BOLZANO, ligt op een belangrijke route van de Middellandse Zee naar de Noordzee. Het verbindt het Noorden met het Zuiden. Het is gemakkelijk te bereiken met de auto, trein of met het vliegtuig; naar regio Trentino-Alto Adige. Naar Stedenlijst ItaliŰ.   Naar  Regiokaart ItaliŰ. Naar uw accommodatie!

San Genesio is tien km verder. Van uit Bolzano is het te bereiken per auto, bus of met de kabelbaan. Men gaat dan van 265 m naar 1.087 m..
Het oude Bauzanum
Behoorde sinds de 11de eeuw aan de bisschoppen van Trente. In 1531 kwam het samen met Tirol in Oostenrijkse handen en bleef dat, behoudens twee heel korte perioden, tot 1918. De oude stadskern, de Laubengasse, was al in de middeleeuwen het centrum van levendige handel. De kooplieden vonden onder de overdekte galerijen beschutting en konden hun koopwaar bij ieder weertype aanbieden. Er zijn bier nog muren uit de 12de en 13de eeuw. De fraaie niet stucwerk versierde fašaden echter dateren uit de 17de en 18de eeuw.

Bolzano, Dom/stadsparochiekerk Maria-Hemelvaart/Proosdijkerk, Piazza WalterDom/stadsparochiekerk Maria-Hemelvaart / Proosdijkerk, Piazza Walter.
De huidige kerk is gebouwd op de fundamenten van een vroegchristelijke kerkhofbasiliek (circa 400). Rond 1180 werd hier een nieuwe, tweeschepige kerk ingewijd, waarvan de fašade in de huidige kerk is ingebouwd. De twee oostelijke torens stammen uit het einde van de 13de eeuw. In 1295 begon een Lombardisch atelier met de bouw van een drieschepige basiliek, die in 1340 voltooid werd.

Het langhuis echter, met even hoge schepen,
werd na 1345 door Duitse bouwmeesters tot stand gebracht. De kerk is daarmee de oudste hallenkerk van Tirol. De omgang, eveneens in hallenvorm, met sterribgewelf - 1380-1420 door Martin Schiche uit Augsburg vervaardigd - wordt beschouwd als het rijpste voorbeeld van de gotiek in Tirol. Aan de westfašade, radvenster, werd in 1499 een voorhal toe gevoegd.

Het steile dak met de kleurige geglazuurde pannen stamt uit de periode 1473-1488.
De oude noordelijke toren ging in 1499 bij een brand verloren. Tussen 1500 en 1519 werd door de bouwmeester Hans Lutz von Schussenried de huidige, laatgotische toren gebouwd. Het ontwerp was afkomstig van Burkhard Engelberg uit Augsburg. Men lette aan de noordzijde van de kerk op het gotische zogenaamde Leitachert÷rl met consolefiguren, vermoedelijk van M. Schiche.

Ten oosten van de koorafsluiting bevindt zich de Genadekapel,
die in 1743/1745 door J. Delai in de vorm van een kleine centraalbouw werd gebouwd. De domkerk bezit een fraaie begin 16de-eeuwse zandstenen kansel, belangrijke grafstenen maar vooral voeggotische fresco's, zuidelijke, laat-Romaanse koortravee. De frescofragmenten op de zuidmuur stammen uit de 14de eeuw, op de westmuur uit het begin van de 15de eeuw.

Franciscanenkerk, Via Francescani
Het klooster uit 1221 was een van de oudste franciscanenkloosters dat op Duitse bodem werd gesticht. In 1291 werd begonnen met de bouw van de kerk en in 1450-1454 ontstond uit de vlakgedekte zaalachtige ruimte een drieschepige hallenkerk. De vlakke zoldering werd vervangen door een netgewelf. Het hoge koor met indrukwekkende sluitstenen, versierd met reliŰfs, geldt als een der fraaiste werken van de bouwkunst der bedelorden in Tirol. In de Mariakapel, 1349, aan de noordzijde van het koor, staat een schitterend vleugelaltaar met houtsnijwerk van Hans Klocker uit Bressanone, 1500.

Dominicanenkerk, Piazza Domenicani
Het voormalige dominicanenklooster werd in 1272 door monniken uit Regensburg gesticht. In 1785 moest het de poorten sluiten. Van belang is het godshuis dat in 1275 gebouwd was als een vlakgedekte zaalkerk, die in 1495 werd verbouwd tot een laatgotische hallenkerk met stergewelf. In de 18de eeuw werd het gotische koor in barokke trant vernieuwd. In het langhuis bevinden zich nog oorspronkelijke fresco's van de vroege School van Bolzano, 1400. Opmerkelijk is de aan het koor aangebouwde gotische Johanneskapel, die in de eerste helft van de 14de eeuw volledig beschilderd werd door een kunstenaar uit de kring van Giotto, scŔnes uit het leven van Maria. In de aan de laatgotische kloostergang verbonden Catharinakapel bevinden zich fresco's uit de 14de, 15de en 16de eeuw.

Andere bezienswaardigheden van de stad
Het kleine kerkje St. Johann im Dorf stamt uit het begin van de 14de eeuw en is van binnen geheel met fresco's gedecoreerd. De rond 1300 gebouwde kerk St. Martin in Kampill en de Romaanse, rond 1200 gebouwde vlakgedekte kerk St. Vigil unter Weineck zijn allebei een bezoek waard. Laatstgenoemde kerk is aan de binnen- en de buitenzijde met fresco's versierd , circa 1400.

Stedelijk museum, Sparkassenstr. 14
In dit museum krijgt de bezoeker een goed overzicht van de artistieke ontwikkelingen in Zuid-Tirol. Zeer fraai is het uit hout gesneden Barbara-altaar van Hans Klocker uit 1490.Omgeving,  Burchten

In het verleden hebben talrijke burchten rondom Bolzano een belangrijke rol gespeeld. Deze 'Schutz'- und 'Trutzburgen' hadden een aanvals- maar ook een verdedigingsfunctie.

De belangrijkste was het Castel Rˇncolo/Burg Runkelstein,
dat in 1237 op een hoge rots, bij het einde van de Sarntaler kloof werd gebouwd, restauraties na 1385 en rond 1 500. Op de prachtige fresco's is het hoofse leven aan het einde van de 14de eeuw af te lezen.  Vlak hierbij ligt de Romaanse Burg Ried uit de 12de eeuw.

De Haselburg stamt van oorsprong uit de eerste helft van de 13de eeuw
en herbergt in een der kamers fresco's uit de 16de eeuw.

Het Castel Mareccio/Burg Maretsch dateert van circa 1200
en werd in 1560-1570 verbouwd. in twee zalen bevinden zich schilderijen met veldslagen en allegorische voorstellingen (1570).

De aan het eind van de Talferkloof gelegen ru´ne
van de Burg Rafenstein stamt van oorsprong uit de 13deeeuw. De Burcht werd in de 16de en 17de  eeuw verbouwd.

Gries, bij Bolzano. altaar van de Kroning van Maria, van Michael PacherGries    
Zeer de moeite waard is een bezoek aan het voorstadje Gries.
De oude parochiekerk stamt nog uit de Romaanse periode. In de 15de eeuw werd het koor vergroot en in de 16de eeuw werd in het langhuis en in de voorbal een stergewelf aangebracht. Rond 1519 werd aan het koor (zuidzijde) de fraaie laatgotische Erasmuskapel met een rijk geprofileerd portaal aangebouwd. In deze kapel bevindt zich een van de belangrijkste houtsnijwerken van de laatgotiek in Tirol, het altaar van de Kroning van Maria, van Michael Pacher, 1470-1475. Bovendien is er een zeer waardevol, levensgroot crucifix te bewonderen.

Het fantastische benedictijnenklooster van Gries, gelegen op het hoofdplein,
werd in de 15de eeuw door augustijner monniken gesticht. Het werd in 1807 gesloten, maar in 1841 door de benedictijnen uit Muri, Zwitserland, opnieuw in gebruik genomen. Zeer interessant is de H. Augustinuskerk, die in 1769-1771 door Josef Sartori di Sacco gebouwd werd in de stijl van de Lombardische barok.

Fraaie kerken in de omgeving
Hoog in de bergen liggen de St. Georgen am Kofel, 1400,  en de St. Jakob im Sand, 1300,  met een laatgotisch vleugelaltaar.
De van oorsprong laat-Romaanse H. Mauritiuskerk in Moritzing is in de baroktijd verbouwd. De fresco's met voorstellingen van de H. Christoffel stammen uit het einde van de 14de eeuw. In Sarentino/Sarntheim bevindt zich de 13de-eeuwse Burg Reinegg.

Ten oosten van Bolzano
Volg de Isarco en bij Prato all'Isarco/Blumau afslaat en langs de Schlem in noordoostelijke richting rijdt, bereikt al gauw het aardige dorpje

FiŔl/V÷ls met de parochiekerk Maria-Hemelvaart,
die in 1515-1520 door Meester Sigmund werd gebouwd. Het gewelf in het langhuis stamt uit 1550. De barokke uivormige spits op de hoge westtoren dateert uit 1703. De moeite waard zijn het west- en het zuidportaal, het kruisribgewelf en in het  presbyterium een fraai crucifix, 1200. Interessant is eveneens de twee verdiepingen hoge H. MichaŰlkapel, op het kerkhof, uit de 12de eeuw. Het interieur kwam rond 1500 tot stand. Het rond 1200 gebouwde zaalkerkje St. Peter am Bichl ligt ten westen van het plaatsje op een heuvel. Het netgewelf stamt uit 1498, het zuidportaal uit 1530 en het vleugelaltaar uit 1510.

In de St. Konstantin, 1506, bevindt zich op het hoogaltaar,
1762, een schilderij van J. A. M÷lkh. Hoog boven het dorp verrijst de Burg Pr÷sels / Castel Presule, die rond 1500 gebouwd werd. De burchtkapel stamt uit 1525.

TRENTINO
Een vakantie die je verwachtingen te boven gaat: ontdekken en dromen te midden van natuur en kunst, kastelen, oude dorpen, kerken en paleizen. 's Zomers zijn er evenementen en festivals met muziek, theater, folklore, tentoonstellingen, dit alles tegen de achtergrond van het betoverende Dolomieten landschap.
De bergen zijn het dominante element in het landschap en de ambiance van Trentino,
met een onbedorven natuur die betovert door haar veranderlijke kleuren en contrasten. Zij hebben vele verhalen en legenden ge´nspireerd en stemmen tot nadenken, even bijkomen, uitdaging en tevredenheid. Ze bepalen de identiteit van de mensen die in Trentino leven, van oudsher een kruispunt en handelscentrum voor de culturen uit het noorden en het zuiden van Europa. En dan zijn er de meren, de kristalheldere bronnen, de natuurreservaten die uitnodigen tot een bezoek.
Maar ook biedt Trentino een architectonisch, historisch en cultureel gevarieerd erfgoed: kastelen, kerken, musea, monumenten, karakteristieke stadjes en dorpjes.

Van juni tot en met september is er het evenement 'Se in Trentino d'estate'
dat de verschillende facetten van dit gebied samenbrengt, met avondvoorstellingen in musea, wijnproeverijen gecombineerd met muziek, historische evenementen in oude dorpen en kastelen, en bijzondere concerten. Deze 'Klanken van de Dolomieten' bieden de betovering,van prachtige muziek onder de bergtoppen van Trentino, aan een bosrand of aan de oever van een Alpenmeertje. Vorig jaar brachten bijna 40.000 mensen een bezoek aan dit festival en ook dit jaar staan er weer grote namen op het zeer diverse programma: van muziek uit de Balkan tot traditionele Alpenmuziek, van Libanese religieuze muziek tot Tibetaanse liederen, Keltische en klassieke muziek.

Ook zijn er elk jaar weer grote tentoonstellingen.
Zo is er de expositie 'Krijgers, vorsten en helden tussen de Donau en de Po' in het Buonconsiglio kasteel in Trento. En het Mart (Museum van Moderne en Hedendaagse Kunst) in Rovereto, toont de hele zomer, naast de permanente collectie schilder- en beeldhouwkunst van de Romantiek tot heden, werk van de beeldhouwer Medardo Rosso.

bolzanostad.gif (94485 bytes)Een verblijf in Trentino is synoniem voor een gevoel van welzijn
Wie een passie heeft voor sport, of het nu te land, op het water of in de lucht is, kan nergens beter terecht, want Trentino biedt het allemaal. En de schone lucht, het bronwater en de bergkruiden - eventueel gecombineerd met een bezoek aan de thermen en kuuroorden van het hoogste niveau - bieden een garantie voor welzijn van lichaam en geest.

Trentino is een feest voor wie op zoek is naar culinaire genoegens.
Je kunt hier van trattoria naar trattoria gaan, van wijnkelder naar wijnkelder, van boerenhut tot berghut, en zo de voortreffelijke wijnen en unieke, traditionele smaken van het gebied ontdekken.

Trentino Marketing Via Romagnosi
11 38100 Trento, ItaliŰ Tel. 0461 839000 Fax 0461260245 E-mail: infor@trentuino 

Azienda di Soggiorno e Turismo
Piazza Walther-Platz 8, - 39100 Bolzano/Bozen It.   -  Tel.: +39.0471.307.000/1/2 - Fax:  -  +39.0471.980.128  -  E-mail: info@bolzano-bozen.it  

Informatie
* Where North meets South is een Hotel guide  en tevens een info brochure voor natuur, cultuur en geschiedenis. VVV organiseert excursies en kan zorgen voor gidsen.
* Bolzano Historic and cultural route beschrijft een wandelroute door Bolzano met kaartje.
* Als men drie of meer dagen verblijft in Bolzano ontvangt men een Guest Pass waarmee men kortingen krijgt op entrees en inkopen

** Uw accommodatie
in Bolzano kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Bolzano.  Er zijn 15 hotels online boekbaar.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets