PIAZZA NAVONA, is waarschijnlijk het beroemdste voorbeeld van stedenbouwkundige continuÔteit in Rome. De langgerekte plattegrond met de gebogen korte zijde aan de noordkant heeft de vorm bewaard van het Stadion, 240 m x 65 m, van keizer Domitianus, 81-96n.C., waar atletiekwedstrijden werden gehouden, en later ook jachtpartijen en gladiatorengevechten. Naar regio Latium en Rome. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

Piazza NavonaDe gebouwen rond het plein staan op de plaats van de oude cavea, tribunes, die ruimte boden aan 30.000 bezoekers.
De naam van het plein verwijst nog naar het vroegere Stadion, want Navona is waarschijnlijk een verbastering van in agone, op de wedstrijdbaan. De volksoverlevering zegt echter dat Navona is afgeleid van navis, schip, een verwijzing naar de scheepsvorm van het plein, met zijn halfronde korte zijde.
Als grootste plein in een van de dichtstbevolkte wijken van Rome werd de Piazza Navona een belangrijke locatie stadsvernieuwingen in de Renaissance. 
Paus Sixtus IV liet in 1477 de markt van het Capitool hierheen verplaatsen, en door de bouw van enkele adellijke paleizen, Palazzo Massimo alle Colonne en Palazzo Madama, werd het plein gewild als woonlocatie voor de Romeinse bovenlaag. De grootste bouwactiviteit beleefde het plein onder paus Innocentius X, die meteen na zijn verkiezing in 1645 met een grootscheepse renovatie begon. Hij liet het familiepaleis en de kerk S. Agnese in Agone opknappen, de twee in opdracht van paus Gregorius XIII, pontificaal 1572-1585, aangelegde fonteinen restaureren en de reusachtige Fontana del Quattro Fiumi, vierstromenfontein,  in het midden van het plein oprichten.
De piazza is in de loop der eeuwen het toneel geweest van prachtige toernooien en feestelijke optochten.
Tot inde 19de eeuw vonden er waterspelen plaats, waarbij het plein in augustus tot een bepaalde hoogte onder water werd gezet. De welgestelden reden met hun koetsen door het water, terwijl het gewone volk er te voet in rondplaste. Nog steeds is de Piazza Navona een van de levendigste pleinen van Rome, waar tot diep in de nacht artiesten en straatverkopers de mensen vermaken - of zoals de Romeinse dichter Giuseppe Gioacchino Belli aan het begin van de 19de eeuw schreef: 'Piazza Navona! Geen zier geeft ze om de Piazza di Spagna of de St. Pieter. Ze is geen plein. Ze is de grote buitenwereld, een feest, een podium, een plezier van jewelste.'

Palazzo Pamphili 

Samen met de kerk S. Agnese in Agone beheerst het voor paus Innocentius X, een Pamphili, gebouwde familiepaleis een van de lange zijden van de Piazza Navona. De architect van het tussen 1644 en 1650 verwezenlijkte complex was Girolamo Rainaldi, die verschillende bij het oorspronkelijke paleis aangekochte gebouwen, waaronder de tot familiekerk en paleiskapel verbouwde S. Agnese, tot ťťn geheel smeedde.
Borromini, die ook had meegedongen maar wiens ontwerp was afgewezen,
moest genoegen nemen met de opdracht voor het ontwerp van de grote zaal en de door Pietro da Cortona beschilderde galleria. De fresco's van Cortona verbeelden episoden uit de AeneÔs van Vergillus, Romes nationale epos, en verwijzen naar de mythische afstamming van de Pamphili's, veronderstelde nazaten van Aencas. De paus schonk het paleis later aan zijn schoonzus Olimpla Maidalchini, wier twijfelachtige reputatie het statua parlante, sprekende beeld,) Pasquino verleidde tot de woordspeling olim pia ooit vroom. Tegenwoordig herbergt het paleis de Brazillaanse ambassade.

S. Agnese in AgoneS. Agnese in Agone
Deze kerk staat op resten van de Circus, zoals het Stadion ook bekendstond, van Domitianus. Deze zijn in de crypte te zien. Volgens de overleveringen zou op deze plaats de H. Agnes de marteldood zijn gestorven. Toen het meisje naakt aan een volksmenigte werd getoond, groeide op wonderbaarlijke wijze haar hoofdhaar razendsnel om haar naaktheid te bedekken en haar de schande te besparen. De bouw van de familiekerk bij het aangrenzende Palazzo Pamphili begon in 1652 onder leiding van de architect Girolamo Rainaldi, in opdracht van paus Innocentius X. Later nam Borromini het werk over, en in de periode 1657-1672 ten slotte had Carlo Rainaldi de supervisie.
De holronde, barokke gevel is grotendeels toe te schrijven aan Borromini en wordt geflankeerd door twee baldakijnachtige klokkentorens.
De gevel is zeer karakteristiek voor Borromini's stijl. Hij wordt aan de bovenkant afgesloten door een hoge attiek, waarachter de met een lantaarn gekroonde koepel oprijst. De kerk is een goed voorbeeld van centraalbouw. Het grondplan heeft de vorm van een Grieks kruis met diepe nissen en langgerekte dwarsarmen. Het centrale element in het interieur is de hoge koepel. Deze wordt gedragen door acht grote, uitkragende zuilen en is met fresco's versierd door Ciro Ferri en zijn leerlingen. De allegorieŽn van de deugden in de zwikken zijn van de hand van Baciccia.

VierstromenfonteinVier stromenfontein
, Fontana dei Quatro Fiumi  
Als middelpunt van de Piazza Navona wilde de paus Innocentius X een grote fontein die zou worden bekroond door een obelisk uit de Circus van Maxentius. De luisterrijke Vierstromenfontein van Bernini, aan wie de opdracht in 1647 toeviel is een meesterlijke vertaling van een ingewikkeld iconografisch concept en een van de hoogtepunten van de barokke beeldhouwkunst. Het beeldprogramma is een eerbetoon aan de paus die het door een Romeinse keizer geschapen plein nieuwe glans verleende. Midden in het indrukwekkende bassin staat een kunstmatige rots, op de hoeken waarvan de personificaties van de vier grote rivieren - Nijl, Ganges, Donau en Rio de la Plata - rusten. Zij symboliseren de destijds bekende continenten die onder invloed van de pauselijke macht stonden en worden omgeven door bij de betreffende werelddelen behorende planten en dieren - leeuw, paard, draak, slang en palm. Als verwijzing naar de pauselijke opdrachtgever is zijn wapen, een duif met een olijftak, op de rots en op de top van de obelisk aangebracht. De obelisk verwijst overigens weer naar de Romeinse grondvesten van het plein, want in tegenstelling tot de bekende obelisken van Rome is dit volgens de inscriptie geen Egyptisch maar een Romeins monument, dat ooit in opdracht van Domitianus in de Isistempel op het Marsveld was opgericht.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen.  
** Accommodaties in Rome en omgeving
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets