PALESTRINA, vindt u in de provincie Rome, ten zuidoosten van de stad Rome, op de zuidelijke helling van de Monte Ginestro. Er zijn resten van het heiligdom van Fortuna Primigenia en een heilige grot; regio Latium of Lazio. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ.

    

Onder Sulla werd ca. 80 v.C. een tempelcomplex gebouwd, bestaande uit een aantal terrassen die door trappen met elkaar waren verbonden. De resten van Sulla's tempel kwamen na  bombardementen in de Tweede Wereldoorlog te voorschijn. Op de plaats van de tempel bevindt zich nu het Palazzo Colonna-Barberini. In de kapel van het Palazzo stond aanvankelijk de PiŽta van Michelangelo. Ook de later Romaans verbouwde dom behoorde tot het complex. Een groot deel van de vele archeologische vondsten, o.a. een mozaÔekvloer, een Nijllandschap voorstellend, is in het plaatselijk museum ondergebracht. Typisch voor Palestrina zijn de cistae.
Palestrina, in de oudheid Praeneste, was al in voor-Romeinse tijd een belangrijke stad. Daarvan getuigen de rijke grafvondsten vanaf de 7de eeuw v.C. De stad kwam ca. 500 v.C. in Romeinse handen, werd in 82 v.C. onder Sulla een kolonie, waar zich veteranen vestigden, en was in de keizertijd een geliefde zomerverblijfplaats. Palestrina is de geboorteplaats van Giovanni da Palestrina.

Kathedraal S. Agapito  
Giovanni da Palestrina,

eigenlijk: Giovanni of Giannetto Pierluigi, ,Palestrina ca. 1525 Ė Rome 2 febr. 1594, Italiaans componist, was in 1537 koorknaap in de S. Maria Maggiore te Rome, van 1544 tot 1551 organist en kapelmeester van de kathedraal van Palestrina en werd in 1551 kapelmeester van de Cappella Giulia in de St.-Pieter te Rome.  In 1566 werd hij muziekleraar aan het Romeins seminarie, in 1567 kapelmeester aan het hof van kardinaal Ippolito II d'Este in Ferrara en ten slotte keerde hij in 1571 als kapelmeester terug naar de Cappella Giulia. Hij werd in de St.-Pieter begraven.
Het indrukwekkende oeuvre van deze grote meester van de polyfone kerkmuziek omvat ca. 105 missen voor vier tot acht stemmen, ca. 400 motetten, ca. 200 hymnen, psalmen, litanieŽn, magnificats, lamentaties, improperia, enz., ca. 200 wereldlijke en geestelijke madrigalen en negen orgelricercari. Zijn schrijfwijze wordt gekenmerkt door een bijzondere welluidendheid in de harmonie en de stemgroepering.
De stijl van Palestrina wist het Concilie van Trente (1545Ė1563) gunstig te stemmen jegens de polyfone kerkmuziek; later ontving Palestrina de eretitel van componist van de Pauselijke Kapel en werd de Ďpalestrinastijlí tot voorbeeld gesteld van de gewijde polyfonie.

** Uw accommodatie  in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart.ItaliŽ.  
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets