48 uur in Bologna, de winter is de ideale periode om Bologna te bezoeken. Het oude centrum van Bologna is een groot museum. Michel Krielaars dwaalde er rond en  liet zich op het terras vermaken door de  Italianen.
Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

Bologna, ArcadesWaarom nu gaan?
Een Italiaanse stad is het indrukwekkendst als er weinig toeristen zijn. Want dan zie je pas echt hoe schitterend er gebouwd is en hoe geheimzinnig mooi lange schaduwen op terracotta gevels kunnen zijn. Zeker in Bologna, waar je al gauw urenlang door het middeleeuwse stadscentrum met zijn zuilengangen en arcaden dwaalt, is de winter dus een ideale periode. Als het regent blijf je dankzij de overdekte straten vrijwel altijd droog. Ook wordt het autoverkeer op bepaalde tijden uit het oude centrum geweerd, waardoor je je door de stilte en leegte soms terug in de tijd waant. Een lege Piazza Maggiore kan met recht aanspraak maken op de eretitel ďhet mooiste plein van ItaliŽĒ.

Wat te doen?
Bologna kent bijzondere musea, waarvan het Morandi-museum (op een verdieping in het stadhuis), het archeologisch museum, met veel Egyptische en Etruskische oudheden, en de pinacotheek, Bolognese schilderkunst vanaf de 14de tot de 18de eeuw, het interessantst zijn. Eigenlijk is het hele oude centrum een museum, datje al zittend kunt bewonderen vanaf een van de twee terrassen op de Piazza Maggiore. Visconti's film Death in Venice is er niets bij. Tegenover je ligt  dan de imponerende 15de-eeuwse basiliek van San Petrionio met zijn mooie fresco's. Onverwacht mooi is de kleinere, nog oudere Santo Stefano die aan een driehoekig, aflopend pleintje ligt en uit vier Romaanse gebouwen bestaat. Om een goed totaalbeeld van de stad te krijgen kun je het best rondwandelen en goed om je heenkijken, want iedere steen is de moeite van het bekijken waard.

Winkelen
In de straten rondom de Piazza Maggiore zijn de winkels onder de arcades van de Via Archiginnasio  de mooiste. Al blijft het vaak bij kijken, want alles is er nogal duur. In kunstzinnig ingerichte etalages liggen kleding, schoenen, horloges en juwelen uitgestald alsof het kunstwerken zijn. Onbetwist hoogtepunt is de boekwinkel, waar je, ook al lees je geen Italiaans, toch uren wilt doorbrengen, want Italianen weten hoe je mooi moet uitgeven. In een zijstraatje van de Via Archiginnasio bevindt zich bovendien een pittoresk steegje waarin etenswinkels zijn vol kazen, worsten, hammen, paprika's, tomaten en schreeuwende huismoeders. In de Via Manzoni bevindt zich de mooiste vulpennenwinkel ter wereld. En in alle hoofdstraten rond het oude centrum kun je de mooiste overhemden en dassen kopen.

Uitgaan

Bologna is de hoofdstad  van de Emilia-Romagna, een van de belangrijkste      landbouwgebieden van ItaliŽ, waar onder meer parmaham, parmezaanse kaas en mortadella vandaan komen. De menukaarten van de meeste restaurants staan vol - zware - vleesgerechten met kaassauzen, paddenstoelen, witte truffels. Als je lekker wilt genieten van het vermakelijke gedrag van de gewone Italiaan zijn er rondom de universiteitsgebouwen tal van leuke trattoria's en cafťs te vinden. De stad heeft ook chique, ouderwetse restaurants, zoals het - niet dure - Cordon Bleu in de Via Aurelio Saffin of het gezellige Da Cesare in de Via Sant Isaia. Zelfs als je alleen bent is eten in ItaliŽ een genot, want je wordt altijd wel strategisch neergezet, zodat je optimaal kunt genieten van de films die zich voor je ogen afspelen.

Niet te missen 
De patisserie Zanarini in de Via Farini, waar het 'oude geld' van Bologna taart eet. In het najaar stikt het er van de bontjassen, hoeden en wandelstokken met zilveren knop. Tijdens de studentendemonstraties in de jaren zeventig was het voor de studenten een ritueel om deze winkel te plunderen, uit protest tegen de 'macht van het grootkapitaal.
Ook een voettocht door de sprookjesachtige Via Galliera bij het vallen van de avond is een aanrader.

Hoe er te komen 
Met de auto is het vrij eenvoudig, want de snelwegen in Noord-ItaliŽ zijn uitstekend. Met de trein wordt het al moeilijker, want een rechtstreekse treinverbinding tussen Bologna en Nederland bestaat niet meer. Je moet dan ook eerst naar Milaan. Het snelst is natuurlijk het vliegtuig, maar omdat de KLM het monopolie heeft vanuit Nederland zijn de vluchten waarin geen weekeinde zit, krankzinnig duur.
Bron: Michel Krielaars in N.R.C. Handelsblad, zat. 14.12.2002.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart.ItaliŽ.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets