STEDEN IN LATIUM bijv. Terracina, ligt in de provincie Latina, aan de Golf van Gaeta, Tyrrheense Zee. De stad gaat terug op het Volscische Anxur. Zij kwam in 406 v.C. onder Romeins bestuur en was een strategisch belangrijke stad aan de Via Appia; naar regio Latium.  Naar Stedenlijst ItaliŽ.  Naar  Regiokaart ItaliŽ.   Kaart van Latium. Naar uw accommodatie

    

Dom. S. Cesario, Terracina
De kerk werd gebouwd op het voormalige forum, tegenwoordig Piazza del Municipio, op de resten van een tempel van Roma en Augustus, die als vroegchristelijke kerk gebruikt was. De kerk werd in 1074 ingewijd en in de 12de en 18de eeuw (interieur) veranderd. De faÁade verheft zich boven 18 tempeltrappen en de porticus is opgebouwd uit zes antieke zuilen op een Romaanse leeuwenbasis. De kerk is versierd met een Siciliaans-Normandisch mozaÔekfries, 12de eeuw. In de voorhal staat een antieke sarcofaag. Het drieschepige interieur werd in de 18de eeuw veranderd. De oorspronkelijke 13de-eeuwse vloer, de paaskandelaar en de kansel met leeuwenzuilen uit 1245, alles in cosmatenwerk, zijn bewaard gebleven. De klokkentoren is l3de-eeuws. Tegenover de kerk ligt de ruÔne van de tempel van de goddelijke triade, Jupiter, Juno en Minerva, uit de 1 ste eeuw v.C.

Andere bezienswaardigheden

Bij de trap naar de Jupitertempel ligt de Chiesetta dell Annunziata. CisterciŽnzer gotiek. De fresco's in de kerk zijn 13de≠eeuws. In het nieuwe raadhuis bevindt zich de 'Torre Frumentaria. een middeleeuwse woontoren. Hier is het Archeologisch Museum ondergebracht.

Omgeving

Anxur
op de Monte S. Angelo, met de auto 3 km. De onderbouw bestaat uit indrukwekkende bogen, kruisende tongewelven die een vroege vorm van kruisgewelven zijn. Hierin is de ingang naar het orakelheiligdom. De onderbouw van 33 x 20 m vormt een uitgestrekt terras voor de cella, 14 x 13 m. Om het tempelcomplex liggen nog resten van de antieke beschermingsmuren.

Sperlonga  
Deze badplaats ligt in de provincie Caserta, aan de Tyrrheense Zee.

Bekend om de Grotta di Tiberio.  Deze werd in 1957 bij de aanleg van een weg gevonden en bleek een museum te bevatten, dat vermoedelijk tot een villa van keizer Tiberius behoorde. In de grot werd o.m. een groot aantal, grotendeels stukgeslagen  sculpturen gevonden, die na restauratie in het lokaal museum werden opgesteld. De kolossale beeldengroepen stellen scŤnes voor uit de Odyssee. Belangrijk was een inscriptie met de signaturen van Athanadoros, Agesandros en Polydoros. Een andere inscriptie vermeldt de rijke landeigenaar Faustinus, 1ste eeuw, die er zich op beroemt dit alles voor de keizers te hebben ingericht.

** Uw accommodatie in Sperlonga kunt U goed boeken via Booking.Sperlonga.  Er zijn 5 (17) hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaal in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels op / nabij luchthaven: (Afstanden zijn hemelsbreed gemeten. Reisafstanden kunnen groter zijn)
Capodichino (NAP) 82.6 km  -  Ciampino (CIA) 92.5 km
Hotels in populaire steden in de omgeving van Sperlonga:
Fondi 10.3 km  -  Gaeta 12.3 km  -  Terracina 15.7 km  -  San Felice Circeo 29.5 km

Rieti   
Is de hoofdstad van de gelijknamige provincie,aan de oostzijde van de Monti Sabini, aan de Velino.
Het antieke Reate was hoofdstad van de Sabijnen en na 288 v.C. Romeins. De door de Noormannen in 1149 verwoeste stad werd met hulp van Rome weer opgebouwd. Paus Gregorius IX ontving hier Frederik II en diens zoon Konradijn, 1234, en canoniseerde hier de H. Dominicus. In 1289 werd Karel II van Anjou gekroond door paus Nicolaas IV.

Dom S. Maria Assunta, Piazza Battisti

Met de bouw van de kathedraal werd in 1109 begonnen, op de plaats van een Mariakerk uit de 4de/5de eeuw. In 1225 werd de kerk gewijd aan Maria-Hemelvaart. In 1639 in barokstijl verbouwd.
De Romaanse klokkentoren werd in 1252 gebouwd door de meesters Andrea, Pietro en Enrico en na een aardbeving in 1898 gerestaureerd.
De voorhal dateert uit 1458. Het middenportaal van de Romaanse faÁade is rijk versierd. Links daarvan fragmenten van reliŽfs en van een middeleeuws fresco. De decoratie van de vierde kapel is van G.L. Bernini en C. Fontana. Het beeld van de H. Barbara werd in 1657 vervaardigd door G. Mari naar een ontwerp van Bernini. De drieschepige hallencrypte dateert uit 1157. Op een van de 16 zuilen een inscriptie ter ere van de keizers Valentinianus, Valens en Gratianus.

Palazzo Vescovile, Piazza Vittori

Het bisschoppelijk paleis werd in 1283 door Meester Andrea gebouwd. Een steen in de in 1288 aangebouwde loggia gedenkt het in 1185 in Rieti gesloten huwelijk tussen Hendrik VI van Hohenstaufen .en Constanza van Altavilla. Op de begane grond een grote tweeschepige porticus met een gotisch gewelf gesteund door gordel bogen, Volte de Vescovado. Op de bovenverdieping een indrukwekkende zaal van 47 x l4 meter.

Museo Civico, Piazza Vitt. Emanuele
Het museum is gevestigd in het Palazzo Comunale. Archeologische collectie, klassieke en middeleeuwse beeldhouw≠kunst en een afdeling schilderkunst.

Andere bezienswaardigheden

S. Francesco, Piazza S. Francesco Met de bouw werd in 1245 begonnen, in de tweede helft van de 13de eeuw werd de kerk voltooid. S. Agostino, Piazza Maz≠zini. Het fresco in de lunet van het portaal is van de SiŽnese school, 1354.
S. Pietro Apostolo, Via Roma. De kerk uit 1153 heeft een Romaans portaal en vleugeldeuren met inlegwerk uit 1462.
Palazzo Vecchiarelli, Via Roma 57, 16/17de eeuw, met schilderachtige binnenplaats.
Arco del Vescovo, aan het begin van de Via Cintia. De gewelfde boog werd in 1298 in opdracht van Bonifatius VIII gebouwd. Goed bewaarde stadsmuren uit de 13de eeuw.

Omgeving
.
Convento di Greccio, 17,5 km NW
Het belangrijkste van de vier franciscanenkloosters in de omgeving van Rieti. Hier droeg Franciscus in 1223 de kerstmis op tussen de os en de ezel en creŽerde zo de traditie van de kerststal. Oratorium en Dormitorium van de H. Bonaventura, 13de eeuw.

** Uw accommodatie in Rieti kunt U goed boeken via Booking.Rieti.  Er zijn 7 (21) hotels online boekbaar.

Gaeta  
Ligt in de provincie Latina, aan de Golf van Gaeta.
 
Dom SS. Erasmo e Marziano
Van de oorspronkelijke 11 de-eeuwse bisschopskerk is na vele verbouwingen alleen de grootse klokkentoren bewaard gebleven. De toren heeft een massieve sokkel met monolietzuilen en van elders gehaalde Romeinse bouwelementen, spolia. De drie bovenverdiepingen zijn door middel van slanke tweelichtvensters, gemaakt door Nicola di Angelo, 1148-1174, geopend.
Interieur van de kerk.
Het belangrijkste kunstwerk is de marmeren paaskandelaar in de vorm van een zuil. Deze kandelaar met een hoogte van 3,5 meter, is versierd met 48 reliŽfs, voorstellende het 'Leven van Christus' en het 'Leven van de H. Erasmus'. Bij het hoogaltaar staan de vaandels van de zeeslag bij Lepanto, 1570. De 17de-eeuwse crypte is rijk versierd, o.a. met stucwerk; de bronzen kansel dateert uit 1692. In het Diocesaanmuseum bevinden zich fraaie fragmenten van de ambo uit de oude dom, een 11 de-eeuwse Exultetrol, een pietŗ van Quentin Matsijs, een Madonna met heiligen van Seb. Conca en het Martelaarschap van de H. Erasmus.

Chiesa dell' Annunziata

Het huidige uiterlijk is het resultaat van een verbouwing in de 17de eeuw. Van de oorspronkelijke kerk uit 1320 zijn alleen een portaal in de linkerzijmuur en de structuur van het eenschepige interieur bewaard gebleven. De kerk heeft een rijk barok interieur. Op het eerste altaar rechts de Geboorte van Christus en links de Kruisiging van Luca Giordano. In het koor de Aanbidding van de drie Koningen en de Presentatie van Jezus in de tempel van Seb. Conca, 1680-1764.

Kasteel

Het kasteel dat zijn oorsprong heeft in de 8ste eeuw, werd uitgebreid en verbouwd onder Frederik  II, 1227, Karel  II van Anjou, 1289, Alfons I van Aragon en Karel V, 1536. Het bestaat uit twee reusachtige door torens versterkte blokken, waarvan het Castello Aragonese, het hoogst gelegen is en het Castello Angioino het laagst.

Torre d'Orlando

Dit op een vesting lijkend monument, gelegen op de Monte Orlando, werd gebouwd als grafmonument voor Lucius Munatius Plancus, geb. 90 v.C. in Tivoli, die een van Caesars belangrijkste veldheren in GalliŽ was. Dit ronde met travertijn beklede monument dat rond 22 v.C. werd opgericht, heeft een omvang van 93 meter, is 14 meter hoog en wordt bekroond door een Dorisch fries.
Het nabij de Chiesa degli Scalzi gelegen Mausoleum
van Lucius Sempronius Atratinus is van hetzelfde type als het voorgaande. Atratinus, 78 v.C.-7 n.C., vlootcommandant van Marcus Antonius, 38-34 v.C., werd consul in 34 v.C..

Santuario della SS. Trinitŗ , ook della Montagna spaccata = gespleten berg genaamd
Volgens de overlevering zouden deze spleten zijn ontstaan bij de aardbeving tijdens de kruisiging van Christus. Het heiligdom dat in de 9de eeuw gesticht is, trok al snel grote groepen gelovigen. In het aangrenzende benedictijnenklooster bevinden zich verschillende schilderijen, l7de eeuw, van Seb. Conca. In de buurt van het heilig≠dom liggen de resten van de villa van Lucius Munatius Plancus, cisternen.

Omgeving

Fůrmia
is een van de belangrijkste pleisterplaatsen langs de antieke Via Appia.
De stad kreeg historische bekendheid doordat Cicero hier een villa bezat. Ongeveer 2,5 kilometer buiten de stad, richting Itri, ligt het antieke grafmonument dat wordt aangezien voor de Tomba di Cicero, graf van Cicero.
Itri, circa 11 kilometer van Gaeta.
Dit schilderachtige stadje wordt gedomineerd door een bezienswaardige kasteel ruÔne.

** Uw accommodatie in Gaeta kunt U goed boeken via Hotels/Gaeta.  Er zijn 2 (16) hotels online boekbaar.

Civitavecchia Havenstad in de provincie Rome.  
Iis de belangrijkste zeehaven van Latium met bootverbindingen naar o.a. SardiniŽ. De haven bestond al in de tijd van keizer Trajanus, Centum≠cellae. De stad werd in 537/538 door de Byzantijnen en in 828 door de Saracenen ingenomen. Vanaf de 15de eeuw was zij de voornaamste pauselijke haven.

Forte Michelangelo

Deze indrukwekkende havenvesting uit de renaissance heeft door haar bescheiden afmetingen, 120 bij 82 meter, een gedrongen uiterlijk. Met de bouw van het met travertijn beklede complex werd in 1508 onder paus Julius II een begin gemaakt. Het fort, dat door Bramante was ontworpen en dat neergezet werd op de ruÔnes van de antieke haven, werd door Antonio Sangallo verder gebouwd en uiteindelijk door Michelangelo, tijdens het pontificaat van Paulus III, in 1557 voltooid.

** Uw accommodatie in Citavecchia kunt U goed boeken via Hotels/Civitavecchia.  Er zijn 9 (13) hotels online boekbaar.

Cerveteri Ligt in de provincie Rome. 
Archeologische vondsten hebben duidelijk gemaakt dat Cervťteri reeds in de lade eeuw v.C. gesticht is. Het door de Romeinen Caere genoemde Etruskische Cisra was in de 7de en 6de eeuw v.C. een van de machtigste steden van EtruriŽ. Het was destijds zelfs een van de grootste steden van het gehele Middellandse-Zeegebied. Dank zij de handelsbetrekkingen met de Griekse wereld ontwikkelde het zich tot een van de belangrijkste cultuurcentra. Ondanks zijn neutraliteit in de strijd tussen de Romeinen en de Etrusken werd Caere in 353 v.C. onderworpen aan het Romeinse gezag. Ook van het middeleeuwse Cervťteri zijn enkele bouwwerken bewaard gebleven: het Romaanse deel van de kerk S. Maria stamt uit de 12dejl3de eeuw. Het antieke Kasteel werd in de middeleeuwen herbouwd. In het Palazzo Ruspoli uit de 16de eeuw bevindt zich het in 1967 geopende Musea Nazianale Cerite met archeologisch materiaal en een goede documentatie.

Necropolis, dodenstad van CerveteriNecropolen Iets ten noorden van het plaatsje, aan gene zijde van een ravijn, ligt een Etruskische necropool.
 
Het is een complete dodenstad met straten, omzoomd door tumuli, grafheuvels, met in de rots uitgehakte grafkamers, die rijk versierd zijn met schilderingen of gekleurde stucreliŽfs. Met name de dodenstad die is uitgehakt in de tufsteenrug van de Banditaccia is zeer de moeite waard. Een langs deze heuvelrug lopende dodenstraat met zijstraten leidt langs allerlei typen graven: van als asurn uitgeholde stenen, tot de stenen huizen met kamergraven en de met geweldige aarden heuvels overdekte dodenzalen. De straat leidt verder naar de systematisch onderzochte 'Monumentenzone' , die op compacte wijze een overzicht geeft van de verschillende graftypen. Een van de fraaiste voorbeelden van een kamergraf is de uitde 4de-2de eeuw v.C. stammende Tamba dei Rilievi. Op grond van inscripties weten we dat de familie Matunade eigenaars waren. De muren en de pijlers zijn rijkelijk voorzien van ingekleurde stucreliŽfs.Castel Gandolfo  
Is een dorp in de provincie Rome, aan het Meer van Albano, behorend tot de Castelli Romani. Geliefd zomerverblijf van de inwoners van Rome.

Dit plaatsje, schitterend gelegen op de rand van het kratermeer van Albano, dankt zijn bekendheid vooral aan de zich hier bevindende pauselijke zomerresidentie. Het ligt op de plaats van het klassieke Alba Longa, dat gesticht zou zijn door de zoon van Aeneas. Vele Latijnse steden, waarschijnlijk ook Rome, zouden vanuit Alba Longa gesticht zijn. De beide laatste steden raakten later slaags, waarbij Alba Longa uiteindelijk werd vernietigd. In de periode van het classicisme en de romantiek was Castel Gandolfo een geliefkoosde verblijfplaats van met name Duitse Romereizigers, o.a. Winckelmann en Goethe. Het pauselijk paleis is sinds 1929 exterritoriaal Vaticaans bezit. Het hoofdplein is de Piazza del Plebiscito met de kerk S. Tommaso. Deze centraal bouw kwam in 1661 naar het ontwerp van Gian Lorenzo Bernini tot stand. Fraai cassettenplafond in stucwerk. Het paneel op het hoogaltaar stamt van Pietro da Cortona. Aan de noordzijde van het plein staat het pauselijk zomerpaleis dat niet voor publiek toegankelijk is. Het werd tussen 1624 en 1628 onder paus Urbanus VIII door de architect Carlo Maderno gebouwd. Het audiŽntiegebouw in de tuin biedt plaats aan 8000 bezoekers. Sinds 1936 staat hier ook de pauselijke sterrenwacht.
Villa Barberini

Eveneens pauselijk bezit, niet toegankelijk. Deze villa is gebouwd op de resten van een villa uit de tijd van keizer Domitianus. Enkele resten daarvan zijn zichtbaar in het park.

Ook bezienswaardig

De Emissario is een naar wordt aangenomen in 348/347 v.C. door de Romeinen in het vulkanisch gesteente uitgehakt onderaards afvoerkanaal van 2,5 km lengte. Het zorgde voor de afwatering van het overtollige water uit het Meer van Albano.

** Uw accommodatie in Castel Gandolfo kunt U goed boeken via Booking.Castel-Gandolfo.  Er zijn 4 (9)- hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!  

Caprarola Ligt in de provincie Viterbo 
. Dit kleine dorp dat paus Paulus 11 in 1465 de Anguillara ontnam, werd door paus Julius II in 1504 aan de familie Farnese verkocht. Het dorp is met uitzondering van het palazzo en de villa Farnese sinds 1649 weer in pauselijk bezit.

Palazzo Farnese

Dit van oorsprong vijfhoekige palazzo werd in opdracht van Pier Luigi Farnese door Antonio Sangallo de Jongere in samenwerking met Peruzzi gebouwd. De reusachtige, door een gracht omgeven onderbouw vond zijn voltooiing toen de zoon van Pier Luigi, kardinaal Alessandro Farnese, zijn erfdeel in ontvangst nam. De prijsvraag voor de verdere uitbreiding tot zomerresidentie werd gewonnen door Jacopo Barozzi da Vignola, die vanaf 1559 tot aan zijn dood, 1573, de werkzaamheden leidde. Montaigne, die het slot in 1580 bezocht, trof het tot en met het park voltooid aan.

Exterieur
Het palazzo bevindt zich aan het einde van de steil omhoog lopende Via Nicolai, die uitmondt op brede hellende terrassen die tezamen een elliptisch voorplein vormen. In de as bevindt zich de rusticafaÁade van de 'Cantine', kelder, waarboven zich een tweede trapeziumvormig voorplein uitstrekt. Weer in de as daarvan een triomfboogachtige, omlijstenis die toegang geeft tot de ingangspartij. Terzijde de dubbelwandige, deels in de oude slotgracht verdwijnende trappen, door middel waarvan het niveau van de ingang bereikt wordt.

Interieur

De ronde binnenhof is van een ongewone harmonie en schoonheid. De benedenverdieping is aangelegd als een arcadenhof met rusticamuren. De middenverdieping als loggia met Ionische halfzuilen. Daarboven bevindt zich als een attica-achtige lichte afsluiting de ongelede bovenverdieping. Tot de belangrijkste prestaties van Vignola behoort de Scala Regia, een monumentale wenteltrap die door 30 paarsgewijs opgestelde Dorische zuilen gedragen wordt. De muren zijn gedecoreerd met landschappen en grotesken. Dit opmerkelijke voorbeeld van maniŽristische architectuur geniet bovendien grote bekendheid door de rijkdom aan fresco's uit de tweede helft van de 16de eeuw. Federico en Taddeo Zuccari hadden het grootste aandeel in deze decoraties. Naast hen werkten Giacomo Bertoia, Giovanni de Vecchi en de architect Vignola zelf als 'architectuurschilder'.

Park en Casino, niet toegankelijk
De boven- en benedentuinen zijn terrasvormig aangelegd. Verborgen grotten,klaterende beekjes die verborgen zijn tussen schaduwrijke boomgroepen, bepalen het moeilijk te overzien totaalbeeld van dit typische voorbeeld van maniŽristische tuinarchitectuur. Hoofdattractie van de in de boventuin in 1620 aangelegde waterwerken is de 'Catena', een 'watertrap' die is samengesteld uit met elkaar verbonden dolfijnen. Deze trap vormt de scheiding tussen twee door rusticamuurwerk en grotten omringde trappartijen en wordt gevoed door de Fontana dei Fiumi, een door riviergoden omringde springfontein. Daarachter bevindt zich het Palazzina, Casino, het voormalige zomerverblijf van kardinaal Alessandro Farnese. Het doet thans dienst als zomerresidentie voor de Italiaanse president.

Kerk S. Teresa

Deze kerk is het hoofdwerk van de architect Girolamo Rainaldi, rond 1620/1630. Boven het hoogaltaar bevindt zich een aan Guido Reni toegeschreven schilderij, Madonna met Heiligen. Het schilderij links van het zijaltaar is van Giovanni Lanfranco.

Bracciano  
Ligt in de provincie Rome, op een vooruitstekende bergrug in het Meer van Bracciano
.
Het plaatsje was al in de Etruskische tijd bewoond. Het wordt in 1234 voor het eerst genoemd als burcht van de prefect van Vico. Vanaf 1419 was het in het bezit van de Orsini en vanaf 1696 van de Odescalchi.

Castello Orsini
Napoleone Orsini en zijn zoon Gentile V irginio lieten dit kasteel met gedeeltelijke gebruikmaking van de bestaande burcht van de prefect van Vico, tussen 1470 en 1485 bouwen.

Het is een van de fraaiste voorbeelden van militaire architectuur in Midden≠ItaliŽ. Karel VIII verbleef hier in 1494 op zijn veldtocht tegen Alexander VI, in afwachting van zijn troepen.
Het exterieur is eenvoudig gehouden.
De door elegante ronde torens beveiligde vesting heeft een onregelmatige vijfhoek als grondvorm. Het toegangsgebouw springt iets naar voren. Hierin bevindt zich een indrukwekkend fresco dat wordt toegeschreven aan Antoniazzo Romano en zijn School. De feestelijke binnenhof, aan de zuidoostzijde, met zuilengang en loggia en de prachtige trappartij aan de buitenzijde zijn zeer de moeite waard. In het kasteel bevinden zich een met stucwerk versierde bibliotheek, vertrek I, en een Studiolo, vertrek II. De fresco's zijn van Taddeo Zuccari. Het prachtige houten plafond is beschilderd door Antoniazzo Romano. In vertrek III, de zogenaamde slaapkamer van Umberto, staat een hemelbed uit de 15de eeuw. Het beschilderde houten plafond in vertrek IX is het vroegste werk van Antoniazzo. In vertrek IV bevinden zich delen van een drieluik van de Umbrische School. In vertrek V zijn fresco's in de stijl van Pisanello te zien met een karakteristieke vroeg-15de-eeuwse thematiek, landleven en de jacht, scŤnes van de 'Fontaines de Jovence'. In vertrek VII, de Sala degli Grsini, hangen familieportretten en staan marmeren busten van P. G. Orsini en zijn vrouw Isabella de'Medici. Ze zijn van de hand van Bernini. In de Wapenzaal, vertrek XIII, bevinden zich wapenrustingen die bij een toernooi gebruikt werden en verder Etruskische oudheden.
Bracciano en het visrijke meer zijn een geliefd vakantieoord van de Romeinen.
Er zijn minerale warme bronnen. Een aquaduct , 43 km, verbindt het meer met het Vaticaan.

Andere bezienswaardigheden
. In de parochiekerk S. Stefano bevindt zich het Salvatordrieluik. In de linker transeptarm beeltenissen van de familie Orsini met heiligen, toegeschreven aan Domťnichino.

Bomarzo   
Ligt in de provincie Viterbo. Dit schilderachtig op een rots gelegen stadje wordt gedomineerd door het Palazzo Orsini
.
In het gedeelte van het complex dat tegenwoordig als stadhuis is ingericht, bevinden zich fresco's uit de School van Pietro da Cortona, salon op de eerste verdieping. De parochiekerk stamt uit de l6de eeuw. In de verte ligt het vestingachtige berg dorp Mugnano. Bomarzo is vooral bekend door het Parco dei Mostri, het 'park van de monsters', waarin de bezoeker onder meer een tempietto, een scheef huis, een nymphaeum en stenen monsters vindt. Het idee voor dit park stamt van Vicino Orsini. Zeer beroemd is de Orco, de muil van de hel, een reusachtig masker met opengesperde muil, waarin men op stenen banken kan uitrusten. Verder is er een kolossaal gigantenbeeld te bewonderen.

Aquino
Ligt in de provincie Frosinone. Op de nabijgelegen burcht Roccasecca werd Thomas van Aquino in 1224 geboren.

In de oudheid heette de plaats Aquinum. Het is de geboorteplaats van Decimus Junius Juvenalis, ca. 60 n.C..

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets