LIVORNO, wordt in 904 voor het eerst vermeld. De stad viel aan het eind van de 14de eeuw toe aan Genua en werd in 1421 gekocht door Florence; naar overzicht Toscane. Naar Stedenlijst ItaliŽ. Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie

    

Dom S. Francesco in LivornoDom S. Francesco d' AssisiDe kerk werd vanaf 1594/1595 naar een ontwerp van Bernardo Buontalenti gebouwd en in 1606 door Alessandro Pieroni voltooid. Tegen de faÁade is een fraaie voorhal gebouwd met drie arcadebogen die in het midden door gekoppelde zuilen worden gesteund.

S. Giulia

Deze kleine kerk
, gelegen achter de dom, bezit een paneel dat wordt toegeschreven aan de School van Giotto. Op een gouden ondergrond zijn de H. Giulia en acht scŤnes uit haar leven afgebeeld.

S. Ferdinando
of Chiesa del la Crocella
D
e kerk werd tussen 1707 en 1714 naar een ontwerp van Giovanni Battista Foggini gebouwd en bezit het fraaiste kerk interieur van Livorno met elegant stucwerk en marmeren beelden.

Museo Civico 'Giovanni Fattori'
, in de Villa Fabbricotti, midden in een park
Het museum dat in 1896 gesticht is, bezit naast prehistorische, Etruskische en Romeinse voorwerpen ook werken van vroege Italianen als Neri di Bicci en Cima da Conegliano. Verder is er een grote collectie schilderijen van Giovanni Fattori, een in Livorno geboren schilder
uit de J9de eeuw, alsmede werk van de eveneens uit Livorno afkomstige Modigliani (1884).

Aquario Comunale 'D. Cestoni'

Men vindt hier een indrukwekkende zeeflora en -fauna, alsmede een natuurhistorisch museum.

Monumento Dei Quattro Mori in LivornoMonumento Dei Quattro Mori

Het monument dat ter ere van Ferdinand I is opgericht, is genoemd naar de vier geboeide naakte slaven op de sokkel, die door Pietro Tacca in 1626 in brons werden gegoten. Daarboven de staande marmeren figuur van Ferdinand I de' Medici die in 1595 door Giovanni Bandini gemaakt is.

Fortezza Vecchia

Deze uit het water oprijzende machtige bakstenen vesting heeft haar wortels in de 9de eeuw. Het huidige complex werd in 1534 gebouwd door Antonio da Sangallo de Jongere.

Torre del Marzocco

Deze achthoekige toren werd in 1423 door de Florentijnen op een oude Pisaanse toren uit 1154 gebouwd.

Fortezza uova

De vesting uit het einde van de 16de eeuw is gedeeltelijk verwoest (wijk S. Marco).

Viale
Italia
De schitterende boulevard (in de richting van de zee) wordt omzoomd door villa's, palazzi en parken.

ALESSANDRIA, naar overzicht regio PiŽmonte

Alessandria werd in 1168 gesticht door de partij van de Welfen en ontleent haar naam aan paus Alexander III.
Na verschillende belegeringen door Frederik Barbarossa onderwierp de stad zich uiteindelijk in 1183 en nam als nieuwe keizerlijke vestiging de naam Cesaria aan. Na 1198 werd het een vrije stad die echter in 1348 toeviel aan de Visconti en in 1707 aan Savoye. De stad speelde een belangrijke rol in de oorlog met Oostenrijk ( 1849).

Kathedraal
, Piazza della Cattedrale
De huidige kerk werd circa 1810 gebouwd op de plaats van een oudere kerk uit I 170. Onder leiding van Edoardo Arbori Mella volgde later een verbouwing in classicistische trant.

Andere bezienswaardigheden

De S. Maria di Castello ~ Via S. Maria di Castello,
een gotische kerk uit de 14deI 5de eeuw, is gebouwd op de plaats van de oorspronkelijke vesting Rovereto (
11de eeuw).
De
gotische kerk S. Maria del Carmine dateert uit de 15de eeuw.

Het Palazzo della Prefe
ttura e della Provincia,
voorheen Palazzo Ghilini
, Piazza della Libertŗ, is het eerste vroegteclassicistisch werk van Benedetto Alfieri.

De Pinacoteca Civica
met schilderijen uit de 19de en 20ste eeuw is gevestigd in het gebouw van de stadsbibliotheek
, Via Tripoli 8.

De citadel, gebouwd tussen 1726 en 1859,

verheft zich tegenover de stad, op de andere oever van de Tanaro. De oude Longobarden
nederzetting Marengo vormt thans ťťn geheel met Alessandria. Destijds, op 4 juni 1800. behaalde Napoleon hier een overwinning op de Oostenrijkers.

Omgeving.

Bosco Marengo
Geboorteplaats van paus Pius V (1505-1572).
De Sa
nta Croce was de voormalige kerk van het in 1802 door de Fransen opgeheven dominicanenklooster en werd, evenals dit klooster, onder Pius V in 1563-1572 door Ignazio Danti in renaissancestijl gebouwd. De faÁade is door middel van pilasters onderverdeeld naar het voorbeeld van de S. Vittorio Grande in Milaan. De plattegrond heeft de vorm van een Latijns kruis met drie schepen en een vieringkoepel. De zijschepen zijn in kapellen onderverdeeld. Tegen de oostelijke muur van de zuidelijke transeptarm bevindt zich O.a. het mausoleum van paus Pius V, een reusachtig manneren kunstwerk met sculpturen, waarschijnlijk van Giovanni Buzzi. Verder verdienen in dit prachtige interieur een schilderijenreeks van Giorgio Vasari en het koorgestoelte van Angelo Siciliano en Giovanni Gargioli speciale aandacht. Het voormalige klooster bezit een fraaie renaissancebibliotheek en een kloostergang.

AutoSlaapTreinAuto Slaap Trein
Wilt u uw eigen auto op uw vakantiebestemming bij u hebben, maar ziet u op tegen de autoreis die vaak gepaard gaat met files en stress? Neem dan de AutoSlaap
Trein. Deze trein vervoert uw auto terwijl uzelf heerlijk ontspannen in een slaapcoupť zit (of ligt). U bespaart tol, benzinekosten en eventuele hotelovernachtingen wanneer u reist met de AutoSlaap Trein; daarnaast heeft u voldoende beenruimte, tijd voor een goed boek of elkaar en kunt u de stress van het inpakken van u afschudden zodat u ontspannen aan uw vakantie in ItaliŽ kunt beginnen. Kortom, uw vakantie begint zodra u instapt.

Alessandria
De AutoSlaapTrein brengt u van 's Hertogenbosch naar het hart van PiŽmonte: Alessandria. Deze streek in Noord-ItaliŽ is een geheime vakantietip: het Lago Maggiore en de grandioze Alpenvergezichten kenmerken het landschap, samen met de middeleeuwse burchten en wijngaarden.
Alessandria staat bekend om zijn militaire architectuur
waaronder de Citadel- in 1728 gebouwd door koning Vittorio Amedeo II en verder uitgebreid in de negentiende eeuw - die een omtrek heeft van drie kilometer.
Deze nieuwe bestemming ligt ideaal tussen Milaan, Turijn en Genua,
in de vlakte tussen de rivier de Tanaro en Bormida, aan de voet van de heuvels van Monferrato. Een ideale plek om uw vakantie in ItaliŽ te beginnen. Vanaf Alessandria bent u dicht bij de meest geprezen kust van ItaliŽ, de 'BloemenriviŤra', maar ook Toscane, Florence, Rome liggen binnen handbereik.

Livorno
Ook dit seizoen reist de AutoSlaap
Trein weer af naar Livorno.
Bij velen bekend, en een zeer aantrekkelijke plaats om 's zomers te verblijven, met uitvalsmogelijkheden per veerboot naar de eilanden SardiniŽ en Corsica. Of om per auto door te reizen naar ťťn van de zuidelijkere bestemmingen in ItaliŽ.
Livorno groeide in de
15de eeuw uit van een klein vissersdorpje in de republiek Pisa tot een bloeiende havenstad.
De hagelwitte stranden in de omgeving en tal van bezienswaardigheden, zoals de Dom, het Klooster van Montenero, de vele musea en de wijk 'Venezia Nuova', waar de vele grachten je aan de stad VenetiŽ doen denken, maken de stad tot een geliefde bestemming. Wie na een dag even wil bijkomen in ťťn van de leuke restaurantjes, moet absoluut de caccuccio proberen, een heerlijke vissoep met tomaat om vervolgens lekker na te tafelen met een ponce, koffie met rum. AutoSlaapTrein brengt u van 2 juli t/m 14 augustus rechtstreeks naar Livorno of vanuit Livorno terug naar Nederland. Vertrek vanuit Nederland is op vrijdag en terugreizen naar Nederland zijn op zaterdag.

De AutoSlaap
Trein is vooral populair bij gezinnen die opzien tegen de lange en vermoeiende reis met kleine kinderen op de achterbank;
hoe vinden ouders anders de tijd om na de stressvolle voorbereidingen meteen relaxed de vakantie te beginnen, en dat al op station 's Hertogenbosch. Tijdens de reis in de trein, die door de kleintjes als zeer spannend wordt ervaren, hebben ouders alle tijd voor het kleine grut.
Ook voor gezinnen die al uit de kleine kinderen zijn, is de AutoSlaap
Trein een welkom alternatief voor de reis per eigen vervoer.
Grootste voordeel blijft dat je alle benodigde bagage in je auto inpakt en vervolgens je auto zo de trein oprijdt. Vooral in het hoogseizoen is de route naar Noord-ItaliŽ via de Gotthard≠tunnel bekend om zijn ellenlange files. En wie wil deze files nou niet omzeilen?
Voor de levensgenieters welke al in het voor- of najaar naar hun geliefde ItaliŽ afreizen blijft de AutoSlaap
Trein de manier om ontspannen aan de vakantie te beginnen.
De reis van ruim 1080 km naar Alessandria en 1290 km naar Livorno wordt voor een groot deel al slapend overbrugd. Na een gezellige maaltijd in het restaurant aan boord, waarin men van het voorbijschietende panoramische uitzicht kan genieten, rest nog een nachtje in het hotel aan boord. In de ochtend arriveert u uitgerust in Alessandria of Livorno waar de rest van uw vakantie dan kan beginnen!
Voor meer informatie: www.autoslaaptrein.nl Te! 015-213 36 36

** In Alessandria kunt u goed uw accommodatie boeken via Hotels/Alessandria 
Er zijn 4 (17) hotels online boekbaar.
Alli Due Buoi Rossi is een stijlvol hotel, gevestigd in een historisch gebouw in het centrum van Alessandria. Het treinstation ligt op loopafstand. Hotel Buoi Rossi biedt eenvoudig toegang tot de A26.
** In
Livorno kunt u goed boeken via Hotels/Livorno. Er zijn 15 hotels online boekbaar. Max Hotel Livorno bevindt zich op slechts een paar minuten van het station. Ontspan in het Turkse bad en train lekker in de moderne fitnessruimte van het hotel.
** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets