstenen opgetrokken huizen een trieste maar verrassende aanblik. In de omgeving bevinden zich vele resten van nuraghi, waaronder de betrekkelijk goed geconserveerde Nuraghe Sanilo. Verder zijn er interessante reuzengraven bij de Nuraghe Uras.
In Sedilo staat de laatgotische dorpskerk San Giovanni Battista, l5de-16de eeuw met een nimmer afgebouwde toren. 800 meter ten zuidoosten daarvan, bij het oude streekkerkje San Antine, staat een vermoedelijk pre-nuraghische stŤle perda fitta, volgens de overlevering een versteende vrouw.  In Talasai maar ook elders in de omgeving bevinden zich talloze kleine nuraghi.
2 km ten zuidwesten van Abbasanta ligt de indrukwekkende Nuraghe Losa, een bolwerk van trapsgewijs opgebouwde verdedigingslinies. De middelste toren bestond oorspronkelijk, circa 1000 v .C., uit drie verdiepingen. Het onderste gewelf met de beweegbare sluitsteen, de zijgangen en de rechthoekig afbuigende wenteltrap naar de muurresten van het middelste gewelf zijn bewaard gebleven. Van de zijtorentjes, 8ste en 7de eeuw v.C., resten slechts halfhoge muren. Bij recente opgravingen binnen de in de 6de eeuw v.C. gebouwde cyclopenmuur met flankerende wachttorens en schietgaten zijn de resten gevonden van een zeer ruime zaal.   

5 km zuidwestelijk, in de richting van PaulilŠtino,
dan 6 km naar het westen en vervolgens 1200 meter over een karrenspoor naar het noorden ligt de Nuraghe Lugheras, die thans overwoekerd is door indrukwekkende eiken. Het complex, dat zijn oorsprong heeft rond 1000 v.C., groeide in de daaropvolgende eeuwen uit tot een burcht met aanvankelijk drie en later zeven torens. Na een verwoesting door de PuniŽrs in de 5de eeuw v.C. ontwikkelde het zich tot centrum van een Carthaagse vruchtbaarheidscultus. Archeologische vondsten zoals votiefgeschenken, offerlampjes en een bronzen kop getuigen hiervan. Dit zeldzame monument werd in de loop der eeuwen door herders geplunderd.  

Ten noordwesten van Sedilo bevinden zich de drie beroemde Baetylia, afbeeldingen van godheden,
van Perdu Pes als 'wachters' voor een reuzengraf, Tomba di giganti. De middelste figuur is door herders omvergeworpen en 'omgevormd' tot een voederbak.
3,5 km ten zuidwesten van PaulilŠtino wijst een bord de weg naar Santa Cristina, waar zich wellicht het mooiste en grootste bronnenheiligdom van SardiniŽ bevindt. 

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Hoe maak ik een
printversie
van de pagina"?
** Naar Stedenlijst ItaliŽ. -  Naar  Regiokaart ItaliŽ.