BRESSANONE / BRIXEN, Duits, ligt in de provincie Bolzano,aan de samenvloeiing van de Isarco en de Rienza. Tot op heden is Bressanone een belangrijk centrum en wel vanwege zijn ligging langs de autosnelweg die over de Brennerpas naar Oostenrijk leidt.
Naar overzicht regio Trento-Alto-Adige. Naar Stedenlijst ItaliŽ. Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

In de stad wordt overwegend Duits gesproken.
Bressanone is de oudste stad van Tirol en werd in 990 tot bisschopszetel gekozen. De stad won in de loop van de middeleeuwen steeds meer aan betekenis.

Bressanone, Dom Maria HemelvaartDom Maria Hemelvaart
 
Deze op de centrale Piazza del Duomo gesitueerde kerk, dateert oorspronkelijk uit de Romaanse tijd. Het Romaanse langhuis werd rond 1200 gebouwd. Het koor onderging in 1472 een verbouwing in gotische stijl. Tussen 1745 en 1755 werd het geheel door J. Delai in barokstijl verbouwd. Het onderste zware, massieve gedeelte van de indrukwekkende westtorens stamt nog uit de Romaanse tijd. De sierlijke helmen en lantaarns werden pas in de l7de eeuw voltooid. Het in wezen zware, eenschepige interieur is overdekt door een groot tongewelf. Niettemin krijgt het geheel een zekere barokke levendigheid door het rijke kunstbezit, met name door de prachtige plafondschilderingen van P. Troger, 1748-1750. De fraai geprofileerde marmeren altaren zijn door Theodor Benedetti en Franz Faber vervaardigd, midden l8de eeuw. De kansel is het werk van de plaatselijke Meester Josef Weiser, 1753. In het rechterzij schip staat een fraai beeld van Maria met Kind van Hans Leinberger, uit de eerste helft van de l6de eeuw. Aan de noordzijde van de dom, in de buitenmuur van de zogenaamde zomersacristie, is de gedenksteen voor de minnezanger Oswald von Wolkenstein, 1408, ingemetseld. De bij de dom behorende kloostergang is van een bijzondere schoonheid. Aan de zuidoostzijde van deze kloostergang bevindt zich het interessante Museo Diocesano met een waardevolle kerkschat, kerstkribben, beelden en schilderijen.

Kerk van O. L. Vrouw, aan de westzijde van de kloostergang
 
Deze kerk stamt uit de l2de/l3de eeuw. In de l4de eeuw werden het kruisgewelf en het zijschip gebouwd. In de 17de eeuw werd het geheel in barokstijl verbouwd. Onder de gotische gewelven bevinden zich interessante Romaanse fresco's die dateren van rond 1200.

H. Johanneskerk, aan de zuidzijde van de kloostergang
 
De kerk, die uit de l3de eeuw stamt, diende oorspronkelijk als doopkapel. Het kruisgewelf boven het vierkante schip stamt uit de l4de eeuw. Het bovenste gedeelte van de muren van het schip is rond 1250 met fresco's beschilderd. De schilderingen daaronder stammen uit 1410. De vroeggotische fresco's, 1330, in het koor zijn in de 19de eeuw gerenoveerd. De fresco's in de apsis
zijn in 1420 ontstaan.

Bisschoppelijke residentie
 
Dit paleis, waar voorheen de prins-bisschoppen van de stad zetelden, werd tussen 1591 en 1600 gebouwd door de hofbouwmeester Albrecht Lucchese. Het bouwwerk, in de stijl van de hoge renaissance, vertoont in de plattegrond en bij de hoektorens de oorspronkelijke vormen van het complex van 1270. De westelijke vleugel met een ingebouwde huiskapel, werd in 1710 in de stijl van de barok verbouwd. De plafondschildering is aangebracht door Kaspar Waldmann.

Andere bezienswaardigheden
 
De parochiekerk van de H. MichaŽl werd rond 1500 gebouwd. De toren stamt uit 1459. Het interieur van de kerk werd in 1757 in de stijl van de barok verbouwd, plafondfresco's uit 1758 van Jos. Hauzinger uit Wenen. Op het kruisaltaar bevindt zich een grote beeldengroep uit 1460 met o.a. Christus die het Kruis draagt. De laatbarokke H. Kruiskerk werd in 1764 gebouwd door Franz Singer. De kerk is ingebouwd in de faÁade van het priesterseminarium, dat overigens een fraaie barokke bibliotheek bezit.
De oude binnenstad wordt gesierd door fraai gesmede venstertralies ,
erkers, berceaus - met een loofgewelf overdekt wandelpad - en kunstzinnige cafť≠ uithangborden.Omgeving
 
Dicht bij Bressanone, in de richting van de Brennerpas, ligt Novacella/Neustift met het klooster van de augustijnenkoorheren.
Dit klooster, dat in 1141 gesticht is, moest na 1190 herbouwd worden. Het huidige complex met binnenhof en bibliotheek, stamt echter uit de tijd van de 17 de- en 18de≠eeuwse nieuwbouw. Op het binnenplein bevindt zich een bezienswaardige achthoekige hal met daarin een put. Het geheel is versierd met schilderijen van Nikolaus Schiel, 1670. De kloosterkerk O. L. Vrouw werd na een brand in 1190 herbouwd. In 1468 ontstond het drieschepige koor dat uit vierkante granietblokken is opgetrokken en dat een dakbedekking heeft van gekleurde, geglazuurde pannen. Het interieur werd tussen 1734 en 1738 door Jos. Delai in barokstijl verbouwd.
De artistieke rocailleversiering, die de kerk bijzonder verlevendigt, 
is van Anton en Augustin Gigl uit Innsbruck, de fraaie vensters zijn ontworpen door Matthšus GŁnther, 1735-1743. In de torenkapel bevinden zich nog fresco's uit 1460 van Meester Konrad von Brixen, in de oude sacristie schilderingen van M. Pacher uit 1470 en in de voorhal van de kerk een pietŗ van rond 1400. In 1695-1696 bouwden Johannes Baptist en Simon Delai aan de noordzijde van het langhuis een vierkante centraalbouw aan met een achthoekige koepel en een lantaarn, de zogenaamde Mariakapel. Het stucwerk is van de hand van Carlo Conseglio, de koepelfresco's zijn van Kaspar Waldmann.

Novacella / Neustift, binnenhof met brongebouwDe rond 1200 gebouwde kloostergang, die in 1370 werd voorzien van kruisribgewelven, grenst aan de zuidzijde aan de kerk.   
De fresco's op de muren stammen gedeeltelijk uit 1330 en gedeeltelijk uit 1490. Deze laatste zijn aangebracht door M. Pacher. Onder de grafmonumenten is vooral vermeldenswaardig het mooie, sterk geprofileerde, uit wit marmer gehouwen monument voor Oswald von Sšben,  1465. In de buitenhof van het klooster (zuidwesten) bevindt zich de kapel van de H. Michael. een merkwaardig rond bouwwerk met verdieping , daterend van rond 1200.

In de kleine St. Jakobskerk in Afers  
zijn interessante midden-15de-eeuwse muurschilderingen te bewonderen.  
   

Uw accommodatie
in Bressanone kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Bressanone.  Er zijn 5 (12)  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart.ItaliŽ.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets