CASAMARI, ligt in de plaats Veroli, oostelijk gelegen van de plaats Frosinine, in de provincie Frosinone - U vindt het in een ondiepe kom van een bergdal en behoort tot de belangrijkste kloosters van Latium; naar regio Latium. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Klooster in Casamari, Casa Marii, in de plaats VeroliBovendien is het een van de zuiverste voorbeelden van cisterciŽnzergotiek in ItaliŽ.
Vermoedelijk bevond zich op deze plek het antieke Cereatae Marianae, de geboorteplaats van Gaius Marius. Het klooster vindt zijn oorsprong in 1095, toen een priestergemeenschap zich hier onderwierp aan de regel van Benedictus. In 1151 werd het overgenomen door de cisterciŽnzers die het complex volledig verbouwden. De kloosterkerk, die in 1217 door paus Honorius III persoonlijk werd gewijd, was ontworpen door een broer van Wilhelmus van Milaan.

Men betreedt het kloosterterrein door de Casa Abbaziale, een poortgebouw waarvan de bovenverdieping oorspronkelijk dienst deed als woning van de abt.
De drieschepigheid van deze kerk wordt weerspiegeld in de plaatsing van de bogen van de voorbal. Het achter deze voorhal oprijzende middenschip domineert door zijn krachtige proporties het basilicale ontwerp. De drie eenvoudige vensteropeningen verlenen de westfaÁade een ingetogen uiterlijk. De faÁade wordt bekroond door een eenvoudig op een tempeltimpaan gelijkend fronton. De zware steunberen zijn eveneens uitdrukkingen in steen van de zelfverkozen armoede zoals die door de kloosterhervormer werd gepropageerd. In dit licht moet ook het reusachtige portaal gezien worden. Bij de versiering van de kapitelen heeft men geheel afgezien van verhalende taferelen. Ze zijn slechts versierd met eenvoudige bladmotieven. Deze strenge eenvoud blijkt eveneens in het interieur dat slechts gedecoreerd is met een triforiumachtige reeks van blinde bogen op de wanden van het hoge middenschip. Het straalt niettemin een sobere, harmonische elegantie uit. In tegenstelling tot oudere kloosters (bijv. Fossanova) zien we hier een overwelving met kruisribgewelven. In de koortravee is dit gewelf zesdelig. Deze ruimte wordt volgens de cisterciŽnzer traditie rechthoekig afgesloten. Het altaarciborium rond 1670, in de viering is afkomstig uit de kerk SS. Apostoli in Rome.

Raam kloostergang, CasamariKloostercomplex
Het kloostercomplex is aan de zuidzijde van de kerk gerangschikt rondom de kloostergang.
De tweelingzuilen daarvan zijn versierd met zeer fraaie kapitelen. Via een door tweelichtopeningen geflankeerd rijkversierd portaal (oostvleugel) komt men in de kapittel zaal. De door vier bundelpijlers in drie schepen met kruisribgewelven verdeelde ruimte verraadt duidelijk Franse invloed. In de noordelijke vleugel van de kloostergang bevindt zich een portaal dat qua profilering niet onderdoet voor het hoofdportaal. Het geeft toegang tot de kerk. Het refectorium, in 1952 gerestaureerd, is 37 meter lang. Zware ronde pijlers verdelen de ruimte in twee schepen. In het kloostermuseum bevinden zich archeologische vondsten van het antieke Cereatae Marianae, alsmede enkele opmerkelijke barokke schilderijen.

Internet
http://www.osb.org/cist/bern.html St. Bernard van Clairveaux
Siti ecclesiastici - istituzionali:  Diocesi di Frosinone - Veroli - Ferentino -Ordine cistercense - Cistercensi - Cistercensi  - Musica:  Musica sacra  - Canto gregoriano

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!