STEDEN in LIGURIň, bijv. La Spezia, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, aan de Golf van La Spezia, een 9 km lange en ruim 7 km brede inham van de Ligurische Zee;   naar regio LiguriŽ.  Naar Stedenlijst ItaliŽ.  Naar  Regiokaart ItaliŽ.  Naar regiokaart LiguriŽ. Naar uw accommodatie

    

La Spezia is gelegen aan de door vele dichters, Petrarca, Dante, Shelley, d' Annunzio, geroemde Golf van La Spezia.
Het is thans de moderne provinciehoofdstad van de Riviera di Levante, bisschopszetel. Sinds 1929 bezit La Spezia een belangrijke marinehaven.

Dom S. Maria Assunta

De kerk die in 1943 zwaar beschadigd werd, is grotendeels gerestaureerd. Het presbyterium en de campanile zijn onveranderd gebleven. De oude kerk die in 1271 gebouwd was, stond toen buiten de stadsmuren. Ze werd in 1436 afgebroken en kort daarna herbouwd. In het vijfschepige interieur bevinden zich talloze kunstwerken uit de 15de-17de eeuw waarvan er hier slechts enkele vermeld kunnen worden: de Wonderbaarlijke Broodvermenigvuldiging, een meesterwerk van de Ligurische kunstenaar Giovanni Battista Casoni; Kroning van Maria met heiligen, een gekleurde terracotta van Andrea della Robbia en Maria Tenhemelopneming van Domenico Fiasella, koor.

Museo Civico
, Via Curtatone 9
De archeologische afdeling bezit de belangrijkste collectie stŤle-beelden uit Lunigiana, brons- en ijzertijd. Zeer karakteristiek zijn de U-vormige gezichten. Verder bezit het museum o.a. Etruskisch-Romeinse keramiek en bronzen, Romeinse mozaÔeken, een fraai borstbeeld van de jonge keizer Augustus en een gouden Byzantijnse halsketting.

Andere bezienswaardigheden

Het Museo Tecnico Navale della Marina Militare bezit historische en moderne scheepsmodellen, zeekaarten en wapens. Het Castello di S. Giorgio, gesticht door Niccůlŗ Fieschi, werd in 1371 vernieuwd en aan het begin van de 17de eeuw door de Genuezen voorzien van zware muren.

Alassio
Alassio ligt in de provincie Imperia, aan de Ligurische Zee, Riviera di Ponente. Beschut aan een baai gelegen badplaats en winterkuuroord. Voorts wijnbouw en visserij.

Chiavari      
Ligt in de provincie Genua, aan de Golf van Rapallo. Belangrijk toeristencentrum met jachthaven.
De stad staat bekend als het centrum van de humanisme. In de bibliotheek bevinden zich veel manuscripten en incunabelen.
In het stadswapen prijkt een sleutel die herinnert aan de oorsprong van de oude naam, Clavarium.
De families van Giuseppe Garibaldi en Giuseppe Mazzini zijn uit ChiŠvari afkomstig. In het nabijgelegen dorp Lavagna werden twee pausen geboren. Zij waren leden van de invloedrijke Ligurische familie Fieschi: Innocentius IV, 1243-1254, en zijn neef Ottobono, Adrianus V, 1276.

Basilica dei Fieschi

Deze basilicale kerk van de heren Fieschi van Genua is het belangrijkste en best bewaarde bouwwerk aan de oostelijke Ligurische kust in Romaansgotische stijl. De kerk werd tussen 1245 en 1252 gebouwd in opdracht van Innocentius IV en zijn neef. De fraaie faÁade heeft slechts ťťn portaal. In de lunet is de Gekruisigde afgebeeld met Maria en Johannes en Innocentius IV en Ottobono Fieschi. De massieve vieringtoren, die door twee rijen verlichtvensters is geopend, wordt bekroond door een achthoekige spits. De overgang van onderbouw naar spits is gecamoufleerd door vier kleine spitsen op de hoeken.
Tegenover de kerk liggen de resten van het destijds schitterende Palazzo dei Fieschi, 1252, dat in 1567 door de Saracenen verwoest werd.

S. Lorenzo

De hooggelegen kerk werd in Romaanse stijl gebouwd en in 1131 door paus Innocentius II gewijd. Ten tijde van de gotiek en in de 16de eeuw verbouwd en in de jaren 1931-1938 gerestaureerd. De faÁade, met lichte en donkere banden versierd, heeft een gotisch middenportaal en twee kleinere zijportalen, waarvan het linker Romaans is. De campanile dateert uit 1494 en vervangt een verwoeste voorganger. Het middenschip wordt van de zijschepen gescheiden door Dorische marmeren zuilen met, gedeeltelijk, dubbele bogen.
Boven het verhoogde presbyterium de in de 16de eeuw vernieuwde koepel.
In het rechterzij schip vindt men nog sporen van fresco's. Rechts bij de ingang staat een doopvont met voorstellingen in Romaanse stijl uit de 12de eeuw. Verder bevinden zich in de kerk talrijke kunstwerken uit de Toscaanse School van de 15de en 16de eeuw, waaronder de Madonna Bianca, een klein op perkament geschilderde afbeelding, in de kapel rechts naast het hoogaltaar.

S. Pietro

De kleine bekoorlijke kerk, gebouwd in 1277 in gotisch-Genuese stijl, verheft zich op de punt van een landtong, vanwaar men een prachtig uitzicht heeft op de baai. Over de hele faÁade lopen de karakteristieke lichte en donkere strepen. In het interieur bevindt zich nog een gedeelte van de marmeren vloer uit een 6de-eeuwse voorganger.Castello

Op de plaats waar al in de Romeinse tijd en in de middeleeuwen een vesting bestond, werd in de 16de eeuw het prachtige en strategisch gelegen bouwwerk door Genua aangelegd. Het werd in de 17de eeuw versterkt tot een gigantisch bolwerk.

Calata Doria

De hoge, smalle huizen die zich boven de zee verheffen en waarvan er sommige nog uit de 13de eeuw dateren, werden gedeeltelijk uit strategisch oogpunt op deze wijze gebouwd.

Omgeving
Isola Palmaria.
Het eilandje wordt gescheiden van Portovenere door een smalle zeestraat van ongeveer 114 meter breed. In de Grotta dei Colombi, tegenover de Grotta Azzurra, zijn talrijke prehistorische, vooral uit het stenen tijdperk daterende, sporen gevonden.

Isola del Tino. 
Hier ligt de ruÔne van de abdij S. Venerio uit het midden van de11de eeuw.

Isolotto del Tinetto,
met resten van een 6de-eeuwse hermitage en van een kleine kerk met monnikencellen.

** Uw accommodatie kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Liguria.
Er zijn 296 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
 Hotels in de populairste steden: Genoa  -  Levanto  -  La Spezia  -  Rapallo  -  Sanremo  -  Santa Margherita Ligure  -  Savona  -  Riomaggiore   -  Imperia  -  Ventimiglia  -  Albisola Marina  -  Lerici
 Hotels op / nabij luchthaven: Villanova d'Albenga (ALL)  -  Cristoforo Colombo (GOA)  -  Levaldigi (CUF)

Ligurische Zee   
Ligurische Zee, deel van het westelijk bekken van de Middellandse Zee, begrensd door de Italiaanse Riviera, Toscane, Elba en Corsica, tot 2600 m diep. Het noordelijk deel wordt gevormd door de Golf van Genua.

Internet        
Regione.liguria.it/ Regio LiguriŽ, Ital..
Parks.it.liguria Natuurparken, eng
Provinciale websites
Provincia.sp.it/ Provincie La Spezia, Ital..
Provincia.savona.it/ Provincie Savona, Ital..
Provincia.genova.it/ Provincie Genua, Ital..

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog 40 andere talen.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets