CUMAE, Ital.: Cuma; Gr.: Kyme, Latijnse naam, ca. 750Ė725 v.C. door Grieken uit Chalcis, op Euboea, gesticht als KumŤ en na het tegenoverliggende Pithecussae, op het eiland Ischia, de oudste Griekse kolonie in het westenstrategisch gelegen stad aan de kust van CampaniŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

Omstreeks 500 v.C. verdedigde het zich onder de tiran Aristodemus tegen de expansie van zijn Etrurische handelsconcurrenten,
die met hulp van Hiero van Syracuse door de Zeeslag bij Cumae, 474, van de kust werden verdrongen.
Vanaf het midden van de 19de eeuw zijn de ten noordwesten van het Lago d'Averno, Avernus Lacus, gelegen resten van de stad opgegraven. Bij de akropolis is een 130 m lange corridor, de zgn. grot van de Sibille van Cumae blootgelegd: vermoedelijk inderdaad oorspronkelijk een oude orakelplaats, tijdens de keizertijd een cisterna, later een christelijke begraafplaats. Verder zijn een Apollotempel en een Jupitertempel opgegraven, de laatste in de vorm van een christelijke basilica, waarin de tempel later werd veranderd, alsmede enige uitgestrekte necropolen met graven uit de 9de tot 7de eeuw v.C. In de omgeving liggen resten van Romeinse vestingwerken, o.a. de Crypta Romana in de Monte di Cuma.
Via de Via Domiziana komt men vanuit Napels na ongeveer 15 km in Cumae.
Het was ooit een Etruskische nederzetting, later een Griekse kolonie die onderworpen werd door de Romeinen. Voorbij Lago di Averno LA en we komen bij de Arco Felice Vecchio, een grote Romeinse boog. Een eindje verder liggen links de resten van een amfitheater. Daar rechts kunt u de akropolis bezoeken. Het is een hoge heuvel met op de top een tempel en de basis is doorzeefd met gangen. Via een gewelfde ruimte komt men binnen. Direct links is het heiligdom van de  Sibille.  Het orakel was een van de meest geraadpleegde in de klassieke oudheid. Vanaf de akropolis heeft men een mooi uitzicht.  

** Voor  uw accommodati U vindt bij Booking meer dan alleen hotels, o.a. ook:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets