MONTALCINO, ligt in de provincie Siena. Dit door de Etrusken gestichte bergstadje beschermde sinds de Oudheid de rivierdalen van de Ombrone en de Asso. In 814 droeg Lodewijk de Vrome de plaats aan het klooster SantíAntimo over; naar overzicht regio Toscane.  Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    
Na de slag bij Montaperti kwam de sinds de 12e eeuw 'vrije gemeente' in 1260 in het bezit van Siena.
Met de in 1361 gebouwde vesting beschermden de SiŽnesen hun territorium tegen het zuiden. In deze 'Rocea' trokken zich enkele honderden vluchtelingen terug toen Siena zich in 1555 overgaf aan Cosimo 1 de'Medici. Onder de uit Florence verbannen Pietro Strozzi riepen ze de 'Tweede Republiek van Siena' uit, die enige jaren bestaan heeft. Reeds in 1559 brak de weerstand echter en op de bastions werd ten slotte het De 'Mediciwapen aangebracht. Montalcino is vooral bekend om zijn heerlijke wijnen. Sinds de 19e eeuw wordt hier de beroemde brunello, een kwaliteitswijn met de hoogste onderscheiding, geproduceerd.

Montalcino, Sant'Antimo, een unieke benedictijnen abdij in ToscaneAbbazia di Sant'Antimo 
Sant'Antimo is een unieke benedictijnen abdij in Toscane. In de Middeleeuwen was de abdij belangrijk en welvarend. De abdij is oorspronkelijk waarschijnlijk rond 800 gesticht door Karel de Grote. Het verdwijnen van de keizerlijke macht leidde aan het eind van de 13e eeuw tot het verval van de abdij, die in 1462 werd opgeheven.

De hoge, goedgeproportioneerde basiliek
werd rond 1118 naar Frans voorbeeld uit regelmatig gehakt hardsteen opgetrokken, zoals blijkt uit de voor ItaliŽ ongebruikelijke kooromgang met straalkapellen. Deze kooromgang was geÔnspireerd op het benedictijnenklooster Cluny in BourgondiŽ, waarvan de bouw in 1088 van start was gegaan.
Daarentegen getuigen de geÔsoleerde klokkentoren
en een minimaal gebruik van ordeningselementen van een Italiaanse bouwtraditie. Enkel de kleine, vermoedelijk Karolingisch-Ottoonse kapel met een apsis aan de zuidkant van het koor, die om onbekende redenen bij de nieuwbouw van de 12e eeuw behouden bleef, bestaat uit grover metselwerk.

Interieur
In het 13e eeuwse portaal is een architraaf verwerkt waarin de naam van de bouwmeester, de monnik Azzo uit Porcari, ingekrast is. Op het eerste gezicht maken van de eenvoudige, gesloten architectuur van de zuilenbasiliek alleen de kapitalen, die met beeldhouwwerk versierd zijn, indruk.

Onder een open dakstoel verrijzen de wanden
van het middenschip. Ze worden door tweelingvensters onderbroken, waar- achter galerijen te zien zijn. In de smalle zijbeuken, die voorzien zijn van een kruisribgewelf, en in de kooromgang, waar het licht door het venster van de altaarruimte naar binnen valt, zijn Franse elementen herkenbaar. Net als aan de buitenkant van de abdij worden ze verbonden door Lombardische elementen. Voorbeelden hiervan zijn het afzien van een dwarsbeuk en de geslotenheid van de wandvlakken.

Montalcino, Daniel-kapiteel, toegeschreven aan de meester van CabestanyHet fraaie beeldhouwwerk aan de kapitalen  
is eveneens het originele resultaat van een combinatie van Lombardische en Franse invloeden. Als materiaal werd onyxachtig albast gebruikt - een materiaal dat ter plekke werd aangetroffen. Tussen de talrijke dierenkoppen en plantenkapitelen met pompeuze decoratie valt het Daniel-kapiteel op.
Dit wordt toegeschreven aan de meester van Cabestany,
een kunstenaar die in heel Europa werkte en het levendige beeldhouwwerk van het Zuid-Franse klooster Moissac voortzette. Zijn stijl kenmerkt zich door opvallend sterke voorstellingen. Onvergetelijk zijn vooral zijn gezichten.- een kort voorhoofd, sterk benadrukte wenkbrauwen, schuinse blik, een spitse neus, een wijkende kin en flaporen. Hier is het verhaal van Daniel uit het Oude Testament afgebeeld.

** Uw accommodatie in Montalcino
kunt U goed boeken via Booking.Montalcino. Er zijn 1 (14) hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!
Hotels op / nabij luchthaven:
AMPUGNANO (SAY) 29.5 km  -  Sant'Egidio (PEG) 83.7 km  -  Peretola (FLR) 87.5 km.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets