SELINUNTE, ook dit ruÔneveld is een overblijfsel van een Griekse kolonie. Selinunte, het antieke Selinus, werd omstreeks 650 v.Chr. gesticht door kolonisten uit Megara Hyblaea bij Syracuse. De naam Selinunte komt van het Griekse 'selinon' dat wilde selderij betekent. Naar overzicht regio SiciliŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!
  

Haar grootste bloei beleefde de stad in de zesde en vijfde eeuw v.Chr. Selinunte heeft veel oorlog gevoerd met  Segesta.
Toen Segesta zich met Carthago verbond, was het gedaan met Selinunte. In 409 verwoestten  de Carthagers Selinunte en werden 16.000 inwoners gedood. De stad werd herbouwd, maar zware aardbevingen in de zevende eeuw betekenden voor goed het einde.
In 1822 begonnen de Engelsen met opgravingen.
De archeologische zone bestaat uit twee delen, gescheiden door de rivier Gorgo di Cotone. Oostelijk liggen de tempels G, F en E. Westelijk de de akropolis en de tempels D, C, B, A en O. Alle tempels in Selinunte, op ťťn na, liggen in puin. Zie eventueel de  plattegronden van de Tempels.

selinuntempele.gif (51390 bytes)Tempel E, de Heratempel, de meest zuidelijke, is in 1958 weer opgebouwd. 
Deze Dorische tempel heeft zes zuilen aan de voorzijde en vijftien aan de lange zijde. Er is een pronaos en een opisthodomos. Op de verhoogde vloer in het interieur is de cella aangebracht. De sokkel van het cultusbeeld is bewaard gebleven. Aan de cella is nog een kleine ruimte aangebouwd.  
Van tempel F, de Athenetempel, staat nog ťťn zuil overeind.
De metopen, waar de strijd van de giganten op is afgebeeld,  van deze tempel zijn teruggevonden en bevinden zich in het archeologisch museum in Palermo.
Tempel G, aan Apollo gewijd,  is in vergelijking met de twee andere enorm groot, 110 bij 50 m.
Is een van de eerste antieke tempels. De kapitelen zijn enorm groot. De echinus, stenen kussen als onderdeel van een Dorisch kapiteel,  heeft een oppervlakte van 16 vierkante meter. We zien nog slechts een indrukwekkende puinhoop.
Op de akropolis staan de resten van de tempels A, B, C en D.
De akropolis was ommuurd. De oostmuur (10 m hoog) is redelijk goed bewaard.
De twee straten kruisen elkaar loodrecht.


Van tempel C zijn zuilen van de lange zijde weer opgebouwd.
Deze uit 6e eeuw  v..Chr. daterende tempel had 6 zuilen aan de korte en 17 zuilen aan de lange zijde. Voor de pronaos, zonder zuilen, bevinden zich twee rijen zuilen. In het begin van de 19e eeuw zijn 12 zuilen deels overeind gezet. De metopen zijn in het museum in Palermo.
Van de andere tempels resten slechts puinhopen. Ook van deze tempels zijn in het museum van Palermo fraaie metopen te zien.
Onder bij de zee liggen de resten van een winkelstraat.

Bij de opgravingen kan goed geparkeerd worden met auto en caravan of camper!

** Uw accommodatiein geheel ItaliŽ kunt U goed boeken via Hotels/Appart.ItaliŽ.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets