TERNI, de hoofdstad van de gelijknamige provincie, aan de Nera, werd waarschijnlijk door de Sabijnen gesticht. De Romeinen noemden de plaats Interamna Nahartium omdat zij gebouwd was tussen de rivieren, inter amnes, Nar en Serra. In de middeleeuwen speelde Terni een onbelangrijke rol. Naar overzicht regio UmbriŽ. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

.
    

De ontwikkeling van de stad werd sterk gehinderd door de geografische ligging in een vlakte en het toenmalige gevaar voor epidemieŽn, malaria. 
De glorietijd begon voor Terni pas in de 19de eeuw. Tegenwoordig is het een belangrijk industrieel centrum.

De waterkrachtcentrales van Terni. 
Galletto, Monteargento, Recentino, Papigno-Velino, Cervara, delle Marmore, Nera Montoro, Papigno-Penna Rossa - vormen het grootste waterkrachtverbindingssysteem op het Italiaanse schiereiland. Het stadswapen verbeeldt het verleden van de stad: een held doodt een draak, die met zijn giftige adem de stad verpest.

S. Francesco 

De Romaansgotische kerk werd in 1265 gebouwd en in de 15de eeuw vergroot. De klokkentoren uit 1445 werd door Angelo da Orvieto ontworpen. De Cappella Paradisi werd in de 15de eeuw door Bartolomeo di Tommaso da Foligno gedecoreerd.

S, Salvatore 

De kerk bestaat uit een rotonde, een voorhal en de Manasseikapel. Over de kunsthistorische achtergrond van de rotonde tast men in het duister. Deze wordt wel beschouwd als een aan de zon gewijde Romeinse tempel. De jongste kritiek spreekt van een bouw uit de 11de  eeuw. In ieder geval zijn er onder de kerk aanzienlijke resten van een Romeins bouwwerk ontdekt.

De voorhal dateert uit de 12de eeuw. 
De Manasseikapel is zeker de moeite waard. Hierin bevinden zich fresco's van een Umbrische schilder uit de eerste helft van de 14de eeuw. Een afbeelding van de Kruisiging wordt toegeschreven aan een leerling van Giannicola di Paolo, begin 16deeeuw.

S, Pietro 

Fraai is de veelhoekige apsis
met haar gotische vensters. De klokkentoren dateert uit 1430. In het interieur resten van fresco's uit de Umbrische School, l3de-14de eeuw. Het mooiste is misschien wel de Dormitio Virginis van een anonieme schilder uit het begin van de 15de eeuw.

Dom 

De oorspronkelijk Romaanse kerk werd in de loop der eeuwen vaak verbouwd. Het orgel is een ontwerp van Bemini. Fraaie crypte.

S. Lorenzo 

De kerk werd in de 13de eeuw op een Romeins gebouw, Marstempel?, opgericht en in de 17de eeuw vergroot. Elegante faÁade.

Romeins amfitheater
Dit theater werd in 32 n.C. in opdracht van Faustus Liberalis gebouwd en bood plaats aan 10000 toeschouwers.

Palazzo Spada
 
Het betreft hier het laatste werk van Antonio da Sangallo d. J., die in 1546 in Terni overleed. Opmerkelijk is hoe het sobere, bijna burchtachtige gebouw schijnt te corresponderen met het onzekere historische verleden van Terni. De vertrekken zijn beschilderd met frescoís uit de 16de tot de 19de eeuw. De belangrijkste zijn die van de gebroeders Zuccari in de hoofdsalon.

Andere bezienswaardigheden 

Palazzo Bianchini-Riccardi van A. da Sangallo, Palazzo Mazzancolle, l4de eeuw.
Palazzo Montani, l7de eeuw, en de paleizen Carrara, Gazzoli en Manassei uit de l8de eeuw.
In Palazzo Carrara is de prehistorische en archeologische verzameling van de stad ondergebracht evenals de stedelijke pinacotheek, die werken van Giovanni Spagna, Domenico Alfani, Francesco Melanzio, Arrigo Fiammingo en Gerolamo Troppa bevat. Bijzondere aandacht verdienen de Bruiloft van de H. Catharina van Benozzo Gozzoli, 1466, en een Kruisiging van Niccolo Alunno.

Omgeving 

Carsulae
De plaats geldt als het belangrijkste archeologische centrum van UmbriŽ wat betreft de Romeinse tijd. De stad die door Tacitus en Plinius d.J. vermeld wordt, bereikte haar grootste bloei tussen de 1ste en de 3de eeuw n.C. In de 6de eeuw werd ze door de Goten verwoest.

Bezienswaardigheden: 
de oorspronkelijk drievoudige poortboog, waarvan alleen het middelste gewelf bewaard is gebleven, het forum met twee tweelingtempels, de basilica van het forum, het amfitheater, het theater, een groot gebouw op een rond grondplan, de antieke Via Flaminia en resten van woningen. Verder nog de interessante S. Damiano die in de vroege middeleeuwen op Romeinse ruÔ≠nes werd gebouwd.

Sangemini 
Bekend vanwege zijn minerale bronnen. S. Francesco. De kerk met het mooie goti≠sche portaal werd in de 15de eeuw gebouwd. De fresco' s in de kerk dateren uit de 15de en 17de eeuw. Palazzo del Po≠polo. Het paleis ligt in het middeleeuwse stadsdeel en heeft een schilderachtige toren en een mooie buitentrap. Oratorio di S. Carlo. Twee frescoís uit de Umbrische School uit de eerste helft van de 15de eeuw en een 14de-eeuws ciborium dienen vermeld te worden. S. Giovanni. Parochiekerk met fraaie faÁade, een Romaans portaal en mozaÔeken. S. Niccolŗ . In het interieur bevindt zich het enige bekende fresco van de schilder Rogerio da Todi uit 1295.

Cesi 
Het middeleeuwse dorp ligt te midden van olijfbossen. In de S. Maria bevindt zich een lokaal vervaardigd werk van kunsthistorisch belang; het betreft een paneel met Madonna, Kind, engelen en heiligen van de Maestro di Cesi uit 1308. Interessant is ook de kleine Romaanse kerk S. Angelo uit de 11de eeuw, die in de 13de eeuw gedeeltelijk verbouwd werd. In de vroegere Romaanse S. Andrea  ziet men nog Romaanse fragmenten in de muren. In de S. Antonio vindt men een fresco van Giovanni di Giovannello di Paulello uit Narni.

S. Erasmo 
Op deze berg staan een oude polygonale muur en de kerk S. Erasmo, 12de eeuw.

Cascata delle Marmore 
Een 7,5 kilometer van de stad liggende waterval met een totale hoogte van 165 meter. Het mooie waterspel is het werk van de consul Manius Curius Dentatus, die in 271 v. C. het water van de rivier de Velino stuwde en in de bedding van de Nera leidde om de moerasvorming in het gebied tegen te gaan.

Lago di Piediluco 
Het door groen omgeven meer is aantrekkelijk gelegen en ver weg van het massatoerisme. Het gelijknamige dorp bezit een burcht uit de 14de eeuwen de S. Francesco uit de 13de eeuw met 14de-eeuwse fresco's.

Stroncone 
Het schilderachtige, middeleeuwse stadje heeft een mooi uitzicht op het dal van de Terni. Op het centrale plein staat een fraaie barokfontein.

Otricoli 
De S. Maria, l3de eeuw, werd geheel verbouwd. In het interieur is een schilderij dat wordt toegeschreven aan Rinaldo da Calvi. Interessant zijn ook de ruÔnes van een Romeins amfitheater en een thermencomplex.
In Otricoli werd in de 18de eeuw de beroemde Zeus van Otri≠coli gevonden. Deze is nu in het Vaticaans museum. Otricoli was een Umbrische nederzetting en werd door de Romeinen Ocriculum genoemd.

** Uw accommodatie in geheel ItaliŽ  
kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Italie
. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog 40 andere talen.

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets