TARANTO of Tarente is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, ligt op een door kanalen gevormd eiland in de ca. 135 km lange en even brede Golf van Taranto. In 708 v.C. werd een Kretenzische nederzetting door Spartaanse kolonisten bezet. Naar overzicht regio Puglia. Naar Stedenlijst Italiė.   Naar  Regiokaart Italiė. Naar uw accommodatie!

    
In de 4de eeuw v.C. was Taranto de belangrijkste stad van Magna Graecia.
In 272 v.C. werd ze Romeins, later Byzantijns en in de 10de eeuw door de Saracenen verwoest. De stad beleefde onder de Noormannen, vanaf 1080, een nieuwe bloeiperiode. Later werd ze een deel van het koninkrijk Napels. Taranto bestaat uit de Borgo, industriewijk, de Cittą Vecchia en de Cittą Nuova.

Dom S. Cataldo, Cittą Vecchia, aan het eind van de Via del Duomo. 
Op deze plaats stond eerst een antieke akropolis en in de 4de eeuw een vroegchristelijke basilica. De huidige kerk werd in 1071 gebouwd op de muren van een kerk die door de Saracenen als moskee werd gebruikt. Dit is tegenwoordig de crypte, die de vorm van een Griekse T heeft. De koepel op de ronde tamboer wijst op Byzantijnse invloed. Na 1150 werd een drieschepig langhuis aangebouwd en de ingang verlegd naar de andere kant. In de 16de en 18de eeuw werden opnieuw drie traveeėn aangebouwd. De barokke faēade dateert uit 1713. De kapitelen waarop de arcaden rusten zijn voor een deel antieke Korintische kapitelen. Van de originele mozaļekvloer zijn nog resten bewaard gebleven.
Rechts van de apsis is de mooie laatbarokke Cappella di S. Cataldo met het graf van de heilige.
De fresco's op het gewelf zijn van P. de Matteis uit 1773. Op de muren van de crypte zijn fragmenten van Byzantijnse fresco's bewaard gebleven uit de 12de­14de eeuw. Schatkamer.

Nationaal Archeologisch Museum
, Cittą Nuova, Museo Nazionale, Corso Umberto 
Na het Nationaal Archeologisch Museum in Napels het belangrijkste museum voor oudheidkunde in Zuid­Italiė. Het museum geeft een goed overzicht van de cultuur van Magna Graecia, Groot-Griekenland. Er is een grote collectie vazen met uitstekende voorbeelden van de antieke pottenbakkerskunst. Een ander hoogtepunt is de Sala degli Ori met antieke sieraden uit de 6de-3de eeuw v.C. Op de tweede verdieping is de prehistorische afdeling.

Andere bezienswaardigheden 

S. Domenico Maggiore, een kerk uit de 11de eeuw die in 1302 vernieuwd werd. De faēade is Romaans, de buitentrap barok. Oratorio delta Santissima Trinitą, Via del Duomo. De resten van een antieke tempel uit de 6de eeuw v.C. op de binnenplaats zijn de enige noemenswaardige overblijfselen uit de oudheid in de Cittą Vecchia. Castello S. Angelo aan de Canale Navigabile. Het kasteel werd in 1480 gebouwd op Byzantijnse, Normandische en Staufische fundamenten. Het is een gebouw met vier vleugels en vier ronde torens. In het noorden van de aan de Mare Piccolo gelegen Cittą Nuova resten van een Romeins aquaduct.

** Uw accommodatiein geheel Italiė kunt U goed boeken via Hotels/Appart.Italiė. Voor Taranto kan dat via Hotels/Taranto-Puglia

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets