LECCE, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, in de ‘hak van de Italiaanse laars’. Enkele faculteiten van de Universiteit van Bari zijn in Lecce gevestigd. Provinciaal museum is bekend om zijn archeologie; naar overzicht regio Apulië of Puglia. Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

    

Lecce werd door Ferdinand Gregorovius  ‘het Florence van de barok’ genoemd.
De structuur van de bouwwerken is die van de Florentijnse renaissance, zoals bijv. de op Filippo Brunelleschi geïnspireerde Basilica di S. Croce, 1549–1695, die barok is in de rijke versiering, zowel in het in- als exterieur, en het Palazzo del Governo.
Het Piazza del Duomo
vormt een homogeen geheel van.
De kerk SS. Nicolò e Cataldo, eind 12de eeuw,
behield na, verbouwing in barokstijl, haar Romaans portaal.
Lecce heeft resten van een Romeins amfitheater en een ondergrondse grafkamer uit de 4de eeuw v.C.

Het roomwitte Lecce,
het Florence van het zuiden. Met zo'n honderdduizend inwoners is Lecce de grootste stad in het zuidelijk deel van de Salento en dé stad van de barok. Gedurende de 17de eeuw werd het huidige centrum omgetoverd tot een groot barokfestijn. De steensoort die daarvoor werd gebruikt, is de pietra leccese, een roomwitte tot lichtgele kalksteen.

Verschillende fases uit de geschiedenis
van Lecce komen bijeen op het centrale plein, de Piazza Sant'Oronzo. Resten van een Romeins amfitheater worden geflankeerd door gebouwen uit de fascistische tijd en de barokke Chiesa di Santa Maria delle Grazie.'s Avonds verandert het plein in het sociale middelpunt van de stad. Rondom de antieke resten verzamelen zich bewoners van alle leeftijden om op een van de terrassen, zittend op de balustrade rond het theater of hangend tegen een scooter de zaken van de dag door te nemen. Wachtend tot de avond enige verkoeling brengt.

Vanaf de Piazza Sant'Oronzo
leidt de winkelstraat Corso Vittorio Emanuele naar het bekendste meesterwerk van de barocco loccese: de Piazza del Duomo.
Zoals vaak in Italië, worden de winkelstraten van Lecce niet geteisterd door de franchisehutten van grote ketens, maar door kleine, gespecialiseerde winkeltjes met zilver, leer, kleding of de ambachtelijke specialiteit van de stad: cartapesta, papier maché. In kleine ateliers worden van cartapesta poppen gemaakt, van kleine tot levensgrote exemplaren. Een van de meest gerenommeerde ateliers ligt aan de Piazza del Duonio, met als pièce de résistance een grote Padre Pio-pop, waaraan zestig dagen is gewerkt en die voor € 1500 van eigenaar kan wisselen.

Domplein
Het aan alle zijden door gebouwen ingesloten plein heeft slechts één ingang, het is dus geen doorgaande route en straalt dan ook een serene rust uit. In het midden staat een politieauto die schijnbaar als taak  heeft de tien aanwezigen op het plein in de gaten te houden. Na vijf minuten rijden de agenten een rondje over de piazza om vervolgens weer op hun oude plek terug te keren en een gesprekje aan te knopen met een van de passanten.
Corso Vittorio E'Manuele

Als we hier naar terugkeren, blijkt het even na enen en is plots alles gesloten. Het is tijd voor de pranzo en die wordt hier heel serieus genomen. Pas rond half zes zullen de winkels hun deuren weer openen. Omdat het oude centrum bestaat uit enkele winkelstraten, met daar tussenin wat kleinere zijstraatjes, lijkt het urenlang of we in een spookstad ronddwalen. Een enkele bewoner waagt zich op straat, langzaam lopend aan de schaduwkant.

Architectuur van de stad
Het geeft wel de gelegenheid om deze in al zijn pracht te bewonderen. Huizen, palazzo's en kerken - met als hoogtepunt de Basilica di Santa Croce met zijn geëxalteerde façade - hebben de eeuwen ongeschonden doorstaan. Na de oorlog trokken vele bewoners naar de buitenwijken, waardoor de oude gebouwen in verval raakten. Maar omdat niemand economische interesse toonde, werden ze ook ,niet afgebroken en vervangen door nieuwbouw, zoals in zovele steden gebeurde. Het was de redding van de oude stad die inmiddels flink is schoongemaakt en opgeknapt.

Barokke romantiek
Langzaam komt het openbare leven weer op gang in de stad.  De straten vullen zich met auto's, voetgangers en opvallend genoeg: veel fietsers. Wanneer iedereen zijn boodschappen heeft gedaan en klaar is met zijn werk, begint de grote trek naar de Piazza Sant'Oronzo voor het avondritueel, het best te observeren vanaf het terras van Bar Alvaro, een van de oudste  van de stad. Als de winkelstraten hun avondrust hebben hervonden, lopen we nog een keer naar de Piazza del Duomo. Stiller dan overdag staan de dom en palazzo’s gedompeld in het goudgele licht van de schijnwerpers. In een hoek van het plein staat een jong stelletje, schijnbaar overmand door de  romantiek van deze plek, de barokke romantiek van Lecce.

** Uw accommodatie
in Lecce kunt U goed boeken via BHotels/Appartementen/Lecce.  Er zijn 22 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaal in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels nabij:
Galerie: Lecce francisca Art Gallery  -  Monument of oriëntatiepunt: Basilica of Santa Croce  -  Roman Amphitheatre  -  Museum: Lecce chinese and history museum  -  Stadion of Arena: Stadio Via del Mare  -  Treinstation: Lecce Railway Station 
Hotels op / nabij luchthaven:
Casale (BDS) 36.5 km
Hotels in populaire steden in de omgeving van Lecce:
Arnesano 10.1 km  -  Monteroni di Lecce 10.2 km  (voor meer steden zie de site)

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets