MONTEFIASCONE,ligt 14 km van Viterbo. In de oudheid stond dit gebied bekend als de Mons Faliscorum waar het Falisco-volk woonde, de Etrusken, dat hier na de verwoesting door de Romeinen van een aantal plaatsen in de ager faliscus naar toe kwamen; naar overzicht regio Latium.  Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

    

Het is echter ook de “wijnberg” van de beroemde “Est!Est!Est!!!”-wijn waarvan de wijngaarden de hellingen van de heuvels rondom het meer van Bolsena bedekken. 
De stad, 600m boven zeespiegel, ligt op een strategische plaats aan de rand van de zuidelijke krater van de Volsini-bergen.  Dit door de consulair Via Cassia doorsneden gebied, wordt gekenmerkt door haar onmiskenbare silhouet met de resten van het Rocca dei Papi fort en de indrukwekkende cupola van Santa Margherita.
De geschiedenis van Montefiascone is nauw verbonden met die van verschillende pauzen waaronder Urbanus V.
Hij wordt gezien als de belangrijkste weldoener van Montefiascone. Hij was verantwoordelijk voor de ingrijpende verandering die het fort onderging om het geschikt te maken als pauselijk hof en dankzij hem kreeg het plaatsje de titel diocees. Geëerd worden verder Julius II, Leo X, Paulus III en ten slotte Pius IX aan wie de stedelingen tijdens zijn bezoek in september 1857 de bouw van een poort opdroegen (Porta Pia).

Naast het Rocca, in het bovenste deel van de stad, ligt de kathedraal van Santa Margherita die één van de grootste koepels van Italië heeft.
De bouw werd aan het einde van de 15e eeuw aangevangen en veel kunstenaars hebben eraan meegewerkt, waaronder een zekere Magister Antiquus, Michele Sammichelli en Carlo Fontana (die in 1647 de cupola ontwierp). De façade met twee klokkentorens, werd in 1840 voltooid en was gebaseerd op de plannen van Paola Gazola. Binnen worden in de crypte de overblijfselen bewaard van Sint Margareta van Antiochië, die onder Diocletianus de marteldood stierf. In de kerk, die een achthoekige plattegrond met zeven kapellen heeft, zijn verschillende kunstwerken te zien, waaronder een marmeren beeld van St. Margareta (toegeschreven aan de school van Arbnollfo di Cambio), een prachtig houten kruis, een terracotta werk met de Madonna en Kind in Della Robbia-stijl, en een altaarstuk uit de 17e eeuw door de school van Sassoferrato.

Montefiascone, San Flavione Verder heuvelafwaarts langs de route van de oude Via Francigena staat de kerk van San Flaviano,
een van de mooiste Romaanse bouwwerken in de Toscaanse omgeving van Viterbo. Het werd in de 11e eeuw gebouwd boven op twee bestaande gebouwen en is opgebouwd uit twee kerken die op elkaar staan. In de 13e eeuw werd de kerk tijdens het pausdom van Urbanus IV in gotische stijl opgeknapt. De façade stamt uit deze tijd, alhoewel de oorspronkelijk Romaanse stijl van het bovenste deel en de klokkengevel werden gehandhaafd. De toegangspoort met een kleine renaissanceloggia erboven die in de 18e eeuw werd toegedekt, leidt naar de benedenkerk. Deze heeft een schip en twee zijbeuken van elkaar gescheiden door zuilen en pilaren met verschillende kapiteeltypen die een vrije weergave zijn van de Korintische
stijl. Zij ondersteunen gotische bogen in het voorste deel en Romaanse bogen in het achterste deel dat leidt naar de Romaanse vrouwengalerij met een dakstoel. De kleine zetel van Urbanus IV staat hier. De drie absides van de benedenkerk, die in een gebogen vorm zijn geplaatst, zijn zeer intrigerend.
Rechterschip: op de muren bij de ingang zijn de Annunciatie, de Geboorte van Christus en de Aanbidding door de wijzen te zien.
In de apsis : Jezus en de Heiligen (15e eeuw). In de eerste boog is er een grote Giotto-achtige compositie uit de 14e eeuw te zien: in het bovenste deel de Kruisiging, terwijl er beneden scènes uit het leven van St. Nicolaas van Bari te zien zijn evenals St. Flavian tussen St. Margareta en St. Felicité en symbolen van de deugden. In het bovenste deel van de tweede boog is  De op de troon gezeten Heilige Maagd, omringd door heiligen, terwijl in het lagere deel een Kruisiging en de beelden van Johannes de Doper en Urbanus IV (15e eeuw) te bewonderen zijn. In de apsis: de Annunciatie uit 1575. Op het gewelf van de middelste apsis is Christus de leraar te zien, terwijl St. Flavian op de muur is afgebeeld (16e eeuw). Linkerzijbeuk: in de apsis is de Doop van Jezus afgebeeld (16e eeuw). Eerste boog: Madonna met Kind en de Heiligen en de Kruisafneming (16e eeuw). In de gotische aedicule: de Eeuwige Vader en de Visitatie (16e eeuw); aan de binnenzijden van de zijpilaren van de aangrenzende kapel zijn St. Sebastiaan (15e eeuw) en St. Barbara (16e eeuw) te zien.
Binnen in de kapel worden stenen en beelden van de vroegere heidense tempel bewaard,
een doopvont uit de 13e eeuw en op de linkermuur de Madonna met Kind (15e eeuw). In de volgende kapel, gewijd aan Maria Magdalena, zijn een bezienswaardige Kruisiging en St. Sebastiaan (15e eeuw) te zien. Op de ingangsboog naar de Kapel van de Onnozele kinderen is de Triomf van de Dood (15e eeuw) afgebeeld, terwijl binnen de Slachting van de Onnozele kinderen te zien is, een fresco dat dateert uit de 15e/16e eeuw en wordt toegeschreven aan de school van Perugino. De kapel heeft ook friezen, putti’s en andere versieringen die op het conto worden geschreven van Pastura. Op de muur bij de ingang van de kerk is een Kruisiging en scènes uit het leven van St. Catherina van Alexandrië (15e eeuw) te zien. Voor een kleine verrassing in deze kerk zorgt de grafsteen van de abt Defuk die verbonden is met de legende van de “Est!Est!Est!!!” wijn.

Andere kerken die de moeite waard zijn:

de kerk van Sant’Andrea,
herbouwd in de 11e eeuw, en de veldkerk van Santa Maria, in de eerste helft van de 16e eeuw door Sangallo de Jongere ontworpen.
De 18e eeuwse Porta Aldrovandi
geeft toegang tot het historisch centrum. Hier kunnen we het Palazzo Comunale waarboven zich een grote klokkentoren verheft, het Palazzo Renzi, de bron van Urbanus V en het huis waar Giovan Battista Casti, abt en schrijver, rond 1750 leefde, bezichtigen.  

Belangrijkste gebeurtenissen

Montefiascone Carnevale (Mardi Gras), wijnfestival (Augustus) met de historische processie van de abt Defuk.De legende van “Est!Est!Est!”

Het jaar des heren 1111. Een man, genaamd Martin, reisde enkele dagen vooruit op een keizerlijke groep op weg naar Rome (misschien vanuit de Duitse stad Augusta) om de kroning van Hendrik V bij te wonen. Onder de reizigers bevonden zich landjonkers, kerkvorsten, edellieden, ridders, pelgrims, hofdames, koopmannen, handelaren en een man met de naam John Defuk, een wijnliefhebber en lekkerbek. Martin, zijn trouwe manusje-van-alles, had de taak als een sommelier te handelen. Met andere woorden, hij inspecteerde de verschillende wijnmakerijen langs de route om een goede wijn te zoeken.
Telkens als hij een goede wijn had gevonden, zou hij “Est” boven de deur schrijven.
Dat betekende “Het is hier”. Als de wijn niet alleen goed, maar zelfs uitstekend was zou hij het woord twee maal opschrijven. Toen hij Montefiascone bereikte, schreef hij, nadat hij de plaatselijke moscatello had geproefd, driemaal "Est!Est!Est!” op. Toen Defuk enkele dagen later aankwam zag hij de aanbeveling en besloot op de terugreis uit Rome voor altijd in Montefiascone te blijven, waar hij zou zijn gestorven als gevolg van de consumptie van te grote hoeveelheden wijn. Zijn overblijfselen werden naar de kerk van San Flaviano gebracht waar een grafsteen zijn naam vereeuwigt.

A.P.T della prov. Viterbo

Piazza dell'Oratorio, 2 - Palazzo Doria Pamphilj  -  01030 SaMartino al Cimino - Viterbo  -  Tel.:+39.0761.291000 - Fax +39.0761.379.233  -  Regions, Latium   Gegevens over de regio Lazio of Latium;  

** Uw accommodatie in Montefiascone kunt U goed boeken via Booking/Montefiascone   U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken! 
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets