SEGESTA, deze stad is in de twaalfde eeuw v.Chr. gesticht door de stam van de ElymiŽrs, een raadselachtig volk. Dit  volk zou van Aziatische oorsprong zijn en wel Trojanen die Aeneas niet naar ItaliŽ gevolgd zijn, maar moe van al die omzwervingen zich gevestigd hebben in het westen van SiciliŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

       

Segesta: Dorische tempel, 4de eeuw v. Chr.Volgens Thucydides gaat het om een mengvolk van de inheemse bevolking en de indringers uit AziŽ.
Al vroeg drong ook hier de Griekse cultuur door. Om zich te handhaven, vooral tegen Selinunte, verbonden de inwoners van Segesta zich beurtelings met de Grieken en Carthagers.
Tijdens de Peloponnesische oorlog (431-404) riep Segesta de hulp in van Athene tegen de Griekse buren, met wie zij in onmin lag. Dat was de aanleiding tot de rampzalige Siciliaanse expeditie o.l.v. Alcibiades tegen Syracuse.
Toen het duidelijk werd dat Athene het niet zou redden verbond Segesta, louter uit lijfsbehoud, zich met Carthago.  

In 409 behaalde Carthago de overwinning op de Grieken en verwoestte Selinunte en Agrigento, de aartsvijanden van Segesta.
In de vierde eeuw namen de Grieken wraak. Na de overwinning op de Carthagers in 339 verwoestte Timoleon Segesta en in 306, na een langere vredespauze onder het wijs bestuur van Timolcon - de stad werd gedeeltelijk herbouwd - richtte in 307 Agathokles een vreselijk bloedbad aan onder de Segestanen.
Tijdens de Punische oorlogen koos Segesta de zijde van de Romeinen tegen de Carthagers. Segesta werd het steunpunt voor de Romeinen op SiciliŽ. Omdat de Segestanen zich dapper weerden tegen de Carthagers en misschien ook vanwege de gemeenschappelijke afkomst, kreeg Segesta van de Romeinen de eretitel 'civitas libera et immunis'.
Na de bloedige slavenopstand (104-99) ging het bergafwaarts met Segesta.
Wie zijn verantwoordelijk voor de definitieve verwoesting? Vandalen of Arabieren? In de Middeleeuwen is zelfs de naam verloren gegaan.

segestahera.gif (89513 bytes)Tempel van Artemis 
Van Segesta resten ons nog een tempel, een theater en een stuk omheiningmuur.  
We bevinden ons hier wel op een van de mooiste plekjes van SiciliŽ. De tempel verheft zich op de top van een heuvel, 305 m. Het gaat om een primitieve Dorische tempel. Het voorfront heeft zes zuilen en de lange zijde veertien. Er is geen cella en ook het dak ontbreekt. De zuilen hebben geen cannelures en de abaci, vierkante dekplaten,  zijn tamelijk grof. Aan het stylobaat zitten nog kraagstenen, die dienden voor de bevestigingsapparatuur.

Men denkt dat de tempel nooit voltooid is en daar worden verschillende redenen voor opgegeven:
oorlogshandelingen, het ontbreken van het benodigde geld, etc. 
Hij bestaat uit een peristylium, zuilenomgang, van 36 zuilen,
waarbinnen men in de vrije natuur de offers bracht op een beweegbaar altaar. Deze manier van offeren was gebruikelijk bij de oosterse volkeren, waarvan de ElymiŽrs afstamden.
Enige maten:
de afstand tussen de zuilen bedraagt 2.40 m, hoogte van zuilen met kapiteel 9.36rn, de doorsnede van de zuilen van onder naar boven 1.96m tot 1.56m. Het balkwerk boven de zuilen heeft een hoogte van 3.58m. De tempel heeft zowel aan de voor- als achterzijde een tympanon, een driehoekige veld in de geveltop met beelden of reliŽfs.

segestatheater.gif (60005 bytes)Theater
Dit  is tegen het einde van de derde eeuw v.Chr. gebouwd op de top van de berg Barbaro.
Men bereikt het theater via een weg die langs een toren van de vroegere stadsversterking leidt. We hebben hier een schitterend panorama. Bewaard zijn de twintig onderste toeschouwerrijen in zeven wigvormige secties. De orchestra, plaats vůůr het podium waar het koor danste of het orkest speelde, is 63 meter breed. In de 1e eeuw is het theater door de Romeinen verbouwd. 

De theaters van Taorminia, Syracuse en Segesta zijn de mooiste van SiciliŽ.
Tenslotte zien we nog een stuk van de omheiningmuur die in de archaÔsche tijd de temenos, het gewijde gebied, omgaf.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart.ItaliŽ.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets