PAESTUM, deze ruÔnestad in Zuidwest ItaliŽ, ligt in het historische gebied Lucania. Is eind 7e eeuw v. C. gesticht vanuit Sybaris. Sybaris lag aan de tegenoverliggende, oostelijke kust van het schiereiland; regio Campania, Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Daar woonden ondernemende zakenlieden.
Goederen van Griekenland en Klein-AziŽ werden daar aan land gezet en de Sybarieten vervoerden ze dan naar de westelijke kust. Daarvoor werd een karavaanstad Poseidonia, het latere Paestum, gesticht. Zo werd de gevaarlijke zeereis om de teen van ItaliŽ vermeden.
Sybaris werd  er rijk van en ook Paestum.
Toen in 510 v. C. Sybaris door het naburige Croton verwoest werd was het ook gedaan met de voorspoed van Paestum. Tot 273 bleef Poseidonia een Griekse kolonie, werd toen namelijk veroverd door de Romeinen. In verband met het ongezonde klimaat werd in de keizertijd de stad verlaten. De omgeving was moerassig en daardoor heerste er malaria. De stad diende daarna als steengroeve.

De 4 km lange stadsmuur ontsnapte aan de afbraak.
 
Zo ook drie fraaie tempels. Poseidonia was van noord naar zuid in drieŽn verdeeld. In het midden gedeelte stonden drie grote tempels. Resten zijn er nog van te zien. 

Zuidelijk ligt het heiligdom van Hera
(gemalin van Zeus, godin van huwelijk en gezin) bestaande uit twee tempels. De Basilica uit ca. 550 v. C. en de zeer goed bewaarde Neptunus-tempel (in ItaliŽ vereerde god van het water) uit 450 v. C..

Noordelijk ligt een Athenatempel, 
 
lievelingsdochter van Zeus. Het is de Cerestempel (godin van de groei van planten) uit ca. 500 v. C.. In het midden ligt de agora, een plein, omgeven door openbare gebouwen, hallen en winkels waar men wandelde.

Buiten de stad, aan de mond van de Sele,
 
een rivier, ligt de tempel van Hera Argiva uit Arzos. Opvallend is een schathuis met 35 gebeeldhouwde metopen. Een metoop (meta=tussen, ope=opening) is een tussen de balkkoppen van een Dorische tempel geplaatst klein vlak, meestal met reliŽf. Ook zijn er veel graven gevonden met beschilderde wanden. Deze stammen uit de 4e eeuw. C.. De stad stond toen onder heerschappij van de LucaniŽrs.

Belangrijke vondst in een van de graven
 
was de met fresco's beschilderde sarcofaag uit de Griekse tijd. Het is de tomba del tuffatore, het graf van de duiker

Deze is met veel andere vondsten te zien in het Museo di Paestum.
In de Middeleeuwen en de Renaissance waren de ruÔnes onbekend. Pas in 1748 zijn ze bezocht door een Italiaanse architect.

Bezoek aan de tempels:
 
te voet 20-25 min. , beter is met de auto, omdat het bij de tempels ook nog veel loopwerk is. Vanaf Camping Villagio dei Pini, Via Torre - I-84063 Paestum, Salerno - bij de hoofdweg LA, bij de dikke toren schuin RD, bij de splitsing, RA tot verkeerslicht en daar LA. Ingang tempelveld links van de weg. Daar overal gratis P. langs de weg. Museum  is rechts van de weg. Entree is gratis op vertoon van pas voor 65 plus zowel voor tempelveld als museum. 

Aanbevolen
 
Boek "Paestum en Velia"  van Carpiceci en Pennino is ook in het Ned. te koop.
Medivia, Paestum Goede site over Paestum  -  Greatbuildings, Temples  Tempel van Paestum

** Uw accommodatie  in Paestum
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Paestum.  Er zijn 16 hotels online boekbaar.
Hotels op / nabij luchthaven:
Salerno Costa d'Amalfi Airport (QSR) 24.5 km  -  Capodichino (NAP) 79.8 km
Hotels in de populairste steden rondom Paestum:
Agropoli 6.7 km  -  Torchiara 11.3 km  -  Santa Maria di Castellabate 14.6 km  -  Castellabate 14.6 km

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets       .