FORLŐ, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Emilia-Romagna. De stad die haar wortels in de prehistorie heeft, werd aan het begin van de 2de eeuw v.C. door de Romeinen bewoond. Zij noemden haar Forum Livii; naar regio Emilia-Romagna. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

In de vroege middeleeuwen behoorde zij tot het exarchaat Ė exarch= stadhouder der Byzantijnse keizers in ItaliŽ - van Ravenna. Vanaf de 11de eeuw was ze een vrije stad die in 1480 in het bezit kwam van Girolamo Riario, wiens weduwe in 1500 door Cesare Borgia ten val werd gebracht. De stad behoorde van 1504 tot 1796 en van 1814 tot 1819 tot de Kerkelijke Staat.

Forli, S. Mercuriale; Istituti Culturali, Christus op de OlijfbergS. Mercuriale
, Piazza Aurelio Saffi
Aanvankelijk bevond zich hier een 4de≠of 5de-eeuwse basiliek. De kerk kreeg haar tegenwoordige naam nadat in de 7de eeuw de relikwieŽn van de H. Mercuriale naar hier waren overgebracht. De huidige kerk is gebouwd na een brand in 1173. De drie absiden, de crypte en de voorhal van deze drieschepige basilica werden in de 14de eeuw afgebroken. In de 16de eeuw werden de zij- en apsis
kapellen toegevoegd. Van de oorspronkelijke kerk is het marmeren portaal in de faÁade, met een reliŽf in de lunet, bewaard gebleven (rond 1230). In het interieur verdienen bijzondere aandacht: de 14de-eeuwse Venetiaanse vloer in het schip; de Kruisiging, rond 1500, van Palmezzano, links; het Graf van Barbara Manfredi Ü1466, een jeugdwerk van Francesco di Simone Ferrucci; de Sacra Conversazione van Palmezzano; de Cappella di S. Mercuriale, 1598, met de originele decoraties; de koorbanken met rijk houtsnijwerk, 1532-1535, van Alessandro Begni; de Sacramentskapel met muurschilderingen en schilderijen uit de 14de en de 16de-18de eeuw; de linkerzijkapel met een doorgang, 1536, van Giacomo Bianchi en een altaarpaneel van Palmezzano.

Dom / S. Croce, Piazza del Duomo

De kerk stamt van oorsprong uit de 12de eeuw en werd in de 15de eeuw zeer ingrijpend verbouwd. Het middenschip en de classicistische faÁade kregen hun huidige vorm pas in 1841. De beschilderingen in de kerk stammen uit de 19de eeuw. Bijzondere aandacht verdienen: de achthoekige Sacramentskapel; het doopvont met reliŽfs van Tommaso Flamberti, rechterzij schip; een Romaans crucifix, einde linkerzijschip; de Cappella della Madonna del Fuoco, 1619-1636, linkerzij schip, van Dom. Paganelli met eind-18de-eeuwse marmerdecoraties; het plafondfresco, 1681-1706,  van Carlo Cignani en de 14de-eeuwse madonna op het altaar, een van de vroegste houtsnijwerken.

Istituti Cuiturali e Artistici del Comune, Corso della Repubblica 30

Het gebouw stamt uit de eerste helft van de 18de eeuw, de faÁade dateert uit 1827. Hier bevindt zich een belangrijke collectie renaissance en barokkunst; de sarcofaag van Marcolino Amanni, 1458, van Antonio en Bernardo Rossellino; twee Vlaamse tapijten uit het eind van de 15de eeuw, die zijn gemaakt naar tekeningen van Wolgemut en DŁrer; de Geboorte van Christus en Christus op de Olijfberg door Fra Angelico. In hetzelfde gebouw bevinden zich de Galleria d'Arte Moderna. de Galleria delle Ceramiche, het Museo Etnografico Romagnolo en het zeer interessante Museo Archeologico.

S. Maria dei Servi, Piazza G. B. Morgagni

De kerk die van oorsprong uit de tweede helft van de 12de eeuw stamt, werd in 1645 vernieuwd maar kreeg pas in 1750 haar huidige vorm. In de kerk verdienen speciale aandacht: het graf van Numai, met reliŽfs van Giovanni Ricci, begin rechterzij schip; de koorbanken in het presbyterium, 15de eeuw; het aan Giuliano da Rimini toegeschreven fresco met KruisigingscŤne, eerste helft 14de eeuw; een madonna van Guglielmo Organi, tweede helft 14de eeuw; muurschilderingen, 13de-17de eeuw, in de kapittelzaal.

Chiesa del Carmine, Corso Mazzini

De kerk werd in 1735 door Merenda zeer ingrijpend verbouwd. Het marmeren portaal, in 1464-1465 door Marco Cedrini ontworpen, werd in 1915 vanuit de dom naar hier overgebracht. De campanile waaraan vanaf 1498 gebouwd is, is met terracotta's gedecoreerd.

Andere bezienswaardigheden

Het Palazzo del Municipio (Piazza Aurelio Saffi) dateert uit 1359. De porticus stamt uit 1459 en de faÁade uit 1826.
Het Palazzo del Podestŗ (Piazza Aurelio Saffi) werd in 1459/1460 door Riceputi gebouwd en in 1912 en 1926 gerestaureerd.
De Chiesa della Trinitŗ (Piazza Melozzo degli Ambrogi) werd tussen 1782 en 1788 gebouwd op een voorganger uit de 4de eeuw.
De Rocca di Ravaldino, Via della Rocca, is gebouwd tussen 1472 en 1482.
De S. Biagio, Piazzetta S. Biagio, bezit schilderijen van Palmezzano en Guido Reni.Omgeving

Met de bouw van de S. Maria delle Grazie di Fornŗ werd in 1450 een begin gemaakt. De kerk is tussen 1853 en 1857 ingrijpend gerestaureerd. Er bevinden zich enkele gotische madonnabeelden en resten van de oorspronkelijke beschildering uit 1500. Op het altaar een Byzantijns paneel met de stichters. Achter het altaar een marmeren reliŽf met voorstelling van de H. Drie-eenheid, dat wordt toegeschreven aan A. Rossellino.
De S. Maria in Acquedotto werd in de 12de eeuw op de fundamenten van een Byzantijnse basilica gebouwd. Campanile uit 1300.

Kaart - oostelijk Emilia-RomagnaFor - Cesena: de "wonderen" van de Guidi en de Malatesta  
Op stap in de vrije natuur
Forlž-Cesena is de provincie met de meest verscheiden landschappen: de vlakte in de kuststrook, de heuvels in het achterland en de ruige toppen van de Apennijnen. De wegen in de hooggelegen gebieden zijn vaak bochtig en getekend door de loop van bergbeken; via de dalen bereiken ze de vlakte en daar rijdt het vlotter. Het grote aanbod van accommodatie maakt een verblijf in dit gebied bijzonder aangenaam, zowel aan de kust, waar onderdak op grote schaal en met alle mogelijke service wordt aangeboden, als in het binnenland, waar eenvoudige, veelsoortige oplossingen mogelijk zijn zoals kleine campings, rustplaatsen, overnachting in agritoerisme en in gerenoveerde oude huizen en dorpen.

Geschiedenis en cultuur
Het gebied van Forlž en Cesena heeft een intense en bewogen geschiedenis gekend. De duidelijkste sporen dateren uit de tijd van de Signorie (heerschappij) van de familie Guidi in de hoogste berggebieden van de provincie Forlž-Cesena, de families Ordelaffi en Malatesta in het heuvelland en de kust en tenslotte in het meest westelijke deel, Toscaans Romagna genoemd, de heerschappij van de Kerkstaat en van Florence. Deze weloverwogen en met grote beschaving uitgeoefende macht van Florence heeft het gebied verrijkt met herenhuizen, bruggen en verbindingswegen en heeft daarbij voor een architectuur van hoge kwaliteit gezorgd (zoals in Terra del Sole, Rocca San Casciano en Bagno di Romagna). Erg waardevol zijn de adellijke residenties in de vlakte zoals in Forli de Rocca di Ravaldino (een imponerende vesting uit de veertiende eeuw), het Palazzo Comunale, Stadhuis, de woonplaats van de familie Ordelaffi, en de Abdij San Mercuriale; zo ook in Cesena de Malatestaburcht, waarin zich tegenwoordig het Natuurwetenschappelijk Museum bevindt, en de prachtige Malatestabibliotheek, ťťn van de mooiste en best bewaarde voorbeelden van een humanistische bibliotheek; Piazza del Popoio, waar u de Masinifontijn kunt bewonderen, evenals het in 1359 door Kardinaal Albornoz begonnen Palazzo Comunale en de enorme kathedraal; en vanaf de pelgrimskerk Madonna del Monte op de heuvels is er een prachtig uitzicht.
In de Beurs van Forl
ž vinden antiek-, kunst- en elektronicabeurzen op internationaal niveau plaats, evenals een Jaarbeurs en een bekende vogelbeurs.

Cesena biedt in het neoklassieke stadstheater Bonci een belangrijk programma van voorstellingen.

Op de beroemde renbaan
Ippodromo del Savio worden in Juli en augustus 's avonds drafwedstrijden gehouden. Begin mei vindt in het nabijgelegen Pievesistina de aan groente en fruit gewijde internationale Macfrutbeurs plaats.
Longiano biedt in het historische Petrellatheater aan theatergezelschappen de mogelijkheid van vůůrpremiŤres.
In juli en augustus worden in Sarsina in het natuurlijke amfitheater op de Calbanoheuvel de theatrale Recite Plautine gehouden ter ere van de medeburger Plautus.
Aan de kust zijn veel manifestaties verbonden met de zeemanstradities, zoals de Presepe sulle barche
, kribbe aan boord, in het Havenmuseum van Cesenatico.

Zee en natuur
De landschappen zijn hier buitengewoon verscheiden: zandkusten, vruchtbare vlakten, heuvels bezaaid met burchten en dorpen; en op de provinciegrens Apennijnse bergen en bergruggen, gescheiden door onstuimige riviertjes - de Bidente, de Rabbi, de Tramazzo, de Montone en de Savio- en overheerst door een woeste, ongerepte natuur, die uit bossen, weides, beekjes en watervallen bestaat. Het grootste deel van deze gebieden ligt binnen het Nationale Park van de bossen van Casentino, Monte Falterona en Campigna met een beschermde flora en fauna; dit is het doel voor liefhebbers van een intens stille natuur, die tot meditatie uitnodigt, zoals de heilige Franciscus en de heilige Romualdus op deze plaatsen deden. Hier treft men de grootste verscheidenheid van bossen aan: in de heuvels tot achthonderd meter domineren de haag- en de hopbeuk, de steeneik en de esdoorn; daarboven ligt gemengd bos met linden, hazelaars, eiken en kastanjes en vindt men beuken en witte sparrenbossen met groenblijvende boomkruinen.
Binnen dit park ligt in het gebied van de gemeente Bagno di Romagna het Natuurreservaat van Sasso Fratino,
vermeldenswaard omdat het in 1959 werd gesticht als eerste natuurreservaat in ItaliŽ.
Ook de wilde fauna is in overvloed aanwezig: ongeveer honderd vogelsoorten, de wolf en de vos, en zelfs vijf verschillende soorten hoefdieren.

Geuren en smaken
Op het platteland van de provincie Forlž-Cesena produceren ontelbare landbouwbedrijven zeer hoogwaardige levensmiddelen. Kwaliteitsmerken garanderen, dat deze aan strenge voorwaarden voldoen. Vers fruit zoals perziken, peren, abrikozen, pruimen, aardbeien, kaki's en kiwi's wordt in heel Europa geŽxporteerd.
Op nationaal vlak zijn ook de verwerking van groente en fruit en de voedselconservenindustrie heel belangrijk.
De wijnstok heeft een geschikte bodem gevonden in Bertinoro en Predappio, waar men belangrijke, veelgevraagde wijnen - de Albana, de Sangiovese, de Cagnina en de Pagadebit - produceert; om niet te spreken van de olijfboom, die ůůk in de heuvels zijn natuurlijk leefmilieu vindt en een olie levert, die, wat geur en smaak betreft, elke vergelijking kan doorstaan. Een ander typisch product is de Fossakaas uit Sogliano.
En vergeet u niet, dat in dit gebied, in Forlimpopoli, Pellegrino Artusi geboren is, een legendarische naam van de goede keuken.

Activiteiten in de open lucht
Hier beoefent men de klassieke strandsporten en het in heel Romagna wijd verbreide fietstoerisme .
De inspannende Nove Colli (Negen Heuvels) met start en finish in Cesenatico is voor de wielersport onder atleten en alle enigszins getrainde liefhebbers langzamerhand een "klassieker" geworden. Zo ook de golfbaan in de buurt van Forl
ž met een prachtig uitzicht op Bertinoro. Het berggebied en vooral het Park van de bossen van Casentino zijn een waar paradijs voor trekking en excursies te voet en te paard: de routes op een hoogte van duizend meter over de Apennijnse bergrug zijn bijzonder mooi.
In de winter zijn de skipistes op de hellingen van de Monte Falco in Campigna in bedrijf.
De kanosport wordt op bergriviertjes uitgeoefend, vooral op de Savio en het daardoor gevormde Lago di Quarto.
IAT toeristeninformatie bureaus, gehele jaar geopend
Forl
ž
Piazzetta XC Pacifici 2 - 47100 Farli Tel. 0543712435 - Fax 712 755
- iat@comune.forli.fo.it    www.turismoforlivese.it
Cesena
 
Piazza del Papala 11 - 47023 Cesena (Fe) Tel. 0547356327 - Fax 356 329 - iat@comune.cesena,fc.it   www.cesenainvita.it
Cesenatico
Via
le Rama 112 - 47042 Cesenatica (Fe) Tel. 0547673287 - Fax 673288  - infa@cesenaticoturismo.cam     www.cesenaticoturismo.com
Gatteo a Mare
Piazza della Libertŗ 10 - 47043 Gattea a Mare (Fe) Tei. 054786083 - Fax 85 393
 iat@comune.gattea.fo.it   www.comune.gatteo.fo.it/gatteomare
San Mauro Mare
Via delia Repubblica 8 - 47030 San Maura Mare (Fe) Tel. 0541 346392 - Fax 341378
 infa@sanmauromare.net  -   www.sanmauromare.net

** Voor  uw accommodati vindt U bij Booking meer dan alleen hotels, o.a. ook:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets