TIVOLI, vormt een natuurlijke toegangspoort tot het dal van de rivier de Aniene. Is een kleine stad die ligt op de hellingen van de colli tiburtini, ten oosten van Rome. In de ogen van de naderende bezoeker lijkt de stad op een elegant terras te liggen dat uitkijkt over het platteland van Rome. Naar overzicht regio Latium, Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!

    
De oorsprong van de stad gaat terug tot 1215 v. Chr. toen hier TIBUR, de eerste Romeinse kolonie die werd genoemd naar de stichter Tiburto, werd gevestigd.  
De rivier de Aniene stroomt door het dorp en vormt er op de steile hellingen prachtige watervallen. De rivier is altijd van grote betekenis voor de demografische, stedelijke, economische en sociale ontwikkeling van de stad geweest. Dankzij het water zijn verschillende malen in het verleden grote bouwkundige werken gerealiseerd, waaronder de beroemde villa’s. Van bijzonder belang is de karakteristieke oude stad, het kloppende hart van Tivoli dat rijk is aan kunstschatten.

Aanbevolen route 
Deze begint bij het belangrijkste plein van Tivoli, de Piazza Garibaldi waar het mooie Amfiteatro romano di Bleso te zien is.
Dit theater werd pas in 1948 ontdekt en werd gebruikt voor spelen met gladiators en dieren. Tegenwoordig wordt het overheerst door de Rocca Pia, dat in 1461 door paus Pio II Enea Silvio Piccolomini werd gebouwd om zich te verzekeren van de trouw van de stad.

We gaan verder door de Via della Missione totdat we het Chiesa di San Pietro alla Carità bereiken 
dat in de 12de eeuw op al bestaande fundamenten volgens de Romeinse basiliekstijl werd gebouwd met een centraal schip en zijbeuken die door een dubbele rij marmeren zuilen worden gescheiden.
 
We vervolgen de route door de smalle straten van de oude middeleeuwse stad 
die wordt omringd door torenhuizen, totdat we de betoverende Casa Gotica, die zich vlakbij de Chiesa di San Silvestro (Romaanse stijl, interessante fresco’s in de apsis) bevindt, aantreffen. Het nabijgelegen Romaanse Santuario d’Ercole Vincitore was gewijd aan de verering van Herculus, de patroonheilige van de stad.

Wandelend langs de Via del Colle, de oude ingang van de stad, komen we bij de Cattedrale di San Lorenze  
die waarschijnlijk in de 5de eeuw werd gebouwd op de plaats van een Romeins forum en in 1635 door kardinaal Giulio Roma werd herbouwd.  Binnen bevindt zich de mooie houten beeldengroep van de Deposizione en een waardevolle schildering op hout, de Trittico del S.S. Salvatore, heuse meesterwerken uit de 12de eeuw. Naast de kerk is de Mensa Ponderarla te zien. Hier worden oude gewichten en maten bewaard die werden gebruikt voor de handel die plaatsvond op het nabijgelegen forum.

Van de Piazza del Duomo gaan we verder naar de Via di San Valerio tot we het zogeheten Citadel Quarter bereiken 
dat is gelegen op de top van de oude akropolis waar zich de Torre di Guardi, gebruikt voor verdedigingsdoeleinden, en de San Martino brug bevinden. Hier heeft u een prachtig uitzicht over de  “campagna romana” en de Santuario della Madonna di Quintiliolo.

Als we van de citadel naar beneden gaan, bereiken we de tempels van Vesta en Sibille  
die het symbool zijn geworden van Tivoli. We zetten de wandeling voort over de Via di Ponte Gregoriano totdat we het gebied bereiken dat het hart vormde van het religieuze, burgerlijke en zakelijke leven in de Middeleeuwen, vertegenwoordigd door de Chiesa di San Michele, het Palazzo dell’Arengo (gemeentehuis en plaats waar de volksvertegenwoordiging samenkwam), de torre comunale en de Piazza delle Erbe waar vroeger de markt werd gehouden. Vlakbij rijst het moderne gebouw van de Palazzo Comunale uit boven de 5e en 6e eeuwse stadsmuren.

Zeetheater, Theater Marittimus bij Villa AdrianaVilla Hadriana 
Romeinse villa die keizer Hadrianus tussen 117 en 138 v. Chr. liet bouwen. Deze beroemde villa ligt op een hoogte van tufsteen aan de voet van Tivoli. Als je de afmetingen van de villa in ogenschouw neemt, lijkt de term villa niet erg geschikt. In feite is het meer een soort dorp, dat bestaat uit een groot aantal bronnen, tempels, odeums, theaters, academies, bibliotheken, huisvesting voor soldaten en slaven, nimphaeums, tuinen, fonteinen en zuilengangen. Keizer Hadrianus koos speciaal deze plek als zijn domein, niet alleen om de goede kwaliteit van de lucht en het weer, maar ook omdat hij hier een villa bezat die deel uitmaakte van de bruidschat van zijn vrouw Vibia Sabina.

Fontein van Ovato bij Villa d'EsteVilla d’Este 
Deze renaissancevilla werd gebouwd door Cardinal Ippolito D’ Este, de zoon van Alfonso D’Este en Lucrezia Borgia. In 1550 werd Ippolito tot gouverneur voor het van Tivoli benoemd en maakte hij zijn entree in de stad, enthousiast onthaald dor de bevolking. Gewend als hij was aan luxe, veranderde hij het gebouw, een oud Benedictijns klooster, in een prachtige woning die zijn naam en roem waardig was. Om zijn droom te verwezenlijken stelde hij de waarschijnlijk beroemdste architect van de Renaissance, Pirro Ligorio en een grote groep kunstenaars en vaklieden aan. De prachtige, typisch   Italiaanse tuinen, met de vele fonteinen en waterspelen, zijn ingebed in het groen van de omringende vallei.

Villa Gregoriana 
De villa ligt in het angstaanjagende ravijn van de Aniene en tegen de stelle hellingen van de berg Catillo. Het wordt ook wel Villa di Manlio Vopisco genoemd naar de eigenaar van de Romeinse ruïnes van de villa waar de huidige villa op werd gebouwd. Later werd ze Villa Gregoriana genoemd ter ere van Paus Gregorio XVI. Na de verwoestende overstroming van 1826 werden een aantal tunnels aangelegd om het water van de Aniene het dal in te leiden waarbij het fantastische spektakel van de grootse waterval van Tivoli ontstond. In de grotten, Grotte di Nettuno e delle Sirene genaamd, kunnen we zien hoe de rivier letterlijk door de rotsen wordt opgeslokt. Het geweld van het water en de natuurlijke wildernis met laurier, blauwe regen, hulst, dennen en treurwilgen verlenen de plek een grote schoonheid die is geïnspireerd op de Arcadische en romantische smaak van het begin van de 19de eeuw.
Gastronomie en typische producten.

De stad biedt de bezoeker eenvoudige en eerlijke producten uit de karakteristieke Romeinse keuken en een aantal beroemde gerechten zoals: 
fettuccine, cannelloni, ravioli, rigatoni met pagliata, bucatini, sagne gemaakt met spelt (een soort tarwe), gnocchi met lamsragout , forel uit de Aniene, lamsvlees alla cacciatora, tripe alla romana, kip met pepers, gebakken artisjokken en alla “giudia” (Joodse manier). Al deze gerechten worden gemaakt met een uitmuntende olie uit eerste persing die wordt verkregen van eeuwenoude olijfbomen. De beroemde rode Cesanesewijn, geproduceerd in het hoge deel van het dal van de Aniene, en de uitstekende witte wijn van  Castelli Romani passen uitstekend bij de gerechten. Een zeer goede digestief is de Amaretto van Tivoli. Tot de traditionele zoetigheden behoren: de  Pizza Cresciuta, gerezen als brood, de Nociata en de Pangiallo. Tussen de geuren van salie, groene munt, rozemarijn en basilicum die zich over de markt van het Piazza Plesbiscito verspreiden, kunt u genieten van de  “Pizzutello” een kwaliteitsdruif die bekend is door de jaarlijkse viering van de “Settembre Tiburtino”

** Uw accommodatie in Tivoli kunt U goed boeken via Hotels/Tivoli. 
Er zijn 4 (9) hotels online boekbaar.
Hotels nabij:Instituut: Università Policlinico Tor Vergata  -  Metrostation: Rebibbia  -  Ponte Mammolo
Hotels op / nabij luchthaven: Ciampino (CIA) 25.2 km   -  Fiumicino (FCO) 48.3 km
Hotels in populaire steden in de omgeving van Tivoli: Guidonia 6.9 km  -  Frascati 20.9 km  -  e.a.     
** Waarom zouden we voor onze accommodatie kiezen voor Booking?
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets