CASERTA, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Ligt aan de voetheuvels van de Napolitaanse Apennijnen. De stad bestaat uit twee onafhankelijke kernen: Caserta nuova is ontstaan rond de Reggia, een onder leiding van Luigi Vanvitelli voor de koning van Napels gebouwd paleis in de 18de eeuw; naar regio CampaniŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Caserta, Palazzo RealeHet paleis heeft enorme afmetingen. Om zijn pompeuze parkaanleg wordt het wel het Versailles van ItaliŽ genoemd.
Hier werd op 29 april 1945 de overgave van de Duitse troepen in ItaliŽ getekend. Het 10 km noordoostelijk gelegen Caserta Vecchio wordt gedomineerd door de ruÔnes van een kasteel dat zijn middeleeuws karakter grotendeels heeft bewaard. De Romaanse kathedraal heeft een 13de-eeuwse campanile.
Caserta was tot 1752, tot aan de bouw van het paleis ('La Reggia', in de stijl van het paleis van Versailles), een onbeduidend dorpje.
In 1819 werd de naam 'Villa Reale' in 'Caserta' gewijzigd, naar de in het noordoosten gelegen stad Caserta Vecchia. Het Palazzo Reale, Piazza Carlo III, werd vanaf 1752 door Luigi Vanvitelli, zoon van de schilder W. A. van Wittel uit Amersfoort, voor koning Karel III van Napels en SiciliŽ in barokstijl gebouwd. De afmetingen van dit complex, het grootste bouwwerk van de koningen van Napels, overtreffen de normale dimensies. De faÁade is 247 m lang en 36 m hoog. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 44000 m2. De buitenmuren zijn 3,5 m dik. Het complex telt 1970 ramen en heeft meer dan 1200 vertrekken. Het is gebouwd op een rechthoekige plattegrond, 247 bij 184 m, met vier eveneens rechthoekige binnenplaatsen, 72 bij 52 m. Het geheel is vijfverdiepingen hoog. Het goed onderhouden interieur biedt een representatief overzicht van de geschiedenis van het huis der Bourbons als koningen van Napels, 1734-1860.

Exterieur
De muren zijn afwisselend uit bak- en natuursteen opgetrokken. De faÁade doet in haar geheel strak aan.

Het paleis heeft een opmerkelijk trappenhuis met een indrukwekkende staatsietrap, drie bordessen, 116 treden, een ontwerp van Vanvitelli. Op de bovenvestibule bevindt zich de ingang tot de twee verdiepingen hoge paleiskapel, die eveneens door Vanvitelli ontworpen is. Tegenover het hoogaltaar bevindt zich de 'tribuna' van de koning. Links in dezelfde vestibule is de toegang tot de koninklijke vertrekken, die symmetrisch gerangschikt zijn ten opzichte van de vertrekken van de koningin in de rechtervleugel van het kasteel. Zeer interessant is de troonzaal met in de 44 medaillons de portretten van de koningen van Napels. Op de begane grond van de westvleugel bevindt zich het hof theater dat in 1769 geopend werd. Het biedt plaats aan 500 toeschouwers die in vijf rangen, hoefijzervormig gerangschikt, hun plaats vinden.
Bij de bouw werden twaalf antieke zuilen uit Pozzuoli gebruikt.
Achter het paleis strekt zich de paleistuin uit. De totale oppervlakte bedraagt 120 ha. De afstand van het kasteel tot aan de grote waterval is ongeveer drie kilometer. De Viale Mediano leidt vanaf het midden van de tuinfaÁade van het kasteel naar de ronde Fontana Margherita. Halverwege het paleis, aan de linkerzijde, komt men door het 'Bosco Vecchio' bij het Castelluccia, dat in 1769 als 'speelgoedvesting' voor de prinsen gebouwd werd.
Ten noorden hiervan bevindt zich de Peschiera Grande, 300 bij 120 meter, waarop ten vermake van koning Ferdinand IV zeeslagen werden opgevoerd.
De weg loopt verder naar de Fontana Margherita en passeert de Ponte di Ercole langs de Canalone over de Cascata dei Delfini. Via de Fontana di Caserta Vecchia met de S. Michele Eolo, de Fontana di Cerere en de Fontana di Venere bereikt men de Cascata Grande, die rijkelijk is versierd met beeldhouwwerk. Op deze plaats eindigt het Acquedotto Carolino, dat in 1752≠-1764 werd aangelegd voor de watervoorziening van paleis en tuin. Aan de oostzijde van de Canalone bevindt zich de fantasievolle Engelse tuin, die vanaf 1782 is aangelegd. Er staan talloze zeldzame bomen en planten. Zeer fraai is het Bagno di Venere.

Omgeving
Caserta Vecchia met de S. MicheleOngeveer 10 kilometer noordoostelijk bevindt zich Caserta Vecchia.
Zeer de moeite waard is de kathedraal S. Michele aan de Piazza Vescovado, die in de l2de eeuw gebouwd werd in Normandisch-Romaanse stijl. De koepel dateert uit de l3de eeuw. De kerk bezit een fraaie kansel, eveneens uit de l3de eeuw. De laat-Romaanse klokkentoren dateert uit 1234. Aan de rand van het plaatsje bevinden zich de resten van een kasteel uit de 9de eeuw.
Circa 4 kilometer ten noordwesten van het kasteel
staat de voormalige kluizenaarswoning van koning Ferdinand IV van Napels. Hier in S. Leucio wilde deze Bourbon de 'ideale stad' bouwen. Opmerkelijk is de kerk S. Maria delle Grazie, een barokke centraalbouw.     

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** Voor Caserta kan dat goed via Hotels/Caserta,  er zijn 7 hotels online boekbaar.  
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ĒAlle accommodatietypesĒ!