PADUA of Padova, een van de belangrijkste kunststeden in ItaliŽ, is waarschijnlijk bekender als de stad van Sint-Anthonius, of als de economische hoofdstad van VenetiŽ; naar overzicht  regio Veneto. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

De 3000-jarige geschiedenis van de stad is terug te vinden in het stadsbeeld van Padua,
dat ooit als een vissersdorp begon. In de 4e eeuw v. Chr. groeide het dorp uit tot het belangrijkste centrum voor de VenetiŽrs. Patavium, dat met de Romeinen tegen de GalliŽrs streed, werd vanaf 45 v. Chr. een municipium. Het was een van de welvarendste steden van het Romeinse rijk. 
Helaas zijn er na de verwoesting van de stad in 602
door de Longobarden  maar enkele overblijfselen bewaard gebleven uit de Romeinse tijd: de ruÔnes van het grote amfitheater, enkele bruggen en de kostbare bewijzen die nog in het stadsmuseum te zien zijn. De stad herstelde zich maar langzaam. 

Familie Carrara  
In de 12e eeuw is Padua een vrije stadstaat.
In de twee daaropvolgende eeuwen ontwikkelt de stad zich snel, en onder de heerschappij van de familie Carrara (1338-1405) bereikt zij het hoogtepunt van haar politieke macht, waarbij zij haar gezag uitbreidt tot een groot deel van centraal VenetiŽ. Het was een tijd van buitengewone economische en culturele activiteit die onuitwisbare sporen naliet op de stad: de middeleeuwse stadsmuren, de grote kerkelijke en openbare gebouwen en de stichting van de universiteit (1222), de tweede in ItaliŽ, die docenten en studenten uit de hele wereld aantrok.
Het artistieke panorama wordt gedomineerd door de schilder Giotto
die met de decoratie van de Scrovegnikapel in Padua zijn meesterwerk creŽerde. De grote Florentijnse meester wordt gevolgd door Guariento, Altichiero en Giusto deí Menabuoi die een prachtige serie frescoís schilderde. De verlichte heerschappij door de familie Carrara eindigt in 1405 als Padua wordt opgenomen in het vastelandgebied van VenetiŽ. Maar de artistieke superioriteit blijft gedurende de eerste helft van de 15e eeuw bestaan dankzij Donatello en Montegna. I

Serenissima  
In de 16e eeuw ondergaat Padua, onder de regering van de Serenissima (d.w.z. de Republiek VenetiŽ), een grote vernieuwing. De stad wordt omgeven door een enorme ring van vestingmuren die de definitieve vorm van de stad vastleggen. Er verrijzen nieuwe openbare gebouwen en majestueuze kerken. De universiteit beleeft hoogtijdagen: onder de docenten bevindt zich bijvoorbeeld Galilei.
Prato della Valle
Met de aanleg van het magische decor van het Prato della Valle aan het einde van de 18e eeuw eindigen vier eeuwen heerschappij door VenetiŽ.  Na Napoleon valt Padua toe aan Oostenrijk totdat het wordt geannexeerd door het koninkrijk ItaliŽ (1866).

Kenmerkende structuur  
Ondanks vernielingen door oorlogen en door enkele ingrepen die van weinig eerbied voor de omgeving getuigen, heeft Padua haar kenmerkende structuur goeddeels weten te behouden: een wirwar van straatjes met arcades en monumentale pleinen, bescheiden huizen en imposante gebouwen. Deze compacte stad huisvest vele mooie schatten. Aan de bezoeker de uitdaging ze te ontdekken.

Scrovegni-kapel  
Het oude Romeinse amfitheater (de Arena) omringt de Scrovegnikapel die de volledig intact gebleven serie frescoís van Giotto (1303-1305) bevat. Het is een van de grootste monumenten aller tijden van figuratieve kunst.  
Stadsmuseum
In het nabijgelegen stadsmuseum, ingericht in het voormalig Augustijnse heremietenklooster,
kunnen waardevolle archeologische vondsten, die teruggaan tot de Oudvenetiaanse, Romaanse, Etruskische en Oudchristelijke tijden, zeldzame muntverzamelingen en beroemde, in de 14e tot 19e eeuw gemaakte werken, worden bekeken. Hiertoe behoren het crucifix van Giotto en de Gewapende Engelen van Guariento.

Heremietenkerk  
In de nabijgelegen Heremietenkerk, gebouwd in de tweede helft van de 13e en het begin van de 14e eeuw, is een prachtig houten plafond van broeder Giovanni degli Eremitani bewaard gebleven, evenals vele grafmonumenten. In het presbyterium van de kerk, die bij een luchtbombardement in 1944 zwaar beschadigd werd, zijn nog enkele frescoís van Guariento (1368-1370) te zien en in de kapel van Ovetari kunt u enkele vroege meesterwerken van Andrť Mantegna (1448-1457) bewonderen.

Palazzo della Ragione  
Het in 1218 door de gemeente Padua als zetel voor de podesta (stadsbestuurder) en het gerechtshof ingerichte Palazzo della Ragione werd in 1306 vermetel verhoogd door Fraí Giovanni degli Eremitani. Op de begane grond en op de drie aangrenzende pleinen worden al eeuwenlang dagelijks levendige markten gehouden. De bovenverdieping van het paleis wordt gevormd door een enkele, zeer grote (81x 27m) zaal. De muren zijn versierd met een serie frescoís met astrologische onderwerpen (1425-1440). Achter in de zaal bevindt zich een gigantisch houten paard, een kopie van het paard van ďGattamelataĒ van Donatello.

Klokkentoren  
De klokkentoren, aan de westzijde van het Piazza del Signori, dateert uit de 16e eeuw en was de zetel van de Capitiano (een van de twee uit VenetiŽ afkomstige gouverneurs). In het centrum is de mooie Falconetto-poort te zien, waar de in 1427 tot 1437 herbouwde toren met een astronomisch uurwerk bovenuit steekt.

Kathedraal  
Michelangelo werkte mee aan het ontwerp voor de huidige kathedraal die tussen de 16e en 18e eeuw werd gebouwd. In de Sacristie van de Kanunniken zijn veel belangrijke schilderingen en mooie beeldhouwwerken van de hand van de Toscaanse kunstenaar Giuliano Vangi te zien evenals een waardevolle collectie. De in de 12e eeuw in Romaanse stijl gebouwde kerk onderging in 1260 wijzigingen en werd gewijd aan Johannes de Doper. De Florentijnse schilder Giusto deí Menabuoi schilderde er een prachtige en de meest complete serie frescoís (1375 tot 1378). Het meesterwerk werd onlangs gerestaureerd waarbij het de oorspronkelijke pracht terugkreeg. De serie begint met het heerlijke Paradijs en gaat verder met de verhalen van Johannes de Doper, Maria, het Lijden, de Dood en Opstanding van Christus.

Palazzo del Bo  
Deze grote groep gebouwen, die tussen 1542 en 1601 verrees met moderne toevoegingen uit de periode van 1920 tot 1940, is de hoofdzetel van de in 1222 gestichte universiteit. Bijzonder interessant zijn het Oude Binnenhof (midden 16e eeuw) van Andrea Moroni, de Zaal van Veertig met de stoel van Galilei, die van 1592 tot 1610 in Padua doceerde, de Aula Magna vol wapens en decoraties en het beroemde Anatomische Theater van G. Fabrici díAccquapendente, het oudste van de wereld (1594). De Caffť Pedrocchi is een ingewikkeld neoklassiek gebouw met een flamboyante gotische Ďgrilí van de architect Giuseppe Jappelli (1831). Het is een zeldzaam en origineel voorbeeld van een gebouw met meerdere doeleinden. Het was een beroemde ontmoetingsplek van wetenschappers en het toneel van de studentenopstand in 1848.

SantíAntonio  
Met de bouw van de basiliek SantíAntonio werd onmiddellijk na de dood in 1231 van Santo begonnen en de voltooiing vond plaats aan het begin van de daaropvolgende eeuw. Het is een imposant gebouw in Romaans-gothische stijl met 8 koepels en oosterse klokkentorens. Hier bevindt zich het lichaam van Sint-Anthonius. In de hele wereld worden pelgrimstochten naar deze plek georganiseerd.
Onder de vele kunstwerken noemen we de frescoís van Altichiero en Giusto deí Menabuoi (eind  14e eeuw);  
de Crucifix, sculpturen en bronzen basreliŽfs van het Hoogaltaar, voortreffelijke werken van Donatello (1444-1448). Verder het Altaar van de Heilige en de Schatkapel. Naast de basiliek verheffen zich het oratorium van Sint-George, dat een aanzienlijke serie frescoís van Titiaan (1511) bevat, en het Antoniani-museum. Op het plein staat een bronzen ruiterbeeld van Gattamelata, het meesterwerk van Donatello dat hij in 1453 voltooide.

Orto dei Semplici  
De botanische tuin, in 1545 gesticht als ďOrto dei SempliciĒ (tuin met medicinale planten) van de medische faculteit, bevat een grote verzameling zeldzame planten, de oude bibliotheek en de botanische verzameling van de universiteit. Prato della Valle, de traditionele plaats voor markten en vertier, was een oud Romeins theater. De moerassige grond van Prato werd in 1775 in opdracht van Andrea Memmo, procurator van VenetiŽ, drooggelegd. Hij was het die het plein zijn huidige monumentale uiterlijk gaf: een groot elliptisch groen eiland dat door vier wegen met vier bruggen wordt doorsneden en door een kanaal waarlangs 78 beelden van beroemde personen staan is omringd. Tegenover Prato della Valle staat de Santa-Giustinabasiliek
De enorme kerk met acht koepels  
werd in de 16e eeuw gebouwd op een plaats waar zich oude heiligdommen bevonden. Het indrukwekkende interieur bevat vele kunstwerken waaronder het Grote Koor en het grote altaarstuk van Veronese dat het martelaarschap van Sint Giustina (1575) voorstelt.

Vestingwerken  
Vestigingmuren en poorten. De eerste muren werden in de periode van de stadstaten gebouwd en liepen langs de Bacchiglione en de bevaarbare kanalen die het Romeinse eiland begrensden.  Er zijn nog enkele muren en twee van de 19 poorten te zien: Porta Altinata en Porta Molino. Nieuwe muren werden in de Carrare-periode gebouwd waarbij stadsuitbreidingen en grote tuinbouwvelden die buiten het Romeinse eiland lagen, werden geÔntegreerd.
Dankzij haar strategische ligging werd de stad door de Serenissima
verder versterkt met een nieuwe stadsmuur die tussen 1513 en 1544 werd gebouwd. De verdedigingsgordel was ongeveer 11 km lang en bevat een twintigtal, goed bewaarde bastions. Interessant zijn ook de VenetiŽ-poort of de Portello die in 1519 volgens een ontwerp van Guglielmo Bergamasco werd gebouwd, de S. Giovanni-poort (1528) en de Savonarola-poort (1528), beide werken van G.M. Falconetto.

APT Padova  
Riviera dei Mugnai, 8 - Padova It.   E-mail: apt@padovanet.it  -  VVV's, IAT's:  Galleria Pedrocchi: e-mail: info.pedrocchi@apt.padova.it  ;  Stazione FS: e-mail: apt@padovanet.it  ;  Piazza del Santo: e-mail; iat.santo@apt.padova.it

Informatie  
* Ze geven uit Religious Itineraries, Padua voor het diocees Padua.
* Map of Padua is een goed kaartje met veel gegevens.
* Benvenuti a Padova, Arte, Cultura, Monumenti, Informazioni is een goed kaartje voor de provincie Padua.
* Padova Arte, Orto Botanico is een brochure over de botanische tuin. Een bezoek zeker waard. E-mail: ortobotanico@unipd.it
* Padova Arte, La CittŠ is een brochure met gegevens over de stad Padua.
* Met Biglietto unico entrata ai Musei e Monumenti di Padova krijgt u toegangskorting bij een aantal belangrijke musea en monumenten in Padua zoals : Palazzo della Ragione, de Musei Civicii Eremitani, Battistero (doopkapel) van de Dom, de Scoletta del Santo, Musei Antoniani en Orto Botanico. Informeer bij VVV.
* Padova  today is een belangrijk gidsje met  recente gegevens.

PROVINCIE PADUA  
De provincie Padua beschikt over een groot artistiek, cultureel en natuurlijk erfgoed. De opkomst en groei van deze streek zijn verbonden met de uitstekende ligging, gekenmerkt door de vele rivieren. Het zuidwesten van de provincie wordt gedomineerd door het groene landschap van de Colli Euganei, waarvan de flora ongetwijfeld een van de opvallendste natuurlijke aspecten van de streek rond Padua is.
De schoonheid van de heuvels trok de dichter Francesco Petrarca
aan die zijn laatste dagen doorbracht in een huis dat u kunt bezoeken. In de heuvels staan vele kloosters, heiligdommen, kastelen en landhuizen. Met name het S. Pelagio-kasteel, het Catajo-kasteel en het Cini-kasteel zijn de moeite waard.

Thermische bronnen  
In de lagere delen van de heuvels zijn zeer veel thermische bronnen te vinden waardoor Abano en Montegrotto bloeiende centra van wereldberoemde moddertherapieŽn werden.

PROVINCIE STEDEN  
Een bezoek waard zijn met name de ommuurde steden Monselice, Este, Montagnana en Cittadella, oude gebieden van de Carrara-dynastie die in de 14e eeuw in Padua de scepter zwaaiden. In deze steden zijn de middeleeuwse muren met torens, die in het verleden dienden als forten, in bijna perfecte staat bewaard gebleven.
Er zijn bovendien twee belangrijke gebeurtenissen
die u niet mag missen: de Palio in Montagnana (eerste zondag van september). Het gaat om een paardenrace die sinds de 14 eeuw wordt gehouden om het einde van de wrede tirannie van Ezzelino III da Romano te vieren en de Giostra della Rocca in Monselice (derde zondag van september). 
Landhuizen  
In de provincie Padua zijn enkele zeer mooie landhuizen uit de 16e en 17e eeuw te bewonderen. Sommige zijn door beroemde architecten gebouwd zoals de villa Pisai in Montagna en de villa Cornaro in Piombino Dese door Andrea Palladio, villa Garzoni-Carraretto in Pontecasale door Sansovino en Villa dei Vescovi in Luvigliana door Falconetto. 
Het noordelijke deel van de provincie is rijk aan kanalen en vruchtbare velden. Naar uw accommodatie!
Uit de weelderige vegetatie van parken en tuinen rijzen enkele van de prachtigste Venetiaanse villaís omhoog: Villa Contarini in Piazzola sul Brenta, Villa Marcello in Levada, Villa Imperiale in Galliera Veneta, Villa Polcastro Wollembourg in Loreggia met een prachtig park dat door Giuseppe Jappelli werd ontworpen en ten slotte de Villa Cornaro in Piombine Dese, het meesterwerk van Palladio.  
Het zuidoosten van de provincie is vooral vanuit landschappelijk oogpunt gezien van belang.
Het is de perfecte streek voor degene die de oude wortels van de Venetiaanse beschaving wil herontdekken, met name de culturele en de boerentradities. Padua is een goed vertrekpunt voor de ontdekking van de mooie omgeving van VenetiŽ: de kunststeden (VenetiŽ, Verona, Vicenza, Trevisa en Rovigo) de bronnen, de stranden, de bergen het Gardameer en de Povlakte.

www.mediasoft.it : Klik links op Piazze d'Italia, dan op Medioevali: Padova - Piazze della Frutta e delle Erbe. Daarna bij Barocche, Padova  Prato della Valle
Provincia.padova.it: Provinciale website.
Virtourist Padua: Foto's van Padua
Mediasoft, Sant Antonio: Leven van St. Antonius, de kathedraal en Sint Antonius in de kunst.
Deltatour.it - Navigareconnoi.it - Ilburchiello.it : Voor boottrips langs Padua's waterwegen en een bezoek aan de oude stadswallen
Ascom.padova.it : ASCOM: Associazione Commercianti Turismo e Servizi Piccola e Media Impresa (onderneming) della Prov. di Padova. E-mail: info@ascom.padova.it

** Uw accommodatie  
in Padua kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Padova.  Er zijn 33 hotels online boekbaar.
Hotels nabij conferentiecentrum: PadovaFiere
Hotels nabij monument of oriŽntatiepunt: Scrovegni Chapel  -  Duomo Padova  -  Chiesa degli Eremitani  -  e.a.
Hotels nabij treinstation: Padua Central Station
Hotels op / nabij luchthaven: Canova (TSF) 36.2 km  -  Marco Polo (VCE) 38.6 km 
Hotels in de populairste steden rondom Padua:
Sarmeola 4.8 km  - e.a.      

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets