ELBA, provincie Livorno - In de oudheid Aethalia of Ilva geheten, is een eiland in de Middellandse Zee  tussen Corsica en het Apennijnse schiereiland gelegen. Het is hiervan gescheiden door een 12 km breed kanaal; regio Toscane, zie ook eens Vakantie in de Maremma. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

Torre del Porto, Marciana Marina op ElbaTotale oppervlakte is 223 km. Het aantal inwoners is ca. 30.000. Het bergland valt in drie groepen uiteen;
de hoogste top is de Monte Capanne (1019 m) en die ligt in het westen en is in de winter bedekt met sneeuw. De steile en rotsachtige kusten hebben veel baaien en kapen, Het klimaat is zacht. De wijn- en olijfgaarden zijn door cactus- en agavehagen omgeven De belangrijkste  bronnen van inkomsten zijn, vanouds, de ijzerertswinning en het toerisme. Via de haven van Rio wordt het erts afgevoerd. Ondernemende Etrusken hebben hier in de 6e eeuw voor Chr. al ijzererts ontgonnen. Vroeger leverden de zoutlagunen zout en was er tonijnvisserij. Nu is er wijnbouw, witte muskaat en rode Aleatico en fruitteelt.

De voornaamste plaatsen zijn Porto Ferrajo( hoofdstad), Rio Marina, Porto Longone en Pietro
Elba werd door de Grieken gekoloniseerd en door Dionysius van Syracuse in bezit genomen. Vervolgens behoorde het tot het Romeinse Rijk, het rijk van de Longobarden, Pisa, Genua, hertogen van Piombino, Florence, Spanje en Napels. In 1803 werd het geannexeerd door Frankrijk. Het werd Napoleons eerste ballingsoord, mei 1814- febr. 1815. Huis van Napoleon is thans museum. Na zijn vertrek kwam het eiland bij Toscane en in 1861 viel het toe aan ItaliŽ. 

Porto Ferraio
Is mooi gelegen aan de noordkant van het eiland. Op de heuvel, waar het tegen aanligt, zijn twee forten van de Medici gelegen. De parochiekerk, Chiesa della Misericordia, is een bezoekje waard. Via een steile trap kan men bij de kerk komen. Klimmen we verder dan komen we bij het huis van Napoleon. Let binnen op de spotprenten van hem. Van uit de tuin heeft men een mooi uitzicht over de baai en de ruÔnes van het fort. 

Marciana Marina
, afb. boven!
Is een badplaats met bekende wijngaarden en ligt schilderachtig aan de voet van de bergen. Bezienswaardig is de met veel bloemen versierde boulevard langs de zee (lungomare). Er is een museum voor onderzeese archeologie.

Marciana
Heeft overblijfselen van een Romeinse nederzetting, 1e eeuw.

Porto Azzuro
Is een prachtig dorp, omringd door mediterrane bomen en planten. Het heeft een 17e eeuwse Spaanse vesting met een gevangenis. 

Specialiteiten

Vissoep (cacciuco), zwarte rijst( col totano), gegrilde inktvis en langoest, spaghetti met jus van vis. Wijnen: Elba  rosso en Elba blanco. 

APT
,
Azienda di Promozione Turistica. - Calata Italia, 26 I 57037 Portoferraio C. P. N. 193. - Tel.: 0039 565 914 671 Fax: 0039 565 916 350. - E-mail: info@mail.arcipelago.turismo.toscana.it
Meer over regio Toscane, Toscaanse steden, - geschiedenis (Etrusken), - culinaria, - olijfolie, - kunstenaars,  - musea, - vvv's en - internetadressen 
Elba tutta natura.com  Site over Elba, met veel gegevens

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets