SAN GIMIGNANO, genoemd naar de H. Geminianus, bisschop van Modena en gestorven in 397, is een omwald stadje in de prov. SiŽna. Het ligt ca 50 km ten zuidwesten van Florence en heeft ca 7000 inwoners. Naar overzicht regio Toscane, zie ook eens Vakantie in de Maremma. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

        

Uit de verte ziet men al de hoge middeleeuwse torens. De heuvel, 334 m hoog, waarop het stadje ligt werd in de Etruskische tijd al bewoond.
In de 12de en 13de eeuw beleefde het zijn grootste bloei, met name als marktplaats. Het lag namelijk aan de Frankenweg, Via Francigena, die van noord ItaliŽ naar Rome liep. Pelgrims en kooplieden kwamen hier langs. De straat zelf loopt nu nog van noord naar zuid door het stadje. Stadsmuren uit de 13de eeuw omgeven nu ook nog het stadje. Ooit waren er 72 woontorens. Dit waren particuliere beveiligingswerken. De elkaar bestrijdende aanzienlijke families konden zich hierin verschansen. Uit prestige  overwegingen werden ze zo hoog mogelijk opgetrokken. Er zijn nu nog 15 van deze woontorens over. In de machtsstrijd tussen de Toscaanse steden kon San Gimignano zich niet handhaven. Midden 14de eeuw kwam het onder Florentijnse overheersing. Dank zij het feit dat het zijn politieke betekenis verloor en door verlegging van de doorgaande routes ook zijn betekenis als marktplaats, heeft het zijn middeleeuwse karakter tot heden kunnen handhaven.

Porta San Giovanni 
Dit is een goed bewaarde stadspoort. Langs de hoofdstraat, Via San Giovanni, een deel van de vroegere Frankenweg, staan veel woontorens en palazzi. Op nummer 69 kunt u bij de daar gevestigde wijnhandel binnen stappen. In de tuin kunt u gratis genieten van het uitzicht op een aantal torens en het heuvelachtige Toscaanse land.

San Gimignano: Piazza della CisternaPiazza della Cisterna 
Het centrum wordt gevormd door Piazza della Cisterna, cisterne = regenwaterreservoir. Aan het driehoekige plein staan middeleeuwse huizen en torens.

Piazza del Duomo
Aan dit plein  liggen de kerk Collegiata, ook Dom genoemd, Palazzo del Popolo of Palazzo nuovo del Podesta en de tweelingtoren van de Salvucci.

Santa Maria 
Dom of Collegiata, is van oorsprong een Romaanse kerk uit de 12de eeuw. De kerk is beroemd om zijn vele fresco's. Aan  de gevelwand: Laatste Oordeel, paradijs, kardinale deugden, vier profeten. Lange zijwand rechts: fresco's met het leven van Christus. Het begint rechts in de lunetten met verkondiging aan Maria en eindigt linksonder met neerdaling van de heilige Geest, Pinksteren. Wand links bevat fresco's met taferelen uit het Oude Testament. Links boven is de schepping van de wereld, rechts onder het verhaal van Job. De fresco's verhalen uitvoerig, het zijn de beeldverhalen van de ongeletterde gelovigen. In de tweede wereldoorlog zijn veel fresco's onherstelbaar beschadigd.

Rocca 
Op de hoogste top van de heuvel, achter de Collegiata, ligt  een oude vesting. Een deel van de muren en een toren zijn er nog over. U hebt vanhier een goed uitzicht op een groep centraal gelegen woontorens.

Palazzo del Pololo 
Het is gebouwd voor de podesta. Het heeft de hoogst toren van de stad. Hoger mocht namelijk niemand bouwen. De toren heeft in de gevel wapens van podestas. De 54 m hoge toren, Torre Grossa., kunt u beklimmen. Uitzicht is de moeite waard. Op de binnenplaats staat een 14e eeuwse waterput. Nu zijn in het Palazzo de Musei Civici gevestigd. Er zijn fresco's en   een schilderijencollectie tezien. Belangrijkste kunstwerk is een Maesta (1317) , afbeelding van een tronende Maria met kind. Bevindt zich in de zaal waar Dante in 1300 als ambassadeur een redevoering hield.

Via San Matteo 
Hier in de staan veel middeleeuwse gebouwen: dubbele stadspoort, Palazzo della Caneelaria, een 13de eeuwse Romaanse kerk, een woonhuis met majolicaschotels in de gevel en een in Sienese stijl gebouwd poortgebouw.  

Sant Agostino
De is een Augustijnerkerk. In de middelste koorkapel vindt u fresco's met het leven van Augustinus.

Wandeling
U kunt een 2 km lange wandeling maken langs de muren. Beginpunt is bij een van de stadspoorten.

Camping Internazionale Firenze 

Via San Cristofano 1. 50029 Bottai Tavernuzze FI. Tel. 00 39 55 2374704. Fax: 00 39 55 2373412. Een mogelijk uitgangspunt voor een bezoek aan Florence, San Gimignano en SiŽna.
Route
Van de camping naar San Gimignano.  
Terug naar de weg gaat u RA ri SiŽna. Bij de rotonde ri SiŽna, Raccordo, Autostradale Siena. Na ca 37 km bij de afslag Poggibonsi wordt de autoweg verlaten. U rijdt naar Poggibonsi. In het centrum volgt u ri San Gimignano, ligt op 11 km.
U kunt, voor de afwisseling, terugrijden naar Poggibonsi en vandaar weg no 2 naar Firenze. U passeert Tavarnelle en San Casciano. Uiteidelijk komt u weer bij de rotonde aan het einde van de autostrada. Ri Firenze aanhouden. Na 700 m LA bij campingbordje.

Kunstnijverheid 
Beschilderde en gedecoreerde potten.
Ufficio Turistico

Piazza Duomo, 53037 San Gimignano (Si.) - Italia.  -  Tel. 0039 577-940.008. Fax 0039 577  -  940.903.  -  E-mail: prolocsg@tin.it    * U kunt hier een  Pianta della cittŗ, een stadsplattegrond, aanvragen.

Sangimignano.it  -  Gemeente San Gimignano
www.mediasoft.it  -  Klik links op Piazze d'Italia, dan op Medioevali en bij S.G. op Piazze della Cisterna e del Duomo
Sangimignano  -  San Gimignano,  U.N.E.S.C.O. Stad Ga zeker naar  History / Culture en naar Museums. Echt fantastische site
Etruskische kust  -  Een boeiende streek tussen Livorno en Piombino
SiciliŽ.nl  -  Geschiedenis van SiciliŽ en hoe kan men er komen.
Meer over regio Toscane, Toscaanse steden, - geschiedenis (Etrusken), - culinaria, - olijfolie, - kunstenaars,  - musea, - vvv's en - internetadressen 

Poggibonsi 
Was een van de belangrijkste versterkingen van Toscane. Werd in   1270 verwoest en pas weer in 1478 in op dracht van Lorenzo di Magnifico opgebouwd. Palazzo Pretorio is een gotisch gebouw en heeft in de buitenmuur een ingemetseld wapen en een middeleeuwse toren met kantelen.

 Monterigioni  
Ligt op een hoogte van 570 m ten zuiden van Poggibonsi. U ziet er een ringmuur, die versterkt is met 14 torens (13e eeuw).
 
** Uw accommodatie
in San Gimignano kunt U goed boeken via Hotels/Appart./San-Gimignano. Er zijn 34 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie!
Hotels op / nabij luchthaven: AMPUGNANO (SAY) 29.5 km  -  Peretola (FLR) 40.6 km  - e.a.
Hotels in de populairste steden rondom San Gimignano: Castel San Gimignano 7.0 km  -  Colle di Val d'Elsa 8.7 km  -  e.a.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets