ABBAZIA di FOSSANOVA, de abdij is de oudste cisterciŽnzerabdij van ItaliŽde en ligt in de plaats Priverno. Doet nu dienst als parochiekerk; naar regio Latium. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Abbazia di FossanovaDe abdijkerk van Clairvaux II moet prachtig zijn geweest, te oordelen naar de kerk van Fossanova.
De monniken van Fossanova wilden een replica van de kerk van hun moederabdij bouwen. En nog altijd getuigt hun kerk van de volmaaktheid van Bernardus model. Er is in de loop der tijd wel van alles bijgebouwd: een gotisch portaal, een lantaarnklokkentoren op de kruising, en zelfs een groot, gespaakt roosvenster in de voorgevel. Maar al deze toevoegingen, die op zich zeer interessant zijn, hebben de intense zuiverheid van het interieur niet aangetast: zacht baadt de witte kalksteen in het daglicht, de zware pijlers met de typisch cisterciŽnzer consoles geven de maat aan in het lange, ongemeubileerde schip.
Op deze zuilen staan dubbele gordelbogen die een overkapping van kruisgewelven schragen.
De versiering van de zuiltjes en kapitalen van de gotische kloostergang doen denken aan cosmatenwerk, een in de twaalfde tot de veertiende eeuw veel toegepaste vorm van inlegwerk in een geometrisch patroon.

De architecten van Fossanova beheersten deze moeilijke techniek zo goed dat zij haar gebruikten voor het koor, het dwarsschip, de kapellen en voor de zijbeuken!
De kerk is gebouwd tussen 1186 en 1208, in dezelfde periode als 'de drie ProvenÁaalse zusters'. Op dat moment, het begin van de dertiende eeuw, had de Romaanse bouwkunst de uiterste perfectie bereikt, ook al had deze geen gebruik gemaakt van de nieuwe Noord-Europese technieken met de kruisbogen.
Deze aangrijpend mooie kerk is niet de eerste die in Fossanova werd gebouwd.
Oorspronkelijk stond aan de Amaseno een benedictijner klooster, gewijd aan de Heilige Stefanus. Maar Innocentius II, de fameuze paus wiens benoeming werd betwist in het College van Kardinalen maar die de steun kreeg van Bernardus van Clairvaux, bevorderde de overstap van de monniken naar de orde van Clairvaux, 1135. Zodra ze arriveerden begonnen de cisterciŽnzers de drassige gronden in het gebied, droog te leggen. Ze groeven een flinke gracht, fossa, voor de afwatering: vandaar de nieuwe naam voor de abdij: Fossa Nuova. Enkele jaren later, in 1173, werd het ontwerp van de abdij aan- gepast aan de normen van de orde. De werkzaamheden duurden tot 1208, toen de kerk werd ingezegend door paus Innocentius III.
Het belang van Fossanova beperkt zich niet tot de kerk.
De galerij bij de refter van de oude Romaanse kloostergang die van de benedictijnen  was geŽrfd, werd na 1280 aangepast, tegelijk met de aanleg van een nieuw wasbakken en de fontein. Marmerwerkers uit Rome kregen toen de gelegenheid hun talent voor de beeldhouwkunst te tonen. De kapittelzaal kreeg een kruisribgewelf. De refter en de ziekenzaal, die buiten het kloostervierkant waren gebouwd om etensluchten en besmettingsgevaar op een afstand te houden, kregen statige scheibogen. De grote Thomas van Aquino overleed te Fossanova, op 7 maart 1274. Hij was onderweg naar Rome om stellingen te verdedigen die de goedkeuring van het Vaticaan niet konden wegdragen en had een beroep gedaan op de gastvrijheid van de cisterciŽnzers.'Een hoogreliŽf uit de school van  Bernini herinnert aan de gebeurtenis: de heilige,liefdevol omringd door monniken, sterft met de , bijbel in handen, bij de uitleg van het Hooglied
Bron: CisterciŽnzer abdijen, Geschiedenis en architectuur. Uitg. KŲnemann

** Voor  uw accommodati  vindt U bij Booking meer dan alleen hotels, o.a. ook:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets