FERRARA, is bekend als fietsstad. Binnen de stad zijn diverse fietsroutes uitgezet. Negen kilometer fietsen over vier eeuwen oude muren is wel heel bijzonder. Hoofdstad van provincie en regio Emilia-Romagna. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Kaartje Emilia RomagnaLigt op de rechter oever van de Po.
Het is een  handelsstad voor fruit en wijn, landbouwmachines, suikerindustrie; chemische en petrochemische industrie, destilleerderijen en  pottenbakkerijen.
Eind vorige eeuw is  Ferrara
als geheel op de werelderfgoed lijst van de Unesco gekomen. De stad ziet er nog het zelfde uit als vier eeuwen terug toen ze gebouwd is door de families Este.
De stad is nog geheel door muren omgeven. Bij de aanleg zijn ze ruim om het toenmalige centrum gebouwd. Ook de straten zijn toen ruim aangelegd.

Kathedraal op de Piazza della CathedraleMet de kathedraal, Piazza della Cathedrale,
is men begonnen in 1135. Het is een vijfschepige Romaansgotische basiliek met galerijen. Deze heeft een marmeren, Romaanse faÁade met byzantijnse sculptuur. De campanile is in renaissancestijl. Het inwendige is in barokstijl vernieuwd. Er zijn veel kerkschatten.

Het  Castello Estense is omgracht

en  stamt uit de veertiende en vijftiende eeuw. U ziet er t met fresco's versierde zalen zoals de Aurorazaal.

Het Palazzo di Schifanoia van de Estes

uit de zelfde tijd is nu stedelijk museum en  is versierd met 15de-eeuwse fresco's.

In de pinacotheek,
gevestigd in het Palazzo dei Diamanti, ziet men vooral werk uit de school van Ferrara.

Het Palazzo Ludovico il Moro,

eind 15de eeuw, herbergt archeologische vondsten uit Spina.
De stad, die haar renaissancekarakter goed heeft bewaard, bezit nog fraaie huizen en paleizen uit die tijd.

De "Heerlijkheden" van de familie d'Este

Op stap in de vrije natuur
Het gebied van Ferrara, een "waterland", is geknipt voor natuurliefhebbers. Binnen het Po-Delta Park is de natuur ongerept, maar in de rest van de immense vlakte heeft de
mens er zijn stempel op gedrukt en door stad en land verspreid meesterwerken van onschatbare waarde nagelaten.
De wegen lopen langs heel oude,
kronkelige rivierbeddingen of over de rechtlijnigere dijken van droog leggings werken. Ze lenen zich voor rustig rondtrekken en zijn door tal van rust- en stopplaatsen voor vogelobservatie geschikt.

Geschiedenis en cultuur

Met de Renaissance en het Hof van de familie d'Este begint de stedenbouwkundige en architectonische pracht van stad en stadsgebied.
Naast ingrepen in de waterhuishouding
worden er ook grote werken binnen een harmonieus en meesterlijk ontwikkelingsplan gerealiseerd. De Addizione Erculea (de stadsuitbreiding van Hertog Ercole), het kasteel, de klokkentoren van de kathedraal, de herenhuizen, de kerken, de stadsmuren ... Ook op het platteland van Ferrara vindt men tekenen van de d'Este in de beroemde "heerlijkheden", indrukwekkende adellijke zomerresidenties.
De oeroude pracht bloeit vandaag
 

weer op in een nieuwe Renaissance, waar kunst, cultuur en levenskwaliteit hoge waarden en verfijnde rijkdom betekenen. De stad en de "delizie" van de familie d'Este hebben samen met het Po-Delta Park van de Unesco de erkenning van Werelderfdeel verkregen.

Evenementen

Het beroemde Teatro Comunale (Stadstheater)
is van februari tot mei zetel van een belangrijk Concertseizoen, waarvan Claudio Abbado de initiatiefnemer is. Gedurende de hele maand mei worden rondom de antieke "Palio" allerlei evenementen georganiseerd.
's Zomers vinden culturele evenementen
in de belangrijkste monumenten plaats:
in juni het Midzomerfeest en in juli op Piazza Castello het bekende Festival van hedendaagse muziek; in augustus het Ferrara Buskers Festival en in september de Settimana Estense (d'Este-week); in oktober Ferrara Mineral en in december behalve de kerstmarkten de markttentoonstelling van Oldtimers en OldtimerMotorfietsen en een antiekjaarmarkt.
In Cento wordt op vier zondagen
van februari tot maart het beroemde Carnevale d'Europa gehouden. En verder exposities, concerten en muziekopvoeringen tijdens de Delizie Destate in Rocca Steiiata, in het kasteel van Mesola, de Abdij van Pomposa, het kasteel van Verginese, de Heerlijkheid van Belriguardo en de burcht van Cento. Eind juli een historische Regatta in Lido degli Estensi en Lido di Spina en in september jaarmarkten in het hele gebied.

Zee en natuur

Het zo afwisselende en indrukwekkende gebied van Ferrara is het resultaat van het gemeenschappelijke werk van mens en natuur. De Po heeft de fysionomie ervan bepaald door ongecontroleerd de vlakte te overspoelen op zoek naar uitmondingen in zee, waarbij deze waterstroom enorme sedimenten achterliet en daarmee het land en de kust vorm gaf.

De belangrijke werken van de mens

om het water in te bedden en het land droog te leggen zijn door de d'Este begonnen als bescherming, maar ook om de economie een impuls te geven. Door de uitvinding van waterafvoerpompen (1851) verkregen zij een voortreffelijk middel om een groot gedeelte van de "lage landen" droog te leggen en daardoor is het landbouwgebied van Ferrara aan het eind van de negentiende eeuw de grootste graanproducent in ItaliŽ geworden.

Terwijl het werk van de mens in dit gebied ingrijpend is

geweest en weinig van de oorspronkelijke natuur met haar dichte eikenbossen, haagbeuken, populieren, essen en zoetwatermoerassen, de zogeheten "valli", overgelaten heeft, is aan de kust een groter gebied in oorspronkelijke staat bewaard gebleven met grote duinen, pijnbossen en brakwaterlagunes, die bij de typische zandstranden eindigen.

Tegenwoordig maken de belangrijkste natuurgebieden

samen met enkele historische plaatsen en monumenten deel uit van het Regionale Po-Delta Park, dat samen met de uitlopers in de provincie Ravenna het grootste complex van watergebieden in ItaliŽ vormt.

Geuren en smaken

Zowel de tradities van de boeren als die aan het Hof van de d'Este
hebben een originele en kwalitatief hoogstaande gastronomie gecreŽerd: van het zogeheten arme voedsel als brood - in Ferrara de elegante, aristocratische
"coppia" tot de bewerkelijke cappellacci ripieni di zucca (met pompoen gevulde pasta"hoedjes") en de pasticcio di maccheroni (macaronipastei), echte culinaire triomfen. De pittige salama da sugo (grove, sterk gekruide kookworst) en het typische, zoete pampepato (peperbrood) zijn voor de liefhebbers van sterke smaken.
Aan de kust wordt de tafel verrijkt met bijzondere producten: de paling uit de brakwaterlagunes is daar" koning", naast venusschelpen, week- en schaaldieren van iedere soort; en u kunt verse vis afkomstig van de vissersvloten van Goro en Porto Garibaldi dired van de boot of op de typische markten kopen. De
D.O.C. wijnen van Bosco Eliceo bieden op tafel een voortreffelijke aanvulling.

Activiteiten in de open lucht

In het hele gebied van het Po-Delta Park
zijn onnoemelijk veel natuurwegen te vinden, die u te voet, op de fiets, te paard, met een kano, een
motorboot of een woonboot kunt afleggen. De excursie kunt u met birdwatching combineren.
Vermelding verdient het net van toeristische fietsroutes,
speciaal de route "Oestra Po" (Rechter Po-oever), die over 125 km van de Rocca Possente van SteIIata naar Gorino loopt, gedeeltelijk te combineren met fietstransport per trein. Noemenswaard zijn de drie golfbanen van Ferrara, Argenta en Cento. En niet minder interessant zijn aan water en strand verbonden activiteiten als sportvissen, zeilen, windsurf, beachvolley, enz.

Ufficio Informazioni Turistica

Castello Estense
Tel. +39.0532.209.370 - Fax +39.0532.299.303  -  E-mail: infotur@provincia.fe.it   -  E-mail: turismo@comune.fe.it

Ufficio Promozione   Servizio Turismo
Elisabetta Martinelli e.martinelli@comune.fe.it  tel. 0039 0532 418333  -  Silvia Vallardi s.vallardi@comune.fe.it    tel. 0039 0532 418329  -  Via De Romei, 3 - 44100 Ferrara Italy

ferrarakasteel.gif (74672 bytes)Kasteel Este.   

* Staat op de voorkant van de folder The Este Castle. Is onmisbaar als u het kasteel bezoekt.
* Een uitstekende brochure is Ferrara, La CittŠ, i Musei, i Monumenti.
* Ferrara in breve geeft informatie op velerlei gebied.
* Een uitstekende plattegrond is Ferrara terra e acua. Geeft niet alleen een  plattegrond maar ook veel adressen.
* Vraag ook het foldertje Opening hors of the museums aan. U komt dan nergens voor een gesloten deur.
* De brochure, 45 pag.,  Destra Po, cycling tourism route on the right bank of the Po, is bestemd voor hen die 125.5 km langs de Po willen fietsen
* Cycling in Ferrara  is onmisbare kaart voor hen die per fiets Ferrara willen verkennen. Bevat o.a. hotels die fietsen beschikbaar stellen.
* Parco del Delta  is een kaart van Het Regionaal Park van de Po Delta. Duidelijke kaart met veel gegevens.

Internet:
Comune.fe.it
Gemeente Ferrara. Klik eens op "Arte e cultura". Wel Italiaans maar u kunt er ook al heel wat zien!
Adriacoast.com
Info over de "Adriatische kust van Emilia-Romagna". Ook in eng. en fr.. E-mail: home@adriacoast.com Vraag hier de brochure 2002 "Adriatische kust van Emilia-Romagna" aan!
Regione.emilia-romagna
Parken in de regio Emilia Romagna

** Uw accommodatie in Ferrara
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Ferrara.  Er zijn 20 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!  Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels nabij:
Conferentiecentrum: Fiera di Ferrara  -  Monument of oriŽntatiepunt: Castle Estense  -  Schifanoia Palace
Hotels op / nabij luchthaven: (Afstanden zijn hemelsbreed gemeten. Reisafstanden kunnen groter zijn)
Guglielmo Marconi (BLQ) 42.2 km  -  Forlž Airport (FRL) 79.2 km
Hotels in populaire steden in de omgeving van Ferrara:
Occhiobello 9.7 km  -  Vigarano Mainarda 10.6 km  -  (Voor meer luchthavens en steden klik op  op de site)  

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets