AREZZO, ligt op een heuvel ten oosten van Toscane - Santa Maria della Pieve is de mooiste en grootste Romaanse kerk in de omgeving van Arezzo en is ongetwijfeld de meest karakteristieke kerk.
Naar overzicht Toscane. Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

    

Arezzo, Santa Maria della PieveDe stad Arezzo was in de oudheid één van de belangrijkste zetels van de hoogste Etruskische Lucumones,
voordat zij een Romeinse stad van strategische betekenis werd en vormde het middelpunt van allerhande bloeiende economische activiteiten. Waardevolle monumenten getuigen van haar rijke verleden, zoals het Amfitheater, waar nog belangrijke delen van te zien zijn.

De gieterijen van de stad waren beroemd,  
evenals de werkplaatsen die gespecialiseerd waren in de productie van koraalrode vazen en waarvan de techniek zich verspreidde over het hele Romeinse rijk. In de Middeleeuwen werd Arrezo een vrije stadstaat waar over het algemeen de belangen van de Ghibellijnen voorop stonden, in tegenstelling tot Florence waar de Welfen het voor het zeggen hadden. Na de nederlaag van Campaldino (1289) zette de ondergang zich in en, ondanks een opleving onder de Tarlatis, ging de stad vanaf 1384 gebukt onder het juk van Florence en maakte het met de rest van Toscane deel uit van het groothertogdom van de Medici.

De heuvel van Arezzo ligt aan de rand van een vlakte die door de overstromingen van de Arno werd gevormd.  
Boven op de heuvel staan de kathedraal, het stadshuis en de vesting van de Medici: vanaf dit punt leidden de belangrijkste straten in de vorm van een waaier naar beneden tot aan de poorten van de oude stad. De bovenstad heeft zijn middeleeuws aanzien goeddeels weten te bewaren, maar er staan ook opmerkelijke monumenten uit latere tijden. De zich naar de vlakte uitstrekkende benedenstad onderscheidt zich daarentegen door haar moderne en levendige karakter.  

Kathedraal  
Deze is op de top van de heuvel gebouwd in de ranke en statige gotische stijl van Toscane. De kathedraal  herbergt waardevolle kunstwerken, zoals het fresco van de Heilige Maria Magdalena van Pierro della Francesca en de gebrandschilderde ramen van Guillaume de Marcillat. 

Santa Maria della Pieve 
Is de mooiste en grootste Romaanse kerk in de omgeving van Arezzo en is ongetwijfeld de meest karakteristieke kerk en werd in de tijd dat de stad een vrije commune was gebouwd. De toren, met ‘honderd gaten’, zogenoemd vanwege de vele openingen met dubbele bogen, is een van de symbolen van Arezzo. De rijke versieringen van de voorgevel en de apsis zijn kenmerkend voor de Romaanse stijl van Pisa en Luca, maar worden getemperd door de strengheid van het ruime interieur van de kerk. De apsis van de Pieve ligt aan de Piazza Grande, voorheen het Vasari plein, waar (de derde zondag van juni en de eerste zondag van september) de Giostra del Saracino, het Saracenentoernooi, zich afspeelt en waar elke eerste zondag van de maand de antiekmarkt van Arezzo wordt gehouden.

Piazza Grande 
Wordt beschouwd als een heuse bloemlezing van bouwstijlen, variërend van Romaanse kunst tot aan gotiek, renaissance en barok, en is daarmee een van de oorspronkelijkste en schilderachtigste pleinen van Italië. Langs het bijzondere Palazzo della Fraternita dei Laici (14e-16e eeuw) en de lichte, imposante Loggiato del (zuilengang) Vasari (16e eeuw) staan uit de middeleeuwen of latere eeuwen stammende huizen en torens.

Basilica di San Francesco 
Hier kunt u de buitengewone fresco’s bewonderen van Piero della Francesca (15e eeuw), die de “Leggenda della Vera Croce” (legenden van het ware kruis) vertellen. Net als Masacio, Paolo Ucello, Luca Signorelli, Michelangelo, Sansovino, Vasari om slechts de grootste schilders en beeldhouwers te noemen, was Piero een schilder uit de streek van Arezzo. De in lichte kleuren door Piero della Francesca geschilderde episoden trekken mensen uit de hele wereld naar Arezzo en vormen de trots van de stad.

Museo Archeologico  
Er zijn voorwerpen van onschatbare waarde te bewonderen, uiteenlopend van bijzondere muntverzamelingen, Griekse en Etruskische vazen en bronzen voorwerpen, tot aan de eerder genoemde koralen vazen. Deze laatste waren producten van een bedrijfstak die zich tijdens de laatste periode van de Romeinse Republiek en het begin van het keizerrijk ontwikkelde.

Museo Statale d’Arte Medoevale e Moderna 
Bevat werken van de grootste kunstenaars uit de streek zoals Margartone, Spinello, Bartolomeo della Gatta, Signorelli en Vasari maar ook voortreffelijke voorbeelden van andere Italiaanse en buitenlandse scholen.  Hier zijn schilderijen, beeldhouwwerken, collecties van ivoren voorwerpen, zegels, munten en sieraden die getuigen van hoogwaardige goudsmeedkunst te zien, maar ook een uitgebreide verzameling van majolica die tot de belangrijkste van Italië wordt gerekend.

Casa Vasari (het huis van Vasari) 
Indrukwekkend is dit huis met het Museo Vasari dat een ongekend voorbeeld is van een kunstenaarswoning. 

Veel andere monumenten 
Getuigen door hun schoonheid en hun oorspronkelijke stijl van de beschaving van Arezzo en haar belang in verschillende historische periodes: graag noemen wij de San Domenico kerk en zijn prachtige kruis gemaakt door Cimabue; de Portico di Santa Maria delle Grazie, het eerste plein met arcades uit de Renaissance, de Badia delle Sante Flora e Lucilla met bijzondere schilderingen en de renaissancekerken Santa Maria in Gradi en de SS. Annunziata. Economisch Arezzo 
Maar Arezzo trekt niet alleen toeristen aan. Er komen ook mensen naar de stad die zakelijke belangen hebben bijvoorbeeld in de goudbewerkingsindustrie, de kledingbranche en de elektronica of in het uitgebreide netwerk van kleine, ambachtelijke bedrijven. De stad kent ook een bloeiende handel en cultuur: zo is er onder andere de Concorso Polifonico Internazionale “Guido d’Arezzo” ( Internationale Polyfoniewedstrijd) en de “Mostra Internazionale dell’ Oreficeria” (Internationale Goudmarkt).

Ligging 
De geografische ligging, de snelle en comfortabele trein- en snelwegverbindingen evenals de moderne gebouwen zoals het Centro Affari e Convegni maken Arezzo tot een ideale stad voor studie- en werkbesprekingen en conferenties.

A.P.T. Arezzo
Piazza Risorgimento, 116 - Arezzo - It..  -  Tel.:+39.0575.23952 - Fax +39.0575.280.42  - 

Uffucio Informazioni 
Piazza della Republica,28  -  Tel.:+39.0575.377.678 - Fax +39.0575.208.39  -  E-mail info@arezzo.turismo.toscana.it

* Een goede plattegrond met gegevens is AREZZO Pianta della Città van A.P.T.
* Op de kaart AREZZO, Carta della Provincia, 1 : 150.000, Touristische Ausflüge auf der Rückseite, staan aan de rugzijde alle bezienswaardigheden van de provincie aan gegeven.
* Het A4 tje Musei e Monumenti di Arezzo, geeft alle adressen, openingstijden entree kosten etc. in Arezzo
* Vraag ook om de lijst Opening hours of museums and churches in de province of Arezzo. Bestaat uit 7 pagina's. U komt nergens meer voor een gesloten deur!
* In Annuario  vindt u Hotels, Campings etc..
* Verder zijn er speciale brochures voor verschillend steden in de provincie zoals: Arezzo, Casentino, Valdarno, Valtiberina en Valdichiana.

Uw accommodatie 
in Arezzo kunt U goed boeken via Hotels/Arezzo.  Er zijn 10 (15)  hotels/appartementen online boekbaar.  U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels op/nabij luchthaven: Peretola (FLR) 65.1 km  -  Sant'Egidio (PEG) 67.0 km  -  e.a.
Hotels in de populairste steden rondom Arezzo: Chiassa Superiore 7.2 km  -  Battifolle 7.7 km  -  e.a.

Pierodellafrancesca.it Basilica de San Francesco (Capella Bacci)
www.mediasoft.it/ Klik links op Piazze d'Italia en dan op Medioevali, dan Arezzo met Piazza Grande
Regio Toscane
Meer over regio Toscane, Toscaanse steden, - geschiedenis (Etrusken), - culinaria, - olijfolie, - kunstenaars,  - musea, - vvv's en - internetadressen 

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets