CEFALU, dit stadje, regio SiciliŽ, heette oorspronkelijk Kephaloidion, het Griekse woord kephalŤ betekent 'hoofd', naar de vorm van het voorgebergte, dat er uitziet als een klein hoofd. Van de geschiedenis van Cefalý is vrij weinig bekend. Te oordelen naar de strategisch gunstige ligging lijkt het waarschijnlijk dat het al in de oudste tijden bewoond werd. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

Cefalu, kathedraal.Kathedraal
Met de bouw werd in 1131 begonnen. Twee typische Normandische hoektorens  sluiten de faÁade (1240) in. De loggia tussen de torens is uit de 15e eeuw.  De porticus of portiek met drie bogen die voor de faÁade ligt, is een werk van da Como (1471).
Het interieur heeft de basilicavorm.
Zestien zuilen met verschillende kapitalen verdelen het in drie schepen. De spitsbogen hebben duidelijke Arabische motieven. Let vooral op het fraaie doopvont uit de twaalfde eeuw en in het transept op het crucifix uit de 14e  eeuw (aan beide kanten beschilderd) en een Madonna met kind van Gegini (1533). 
De  aandacht gaat echter vooral uit naar de mozaÔek  afdeling
die we vinden in het presbyterium en de apsis. Bovenaan bevindt zich Christus Pantocrater, daaronder Madonna met vier aartsengelen en twaalf apostelen. Opzij patriarchen en profeten. 
Volgens een inscriptie zijn de mozaÔeken uit het jaar 1148.
De Byzantijnse invloed is duidelijk. De figuren zijn 'uitgerekt' en gerangschikt in processie volgens de principes van de liturgische hiŽrarchie. In het kruisgewelf trekken engelen en serafijnen   , er bestaat een rangorde onder de engelen , onze aandacht.

Museo Mandralisca
Hier zien we belangrijke archeologische voorwerpen zoals antieke vazen en munten. Ook is er een belangrijke schilderijenverzameling.

Ufficio Turistico

Corso Ruggero,77 Ė 90015 Cefalý. Tel.: 0039 0921 421 050. Fax: 0039 0921 422 386. Vraag om een Piantina Toponomastica.

** Uw accommodatie in Cefalu kunt U goed boeken via Hotels/Cefalu.  Er zijn 18 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets