MODENA, is de  hoofdstad van de gelijknamige provincie, ten noordwesten van Bologna, tussen de Secchia en de Panaro. Modena behoort tot de meest welvarende steden van ItaliŽ. Er zijn een universiteit, 1175, een militaire academie en een geofysisch observatorium gevestigd. De stad is zetel van een rooms-katholieke aartsbisschop; naar overzicht regio Emilia-Romagna.  Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

De stedelijke kunstcollecties bevinden zich sinds 1894 in het Palazzo dei Musei, museumpaleis; 1753Ė1767,
daaronder de Biblioteca Estense, met een van de meest waardevolle verzamelingen handschriften, de Galleria Estense, met een belangrijke verzameling schilderijen en het muntenkabinet, Medagliere Estense. Het museum van de dom herbergt fraaie romaanse metopen (12de eeuw). Voorts stadshistorisch museum, Museo Civico; 1871, en Museo Lapidario Estense, 1908; Romeinse en middeleeuwse archeologie.

Modena, dom S. GeminianoDe dom,
in 1099 door Lanfranco begonnen, in 1184 gewijd en voltooid in de 13de eeuw, is een van de belangrijkste monumenten van Romaanse kunst in ItaliŽ.

Het is een drieschepige basiliek, met een verhoogd koor boven een crypte. Aan de noordzijde staat de 87 m hoge klokkentoren Ghirlandina is uit de 12de eeuw. Het middenportaal wordt ondersteund door twee zuilen, geplaatst op leeuwen. De belangrijke reliŽfs, Scheppingsverhaal, aan de dom zijn van Wiligelmo. Inwendig zijn het doksaal en de kansel versierd met reliŽfs, uit de 12de eeuw, van  Maestri Campionesi. In de crypte o.a. een ĎHeilige Familieí, eind 15de eeuw,  van Guido Mazzoni.
Andere kerkelijke bouwwerken met een rijk interieur zijn o.a. de San Pietro, 15de eeuw
met een renaissancegevel, de San Giovanni Battista, 17de eeuw, een koepelkerk, met een Pietŗ van Mazzoni, en de barokke Sant'Agostino, 17de eeuw, het pantheon van het Huis Este. Het voormalige hertogelijk paleis, begonnen in 1634, huisvest thans de militaire academie.

Geschiedenis. De stad Modena is  het oude Mutina in het land van de LiguriŽrs.
De stad was tamelijk belangrijk in de Romeinse tijd, maar ging bijna geheel ten onder in de periode van de Volksverhuizing. In het Longobardische Rijk en later onder de Karolingen in het Frankische imperium waren de bisschop, die langzamerhand de gehele koninklijke macht overnam, en de graaf voortdurend in conflict met elkaar, waarbij de bisschopszetel aan betekenis won. In de 11de eeuw echter begon de macht van de bisschop te tanen en in 1227 was het met de wereldlijke macht van de kerkvorst geheel gedaan. De gemeente beheerste de stad, maar zij was verdeeld door de tegenstelling tussen aristocratie en volkspartij. In 1249 werd Modena, tot dusverre keizersgezind, door Bologna gedwongen de partij van de Welfen te kiezen.
In 1288 veroverden de Estes van Ferrara de stad, tot 1306.
Zij maakten van hun hof een van de schitterendste renaissancecentra, maar door de voortdurende oorlogen in ItaliŽ was het gebied vaak een strijdperk. In 1452 werd Modena, samen met Reggio, door de Duitse koning Frederik III tot hertogdom verheven. Tijdens de Franse inval en de strijd tussen Spanje, Frankrijk en de keizer over ItaliŽ, waaraan ook de paus deel had, had Modena ernstig te lijden. In 1510 werd hertog Alfons I door de paus geŽxcommuniceerd en zonder veel strijd kwam het hertogdom aan de bevelhebber van het pauselijke leger, de hertog van Urbino. Zeventien jaar duurde het pauselijke bewind. In 1527 konden de Estes het gebied weer bezetten en in 1530 bevestigde de keizer de hertog in zijn bezit.
In 1831 en 1848 was de stad het toneel van ernstige onlusten, begonnen door liberalen en Italiaanse nationalisten;
beide malen herstelden Oostenrijkse troepen het gezag van de hertog. Toen in 1859 de Oostenrijkse legers door de Sardijnse troepen werden verslagen, braken opnieuw onlusten uit; de hertog vluchtte en bij de volksstemming in febr. 1860 verklaarde Modena met een overweldigende meerderheid zich voor inlijving bij SardiniŽ en daardoor bij ItaliŽ.
Internet:
www.comune.modena.it/     Gemeente Modena 2000 - Comune di Modena - A cura della redazione di Piazza Grande (Piazza Grande, 17 - 41100 Modena)
Tel 059 206580, 059 206583 - Fax 059 206612 - E-mail: piazzag@comune.modena.it

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.  

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets   ▲