SORRENTO, Sorrento, provincie Napels, ligt op het schiereiland dat de Baai van Napels scheidt van de Golf van Salerno. Is een badplaats met in de omgeving wijnbouw en citrusvruchten-, moerbeien- en olijventeelt. Naar regio Campania. Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

    

Sorrento was van oorsprong een Griekse nederzetting uit de 6de/5de  eeuw v.C.
De plaats was al in de oudheid, Surrentum was de antieke naam, een geliefd vakantieoord. In de middeleeuwen heerste er voortdurend onenigheid (o.a. strijd tegen de Byzantijnen, Longobarden, Saracenen en Noormannen). De dichter Torquato Tasso, 1544-1595, werd in Sorrento geboren.

Dom SS. Filippo e Giacomo, Largo Arcivescovado 
De dom werd in de 15de eeuw op de muren van een oudere kerk gebouwd, maar later vaak verbouwd. De neogotische façade dateert uit 1913- 1926. De klokkentoren heeft een doorgang uit de 11de/12de eeuw en een gewelf dat gedragen wordt door vier antieke zuilen. Het marmeren renaissanceportaal aan de rechterzijde dateert uit 1479. De drie schepen van de basilica worden van elkaar gescheiden door pijlers. Links in het middenschip staat een bisschopstroon, 1573, met marmeren baldakijn, die uit antieke elementen is samengesteld. De kansel dateert eveneens uit 1573. In het rechterzijschip zijn nog resten van marmeren koorbanken uit de 11de/12de eeuw.

S. Antonio, Piazza S. Antonio 
De kerk is waarschijnlijk het oudste sacrale gebouw van de stad, maar werd in de 17de eeuw vernieuwd. Het driebogige portiek voor de façade dateert uit de 12de eeuw, evenals het fraaie portaal aan de rechterzijde van de kerk, waarvoor antieke onderdelen werden gebruikt. Drieschepige basilica met antieke granietzuilen. Kerstkribbe uit de 18de eeuw. De crypte uit de vroege middeleeuwen werd in de 18de eeuw grondig verbouwd.

Museo Correale di Terranova, Via Correale 
Het museum bestaat sinds 1924 en bezit antieke en middeleeuwse beeldhouwwerken, evenals een rijke verzameling kunstnijverheid. Zaal 11 is aan Torquato Tasso gewijd, met o.a. enkele van zijn handschriften. In zaal IV staat de zogenaamde Sorrentijnse sokkel uit de tijd van Augustus, versierd met fraaie reliëfs. In zaal VI bevinden zich resten van middeleeuwse koorbanken. Op de bovenverdiepingen is de afdeling kunstnijverheid en schilderkunst. 

Andere bezienswaardigheden 

14de eeuwse kloostergang van het franciscanenklooster op de Piazza F. Saverio Gargulio.
Sedile Dominova
, Via S. Cesarco, een loggia met koepel uit de 15de/16de eeuw en heeft een halfopen vergaderplaats van stadsbestuurders.
Palazzo Venier
, Strada Pietá, uit de 13de eeuw met een mooie façade.

Omgeving 

15 kilometer noordoostelijk ligt Vico Equense met de van oorsprong gotische Chiesa dell'Annunziata. Binnen zijn nog resten van vroegmiddeleeuwse koorbanken.

Rondrit 
Penisola Sorrentina, Schiereiland Sorrento
Rondrit van 33 km. Sorrento via de S 14S in westelijke richting uitrijden en bij de splitsing rechts afslaan, richting Massa Lubrense.
De rondrit over het schiereiland voert vanuit Sorrento over een kleine bochtige weg vanwaar men een schitterend uitzicht heeft over de groene heuvels, begroeid met olijf-, sinaasappel- en citroenbomen afgewisseld met wijngaarden. De wijnranken klimmen omhoog langs speciaal latwerk, waarop matten liggen die in de winter gebruikt worden om de citrusvruchten tegen de koude te beschermen. Het uitzicht over Sorrento vanaf de Punta del Capo di Sorrento is schitterend. Te voet te bereiken vanaf de Capo di Sorrento-kerk, via een weg rechts en daarna voorbij de school - collegio - een geplaveid pad nemen, één uur heen en terug. Voorbij Sant'Agata sui Due Golfi dat gebouwd is op een bergkam tussen de Golf van Napels en de Golf van Salerno, is de zeer steile afdaling naar de Colli di San Pietro spectaculair. Bij de terugrit naar Sorrento via de S 163, kan men tijdens de afdaling naar de stad genieten van een prachtig ufticht over de Golf van Napels.

** Uw accommodatie in geheel Italië kunt U goed boeken via Hotels/Appart.Italië.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets