PRATO, is bekend om zijn textielindustrie. Van lompen maakt men de goedkoopste stoffen tot de kostbaarste wollen stoffen. Hier liggen de bezienswaardigheden binnen de zeshoek, gevormd door de wallen uit de 14e eeuw; naar regio  Toscane. Naar Stedenlijst ItaliŰ.   Naar  Regiokaart ItaliŰ. Naar uw accommodatie!

    

Ligging van Prato t.o.v. FlorenceWe noemen: Piazza del Comune waaraan staan: Palazzo Comunale, Museo del Tessuto, het weefkunst museum, en het  Palazzo Pretorio met het stadsmuseum, Museo Civico.
Aan het domplein ligt de kathedraal van Santo Stefano met het dommuseum. 
Niet ver hier vandaan vindt u de kerken van Santo Augostino en Domenico.
Via de kruisgang van laatst genoemde kerk komt men in Museo della Pittura Murale, museum met muurschilderingen.

Geschiedenis 
Prato werd waarschijnlijk al door de Etrusken gesticht, maar wordt pas in de 9de eeuw voor het eerst versneld. Het werd in de 12de eeuw een vrije stad en kwam na het midden van de 14de eeuw onder invloed van Florence. De schilders Filippino Lippi (1457-1504) en Fra Bartolommeo (1472-1517) werden er geboren, evenals de beeldhouwer Lorenzo Bartolini (1777-1850). 

Prato: Duomo Santo Stefanano, Piazza del ComuneDuomo Santo Stefanano, Piazza del Comune 
De kerk werd gebouwd tussen de 11de en de 13de eeuw. De groen-wit gestreepte marmeren fašade is van Guidetto da Como (1211), de witgeglazuurde terracotta afbeelding van Maria en Kind, in de lunet van het portaal, werd gemaakt door Andrea della Robbia (1489). In de eerste helft van de 14de eeuw werden kapellen en transept toegevoegd. Deze worden toegeschreven aan Giovanni Pisano.
Een meesterwerk is de beroemde buitenkansel aan de rechterhoek van de fašade. Deze Pergamo del Sacro Cingolo dankt zijn naam aan de heilige gordel (= cingolo) van Maria, die daar op hoogtijdagen aan het volk getoond wordt. De kansel werd ontworpen door Michelozzo, de reliŰfs met de dansende putti zijn van Donatello (1434-1438). Het interieur wordt door zware zuilen van donkergroen marmer in drie schepen verdeeld en werd pas in 1676 overwelfd.
Links van de ingang bevindt zich de kapel van de heilige gordel met fresco's van Agnolo Gaddi (1 392-1395) die de geschiedenis van de reliek vertellen.
De madonna met kind, is gekleed in een gewaad met sierlijke plooien. De apostel Thomas, die niet geloofde in Maria's hemelvaart, zou na haar graf geopend te hebben dit vol met bloemen hebben aangetroffen. Toen hij vervolgens zijn ogen opsloeg zag hij Maria die hem haar gordel aanreikte. De gordel werd gevonden in het Heilige Land door een bewoner van Prato en kwam daar in 1141 terecht.
De Madonna met Kind op het altaar is een beeld van Giovanni Pisano (1317).
De kelkvormige kansel in de kerk is van Mino da Fiesole en Ant. Rossellino (1473).
De afbeelding van het feestmaal van Herodes en de onthoofding van Johannes de Doper is van Mino da Fiesole, de overige (Annunciatie, Steniging en Begrafenis van de H. Stefanus) zijn van Ant. Rossellino. 

Prato, Dom, De afbeelding van het feestmaal van Herodes, Filippo LippiDe frescocyclus in het koor is een van  de fraaiste uit de vroege renaissance en is geschilderd door Fra Filippo Lippi (de vader van Filippino), geassisteerd door Fra Diamante (1452-1466).
Op het plafond van de koorkapel zijn de vier evangelisten afgebeeld, op de rechterwand scŔnes uit het leven van Johannes de Doper en op de linkerwand de geschiedenis van de H. Stefanus.

S. Maria delle Carceri, Piazza S. Maria delle Carceri 
De kerk werd gebouwd op de plaats waar in 1484 een wonder gebeurde (de verschijning van een geschilderde Mariafiguur op een gevangenismuur, carcere = kerker. Het tussen 1485 en 1495 ontstane gebouw is een van de belangrijkste werken van Giuliano da Sangallo. De fašade, bekleed met veelkleurig marmer, werd niet voltooid. De kerk heeft een plattegrond in de vorm van een Grieks kruis en een centrale koepel met tamboer. De wit-blauwe terracotta decoratie op het fries en plafond is van Andrea della Robbia.

San Francesco, Piazza San Francesco 
De bakstenen kerk werd eind 13de eeuw gebouwd. De eenvoudige fašade, met wit-groene marmeren banden bekleed, heeft een hoofdportaal, een roosvenster en wordt afgesloten door een driehoekige gevelpunt. Binnen bevindt zich het grafmonument van Gimignano Inghirami (1460), dat wordt toegeschreven aan Bernard Rossellino. Via de 15de eeuwse kloostergang bereikt men de kapittelzaal met fresco's van Niccol˛ di Pietro Gerini (1395).

San Domenico, Piazza S. Domenico  
De kerk werd tussen 1283 en 1322 naar de plannen van twee dominicanen, gedeeltelijk veranderd door G. Pisano, gebouwd. De fašade met een fraai marmeren portaal werd niet voltooid. Oprnerkelijk zijn de grafnissen in de fašade en de linkerzijwand.

Palazzo Pretorio, Piazza del Comune 
Galleria Comunale, ondergebracht in het Palazzo Pretorio 
De verzameling is een van de belangrijkste in de streek en bevat voornamelijk werk van Florentijnse meesters uit de 14de en 15de eeuw. Op de begane grond een 14de eeuwse Maestß en het tabernakelfresco (Madonna en heiligen) van Filippino Lippi uit 1498, afkomstig uit het huis van zijn moeder. In de zaal op de eerste verdieping de originele figuur van de kleine Bacchus, van F. Tacca (1665) (kopie op de fontein voor het paleis), een legende van de heilige gordel, toegeschreven aan B. Daddi, en nog een madonna van Filippino Lippi. De barokschilderkunst is in de zogenaamde Groene Zaal tentoongesteld.


 
Musco dell'Opera
, in de vertrekken van het oude klooster, links van de dom  
Hier zijn onder andere werken uit de school van Filippo Lippi, Lorenzo Monaco en Botticelli evenals aan Uccello toegeschreven werken te zien.

Castello dell'lmperatore, Piazza S. Maria delie Carceri 
Het bouwwerk, vroeger Fortezza genaamd, werd tussen 1237 en 1248 in opdracht van Frederik 11 van Hobenstaufen gebouwd, waarschijnlijk door Apulische kunstenaars. De blokachtige vesting met hoektorens en kantelen is een uniek bouwwerk voor Noord-ItaliŰ.

Piazzo S. Marco

Op het plein aan de rand van de oude stad staateen beeld van Henry Moore (1969-1970).

Oficina de Turismo

Piazza delle Carcerei, 15 - Tel. en fax: 0039.0574.24112.   -  E-mail: apt@prato.turismo.toscana.it . 

Omgeving
   
Villa Pratolino-Demidoff, ten noorden van Florence, 15 km 

Achter een lange en hoge muur verborgen ligt de 250 hectare grote tuin van de voormalige Medici-villa, die sinds de 18de eeuw een ru´ne is. De vorst Demidoff bewoonde in de 19de eeuw het pagehuis van de Medici. Men kan door de jachtopziener op aanvraag in het park worden rondgeleid, hoewel het moeilijk is om toegang te verkrijgen. Men vindt er een opzienbarend kunstwerk van Giov. da Bologna (Giambologna): bij een vijver hurkt de bebaarde personificatie van de Apennijnen.

Rifredo 
Ten noordwesten van de plaats ligt de Medici-villa La Petrala, die vanwege haar prachtige tuin een bezoek waard is. Bij de fontein, op het bovenste terras, staat een Venus van Giambologna haar haren uit te wringen. De villa was eens het kasteel van de Brunelleschi en werd in 1575 voor kardinaal Francesco de'Medici verbouwd in een lustslot in renaissance- stijl door Bemardo Buontalenti. Toen Florence van 1864 tot 1870 hoofdstad van ItaliŰ was, was het slot de residentie van Victor Emanuel II en het wordt dan ook wel Villa Reale di Petraia genoemd.
Ten noordoosten van Rifredo ligt de Villa Medicea in Careggi, het literaire en artistieke centrum van de Medici.
De villa werd gebouwd door Cosimo il Vecchio die er in 1464 stierf. Ook zijn kleinzoon Lorenzo il Magnifico bewoonde de villa en stierf er in 1492. De villa is niet voor publiek toegankelijk.

Scarperia 
In de plaats, 30 kilometer ten noorden van Florence, liggen de resten van een vestingmuur die de Florentijnen daar in 1306 ter bescherming van hun eigen stad lieten aanleggen. Bezienswaardig is het Oratorio della Madonna di Piazza, met resten van fresco's uit de 14de eeuw en verschillende kunstwerken van Jacopo del Casentino waaronder een marmeren tabernakel uit de 15de eeuw. Palazzo Pretorio, in de 13de eeuw gebouwd bisschoppelijk paleis met toren en fašade met kantelen.

Informatie 
* The Province of Prato, Touring map 1:80.000 is een prima kaart met veel gegevens voor de provincie.
* Prato, Pianta del Centro Storico wijst u de weg door historisch Prato.
* The city and the Province of Prato is een mooie toeristische brochure.
* Prato, CittÓ della Cintoja bespreekt vijf kerken gewijd aan De Madonna

Comune.prato.it Gemeente Prato Van hier kunt u bijv. naar diverse musea surfen. Engels
Provincia.Prato.it Site van de provincie Prato
Prato.Tessuto Museo del Tessuto (textiel museum).
Regions Tuscany Regio Tuscany, met doorklik mogelijkheden bijv. naar Walking Tours, Photo Safari, en een lijst met Useful Links
Meer over regio Toscane, Toscaanse steden, - geschiedenis (Etrusken), - culinaria, - olijfolie, - kunstenaars,  - musea, - vvv's en - internetadressen 
 
** Uw accommodatie  in Prato kunt U goed boeken via Hotels/Prato.  Er zijn 11 hotels online boekbaar.
Hotels nabij:  Conferentiecentrum: Leopolda Station en Fortezza da Basso  -  Monument of oriŰntatiepunt: Santa Maria Novella  -  Strozzi Palace  -  Duomo - e.a.
Hotels op / nabij luchthaven:  Peretola (FLR) 11.7 km  -  LUCCA TASSIGNANO (LCV) 42.1 km  -  e.a.
Hotels in de populairste steden rondom Prato:  Calenzano 5.5 km -  e.a. 

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets