BENEVENTO, Benevento, bene = goed, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie aan de samenvloeiing van de Sabato en de Calore. In eigen land is de stad beroemd om de productie van likeur, strega, en noga.
Naar regio overzicht CampaniŽ
. Naar Stedenlijst ItaliŽ. Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

Benevento, S. SofiaBenevento is gelegen te midden van een prachtige krans van beboste bergen.
De stad, die aanvankelijk 'Maleventum', slechte afloop, heette, kreeg haar huidige naam, goede afloop, nadat de Romeinen hier in 275 v.C. een overwinning behaalden op Pyrrhus, hetgeen beslissend was voor het lot van geheel ItaliŽ. In 268 v.C. stichtten ze er een militaire kolonie die uitgroeide tot een knooppunt van belangrijke wegen waaronder de Via Appia. Van de 6de tot de 11de eeuw was Benevento zetel van de Longobardische hertogen en daarna, tot 1860, deel van de Kerkelijke Staat.

Dom, Piazza del Duomo 
Reeds in de 7de eeuw stond hier een kerkgebouw, dat in de 11de eeuw werd vergroot tot een drie schepige en in de 12de eeuw tot een vijfschepige kerk. In de 18de eeuw in de stijl van de barok verbouwd. De kerk, die erg te lijden heeft gehad in de Tweede Wereldoorlog, is geheel gerestaureerd. De fraaie faÁade, in Toscaans-Pisaanse stijl, dateert uit de 13de eeuw. In het middelste portaal bevond zich destijds de beroemde bronzen deur uit de eerste helft van de 13de eeuw, fragmenten in de Biblioteca Capitolare. In de klokkentoren, 1279, zijn Romeinse reliŽfs ingemetseld. Voor de eigenlijke kerkruimte bevindt zich een voorhal alwaar aan de rechterzijde zich de doopkapel bevindt. De 18 marmeren zuilen in de 'Cappella del Sacramento', linkerzij schip, zijn nog afkomstig uit het oorspronkelijke gebouw.

S. Sofia, Piazza Matteotti 
De kerk werd al door de Longobarden in de 8ste eeuw gesticht. Na een aardbeving in 1688 moest ze grotendeels herbouwd worden. De huidige kerk echter is het resultaat van een grootscheepse restauratie in de oorspronkelijke staat. Interessant portaal uit de 13de eeuw. De kerk heeft een zeer opmerkelijke plattegrond, die een combinatie vormt van een halve cirkel met een halve ster. In de twee kleine absiden bevinden zich resten van een frescocyclus uit de 8ste eeuw met scŤnes uit de geschiedenis van Zacharias. Aangrenzend de schilderachtige kloostergang, die dateert uit de 12de eeuw, fraaie quadriforen  met daarboven hoefijzervormige bogen.

Arco di Traiano, Via Traiano
 
Deze boog die ook wel de Parta Aurea genoemd wordt, is het symbool van de stad geworden. Het is een van de best geconserveerde Romeinse triomfbogen. De hoogte bedraagt 15,5 meter. Dit uit Grieks marmer opgetrokken bouwwerk werd ter ere van keizer Trajanus opgericht in 114 n.C., inscriptie op de attica.

Benevento, boog van TraianusTeatro Romano, Via Port'Arsa 

 
Het theater werd gebouwd onder keizer Hadrianus, 117-138 n.C., en onder Caracalla, 200-210, uitgebreid. Alleen de parterre is blootgelegd. Er rond omheen verhief zich de bovenbouw met een diameter van ongeveer 90 meter en met 23 gelijke bogen in drie rijen. Het bood destijds plaats aan 20 000 toeschouwers.

Rocca dei Rettori, Piazza IV Novembre
 
Dit schilderachtige fort werd in 1321 gebouwd op de ruÔnes van een Longobardische of nog oudere vesting. Het complex is tot in de 19de eeuw als gevangenis in gebruik geweest. Het linkerdeel is het eigenlijke kasteel. Het is gebouwd op een polygonale plattegrond en heeft fraaie spitsboogvensters. Rechts de voormalige zetel van de Delegazione Apostolica. Aan de zuidzijde van het complex zijn resten van Romeinse bouwwerken, waaronder een machtige poort, blootgelegd.

Museo del Sannio, dicht bij de S. Sofia
 
Het museum heeft interessante prehistorische en archeologische collecties. In zaal XI bevindt zich Grieks≠Italisch keramiek. Verder zijn er zeer interessante Egyptische, Griekse en Romeinse sculpturen te zien. In zaal XXII zijn fraaie exemplaren tentoongesteld van de rijke verzameling antieke munten, o.a. afkomstig uit Groot-Griekenland en de Romeinse en Longobardische tijd. Op de bovenverdieping bevindt zich de pinacotheek met o.a. drie schilderijen van Luca Giordano.Andere bezienswaardigheden

De kerk S. Bartolomeo, Piazza F. Torre
met een rijk interieur, stamt uit de 18de eeuw.

De S. Domenico, Piazza F. D. Guerazzi, 
is oorspronkelijk gebouwd in de stijl van de barok. De kerk is na de Tweede Wereldoorlog geheel herbouwd.

De Chiesa dell'Annunziata, Via Pellegrini,  
dateert uit de 17de en 18de eeuw. Fraai stucwerk in het interieur.

De basiliek Madonna delle Grazie, aan de Viale S. Lorenzo,  
is ontstaan in de 19de eeuw in neoclassicistische stijl. De fraaie houten Madonna op het hoofdaltaar is hoogstwaarschijnlijk een werk van Giovanni da Nola, 1488-1558.
Op de plaats waar de oude Via Appia de rivier de Sabato snijdt, ligt de van oorsprong Romeinse Ponte Leproso, te bereiken vanaf de Port'Arsa.

De Biblioteca Capitolare is ondergebracht in het aartsbisschoppelijk paleis aan de Piazza Orsini. Men bewaart er een enorme collectie oude handschriften. 

De ruw granieten obelisk op de Corso Garibaldi dateert uit 88 n.C.     

** Uw accommodatie
in Benevento kunt U goed boeken via Hotels/Appart,/Benevento. Er zijn 4 (12) hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart.ItaliŽ.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets