RAVENNA, is de hoofdstad van de gelijknamige provincie ca. 11 km van de Adriatische Zee. Ravenna hoort tot de belangrijkste economische en culturele centra van ItaliŽ; regio Emilia-Romagna, Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    
De stad is zetel van een rooms-katholiek aartsbisschop. Er zijn voorts de Accademia di Belle Arti (1827), de belangrijke Biblioteca Comunale Classense (1707) en een aantal musea, w.o. het aartsbisschoppelijk museum, de Galleria dell'Accademia en het Museo Nazionale di Ravenna (1887)
Keizer Augustus,
begin 5e  eeuw na C., besloot om de vloot (L.Classe) een thuishaven te geven. In de tijd dat Germaanse volkeren talie binnendrongen en het niet goed ging met het rijk, verplaatste keizer Honorius, het regeringscentrum van Milaan naar Ravenna. Dat was de start van grote bloei voor Ravenna. Ravenna lag in een moerassig gebied en was daardoor redelijk veilig.

Classe

Is  nu een voorstad van Ravenna, moest in de Oudheid de haven van Ravenna beschermen. Volgens de legende zou Apollinaris hier het geloof hebben verkondigd. Hij werd uit Ravenna verjaagd en gestenigd. Bij de begraafplaats is in de 6e eeuw een vroegchristelijke    basiliek gebouwd al uitgangspunt voor hun kerk namen de christenen een niet-religieus gebouw, de Romeinse   basilica. Dit was een handelsgebouw. In de 11e eeuw is de basiliek ingrijpend gerestaureerd.
Vroeger was er veel marmer in de kerk
maar dat is door Rimini geroofd. Boven de apsis is een prachtige mozaÔekversiering. In het midden kijkt Christus de kerk in. Er onder verlaten 12 schapen (de apostelen) de steden Jeruzalem en Bethlehem. Onder de palmbomen is links de aarstengel MichaŽl en rechts GabriŽl afgebeeld. In het midden is een Byzantijns kruis afgebeeld, er onder staat "salus mundi", het heil van de wereld.    

San Francesco en het graf van Dante

San Francesco is een kerk uit de 10e en 11e eeuw. Links in de kerk is een kerstgroep te midden van bewegende voorwerpen, golven,  zagende mannetjes. De derde sarcofaag vanaf de ingang is een fraai bewerkte uit 400. De crypte onder het hoofdaltaar staat altijd onder water. Op de grond is een mozaÔek zichtbaar uit de oudste kerk. Het houten dak heef t de vorm van de kiel van een schip.
Uit de kerk rechts komt u bij de graftombe van Dante.
Een van de bekendste werken van Dante is de Divina Commedia, de goddelijke comťdie. Hierin beschrijft hij zijn reis door hel, vagevuur en paradijs, op zoek naar zijn geliefde Beatrice. Betekenissen van dit gedicht zijn wel: het leven van de christen na de dood: commentaar op zijn tijd: didactisch, beloning van het goede en straf voor het kwade. 

San Vitale
 

Het oosten ontwikkelde een eigen kerkbouw: centraalbouw met koepel. Het is een achthoekige kerk (octogoon) met hoog oprijzende apsis. De koepel rust op enorme zuilen. Eerste verdieping was bestemd voor de vrouwen. De mozaÔeken boven het hoofdaltaar: Christus, gezeten op de aardbol, als keizer van deze wereld met in zijn hand een rol met het evangelie erop. Onder de aardbol ontspringen vier rivieren. Links staat de heilige San Vitale.
Links van het altaar staat een Oost-Romeinse keizer,
die een liturgische schaal aanbiedt aan de kerk. Er tegenover is keizerin Theodora afgebeeld die een kelk aanbiedt. In het gewelf: het lam, voorstellende Christus met engelen er omheen. In de lunet: episoden uit het leven van Abraham, erboven Mozes die de tien geboden ontvangt. Er tegenover: offers van Abel en Melchizedek, erboven Mozes bij het brandende braambos. De kapitalen met de dierenfiguren van de kleinere zuilen ontgaan u hopelijk ook niet. 
Graftombe van Galla Placida
De San VÔtale aan de zijkant 

verlatend komen we bij een klein gebouwtje. Opdracht tot de bouw heeft waarschijnlijk Galla Placida, dochter van keizer Theodosius, gegeven. De drie sarcofagen zijn omringd door schitterende mozaÔeken. Voorstellingen zijn: vier evangelisten, acht apostelen rond een fontein met duiven, marteldood van de heilige Laurentius, Christus als goede herder en herten rond een meer. 

San Apollinare Nuovo

Deze kerk uit de 6e eeuw staat aan de Via Roma. In de 9e eeuw zijn de stoffelijke resten van de heilige Apollinaris uit Classe hier naar toegebracht en heet deze kerk San Apollinare Nuovo. Het is een drieschepige kerk met twee rijen fraaie zuilen.
Twee lange rijen fresco's,
links maagden, rechts martelaren zijn op de lange stroken boven de zuilen in het middenschip afgebeeld. Boven deze stroken en de vensters ziet u heiligen en profeten. Bovenin, vlak tegen het dak zijn wonderen van Christus te zien. Aan de andere kant vanaf het altaar zien we voorstellingen uit het lijdens  verhaal.
Marmeren opengewerkte platen scheiden het priesterkoor van de rest van de kerk. 

Baptisterium

Ligt vlak bij de dom. Het is een achthoekig gebouw met schitterende koepelversiering. Jezus, geheel naakt, wordt er gedoopt door Johannes de Doper. Er omheen zijn de twaalf apostelen met kronen in de hand te zien. In het midden staat een doopvont.
Het Byzantijnse ItaliŽ uit de 6e eeuw moet, gezien de nu nog indrukwekkende restanten, oogverblindend zijn geweest.

Langs de wegen van het Keizerrijk, 40 kmDe Byzantijnse "juwelen"
Op stap in de vrije natuur

De stad en de provincie
Ravenna bieden zeer verschillende routes: van de wijde vlakte - vanaf de kust over rechtlijnige wegen langs de afwateringskanalen van de "polders" en verder in het binnenland over kronkelwegen langs kanalen en rivieren met hoge dijken - naar de heuvels met hun moeilijkere bergruggen. De routes lopen in het algemeen langs secundaire wegen, waar u van het nauwe contact met de natuur en de omgeving kunt genieten.
Ze nodigen uit tot stoppen in een gebied, waar de natuurliefhebber gastvrije accomodatiemogelijkheden ter beschikking staan.

Geschiedenis en cultuur

De stad en de provincie Ravenna blinken in het internationale historische en culturele panorama uit dankzij hun meesterwerken. De basilieken uit de 5e en de 6e eeuw na Chr. behoren tot de oudste en best bewaarde van het Christendom en bezitten een unieke rijkdom aan Byzantijnse mozaÔeken, waardoor Ravenna het "Byzantium van het Westen" wordt genoemd. Deze kunststad met antieke keizerlijke pracht is sinds de negentiende eeuw naast VenetiŽ, Florence en Rome een verplichte etappe in de internationale toeristische Gran Tour.
Het nabijgelegen Faenza
draagt een Renaissance en neoklassieke stempel, is duidelijk beÔnvloed door Florence en is universeel gewaardeerd voor de kunst van de keramiek of majolica, die er in de middeleeuwen ontstond en in de Renaissance en in de achttiende eeuw hoogtepunten bereikte. Ook andere provinciesteden zijn erg interessant: van de antieke zoutstad Cervia tot het achttiende≠eeuwse Lugo, Bagnacavallo en de heuveldorpen Brisighella, Casola Valsenio en Riolo Terme, waar nog steeds belangrijke sporen van de middeleeuwen te vinden zijn.

Evenementen

leder jaar eert de stad Ravenna de hier begraven grote dichter Dante in de Franciscaanse kloostergangen van april tot september met exposities van werken van internationale kunstenaars. Vanaf half juni vindt een maand lang het Ravenna Festival plaats, een internationaal beroemde manifestatie met concerten, opera's, balletten en tentoonstellingen in de meest suggestieve gebouwen van de stad zoals het Alighieritheater, het moderne Palazzo Mauro de AndrŤ en de oude basilieken.
Eind juli is er het Internationale Jazz-Festival.
In september beginnen de Lezingen van de "Canti" van de Divina Commedia in de basiliek San Francesco. In Lugo is het historische "Pavaglione" in de zomer zetel van belangrijke voorstellingen. In Bagnacavallo biedt het schilderachtige San Michelefeest kunst, muziek en gastronomie.
In Faenza vindt in juni de Palio del Niballo plaats, een historische herdenking van de twisten tussen de vijf stadsgedeelten.Zee en natuur

Ravenna wordt in een antieke voorstelling met ťťn voet op het land en de andere in de zee afgebeeld. Aan de kust bestaat het landschap van Ravenna uit een grote slibvlakte, gevormd door de Po en onstuimige riviertjes uit de Apennijnen. Dit landschap heeft zich in de loop van de eeuwen ontwikkeld en ondergaat tegenwoordig nog steeds veranderingen. De waterhuishouding is in dit gebied een ingewikkelde aangelegenheid geweest, meer dan in Ferrara, en heeft gedeeltelijk tot een ander soort natuurlandschap geleid en de ontwikkeling van de landbouw vertraagd.
Aan de kust heeft de duinenrij wijde brakwatervlakten gecreŽerd,
die Piallasse heten en tegenwoordig voor de flora en de fauna van groot belang zijn. De op duinverhogingen achter de kust geplante pijnbossen - een ongeveer 50 km lange zandstrook, die sinds de Romeinse tijd tot vandaag zes tot tien km achteruit geweken is vormen met deze watervlakten prachtige natuurlandschappen, die bij het zuidelijke deel van het Regionale Po-Delta Park horen en door Dante, Byron en D'Annunzio onsterfelijk geworden zijn. Vanaf de kust gaat het landschap van Ravenna langzaam over van de larghe (uitgestrekte boomloze "polders") in de vlakte met boom≠en olijfgaarden en in de heuvels, waar de wijnrank naast eikenbossen heer en meester is.

Geuren en smaken

Aan de kust van
de provincie Ravenna
wordt de voorkeur gegeven aan visgerechten, in het bijzonder de "pesce azzurro" (sardientjes, makreel enz.), die men "arme" vissoorten noemt, maar die gebakken of gegrild een lekkernij zijn. Het platteland vindt in de fruitteelt zijn sterkste punt. De dorpen in de heuvels worden allemaal door eigen specialiteiten gekenmerkt: olie, kaas, wijn ... Het met reuzel handgebakken brooddeeg wordt hier de piadina en deze wordt in combinatie met vleeswaren en jonge kazen gegeten.
De traditie wil, dat het handgeknede romagnoolse deeg
met eieren en meel wordt gemaakt en met smakelijke vlees"ragouts" of lichtere aromatische kruiden wordt bereid. De cappelletti en de passatelli zitten op feestdagen in de soep. Overal kunt u cast rato (schapevlees) krijgen, een specialiteit, die intens geurt en absoluut op houtskoolvuur gebraden moet worden. Een typisch dessert draagt de eigenaardige naam zuppa inglese ("Engelse soep"). Romagna begint, waar men, wie dorst heeft, een glas wijn aanbiedt. De rode Sangiovese en de witte Trebbiano zijn de peilers
van de lokale wijnbouw.
Activiteiten in de open lucht

Er zijn veel trekkersroutes toeristische fietsroutes, waaronder de Gran Fondo del Sale, een 165 km lange ronde met start en finish bij de zoutpannen van Cervia.
Wie graag op zee gaat varen,
kan naast aan een georganiseerde boottocht, tijdens het Festivela in Marina di Ravenna in juli aan niet≠competitieve regattes deelnemen. Aan het strand bestaan ontelbaar veel mogelijkheden tot vermaak in freesbee-, beachvolley- en beachtennistoernooien ... , een zandkastelenwedstrijd en ook het vliegerfestival.
Voor wie het rustig aan wil doen,
bestaat er niets beters dan 's avonds in enkele strand inrichtingen aan ontmoetingen met schrijvers deel te nemen (bijv. Libri d'amare). Sporten is overal mogelijk; zo hebt u voor golf de keuze tussen de
greens van Cervia en Riolo Terme. En als u van grote ondernemingen houdt, moet u weten, dat u zich kunt inschrijven voor de beroemde en inspannende lange≠afstand-Ioopwedstrijd Faenza≠Florence, de 100 kilometer van de Passatore, die plaatsvindt de laatste zaterdag en zondag van mei.

Aanbevolen 

Het  boek ďRAVENNA. capital of mosaicĒ, met prachtige kleurenfotoís is overal te koop. 
Ufficio Turismo
Via Salara, 8/12. 48100 Ravenna.  Tel. ++39/544/482660. Fax: ++39/544/35094.  E-mail: turismorav@provincia.ra.it   Vraag om de folder: RAVENNA intorno. Verde, Azzuro, Oro.
Servizio Turismo Prov. di Ravenna
Piazza Caduti per la Liberta, 2.   Tel.: ++39/544/541111. Fax: ++39/544/216293. E-mail: ravennaintorno@mail.provincia.ra,it  

Ravennafestival.org    Ravenna Festival
Mirabilandia.it     The pages of the largest amusement park on the coast of Romagna, just a few kilometres from Ravenna.
Mosaicoravenna.it    Site of the Consortium for Promotion of Mosaics: the history of mosaics, the method of Ravenna, schools, restorations, mosaic courses.
Adriacoast.com    Adriacoast. Union for Products of the Coast. The cities twinned with Ravenna:
Chartres http://www.chartres.com
Chichester http://www.chichesterweb.co.uk/   

** Uw accommodatie in Ravenna
kunt U goed boeken via
Hotels/Ravenna.  Er zijn 20 hotels online boekbaar.
Hotels nabij monument of oriŽntatiepunt: San Vitale  -  Mausoleo di Galla Placida  -  Sant'Apollinare Nuovo
Hotels op / nabij luchthaven:  Forlž Airport (FRL) 26.5 km  -  Federico Fellini (RMI) 55.1 km  -  Guglielmo Marconi (BLQ) 73.4 km
Hotels in de populairste steden rondom Ravenna:  Punta Marina 7.8 km  -  Lido Adriano 8.6 km -  e.a,
** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart.ItaliŽ.
** Via Hotels.Appart.Wereldwijd kunt u goed zoeken naar een accommodatie in 190 landen.
  
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets