TRANI, provincie Bari, ligt aan de Adriatische Zee, ten noordwesten van Bari. Het antieke Tirenum of Turenum dateert waarschijnlijk uit de 4de-3de eeuw v.C. Deze havenstad beleefde haar grootste bloeiperiode onder Frederik II. Naar overzicht regio Puglia. Naar Stedenlijst Italië.   Naar  Regiokaart Italië. Naar uw accommodatie!                                                                                                                              

    

Trani, S. Nicola Pellegrino, crypteKathedraal S. Nicola Pellegrino, Piazza Duomo, aan zee
Een van de mooiste Romaanse kerken in Zuid-Italië. Het oudste gedeelte is het hypogeum - onderaards gewelf, m.n. als ruimte voor godsdienstige plechtigheden - van de H. Leucio, de eerste bisschop van Brindisi, 7de eeuw, dat onder het transept ligt. Dit werd in de 9de eeuw als crypte geïntegreerd in de nieuwbouw, S. Maria della Scala. In 1097 begon men met de bouw van de huidige bovenkerk, waarbij de vorige benedenkerk werd. Kerkpatroon is een pelgrim, Nicola geheten, die volgens de overlevering alleen maar 'Kyrie Eleison' kon zeggen, en die in 1094 in Trani stierf. De kerk werd naar het voorbeeld van de S. Nicola in Bari gebouwd, maar al tijdens de bouw week men op wezenlijke punten van dit plan af.

Een dubbele trap leidt naar het portaal.   
Daaronder ligt de ingang van de benedenkerk. Het onderste deel van de façade is geleed met rijkversierde blinde bogen, vier aan iedere kant van het portaal. De bronzen deuren van het Romaanse portaal zijn van Barisano da Trani uit 1175. Op de 32 reliëfvelden worden bijbelse scènes, Jezus, Maria, apostelen en heiligen afgebeeld. De bronzen reliëfs vertonen evenals de sculpturale stenen omlijsting van het portaal Byzantijnse, Saraceense en Romaanse elementen. Het brede vlakke bovendeel van de façade wordt slechts doorbroken door een fraai roosvenster en verschillende smalle ramen eveneens omlijst met beeldhouwwerk. De campanile dateert uit de l3de/l4de eeuw. In 1952 werd hij wegens bouwvalligheid afgebroken en opnieuw gebouwd. De vensteropeningen nemen naar boven toe in aantal toe. Op de eerste twee verdiepingen ronde bogen, op de drie hogere verdiepingen spitse bogen. Het dak van het transept heeft een ver uitstekende kroonlijst.

De zuidelijke dwarsgevel is versierd met een fraaie rozet.   
Van het ciborium en de kansel zijn alleen nog maar brokstukken bewaard gebleven. De barokke inrichting, begin 19de eeuw, werd bij de restauratie verwijderd. In het koor liggen nog resten van de originele mozaïekvloer. De arcaden van het schip worden door 12 dubbelzuilen gedragen. Boven de arcaden een triforium, dat in de westgevel overloopt in een galerij. De zijschepen zijn overdekt met kruisgewelven, schip en transept hebben een open dakstoel. In de zijschepen is de toe­gang naar de crypte met fraaie kapitelen en met interessante gewelven overdekt. Van hieruit komt men in de lage benedenkerk, die even groot is als het schip van de bovenkerk en in drie schepen verdeeld wordt. De kleine zuilen, die de kruisgewelven dragen, zijn gedeeltelijk antiek. Vanuit de benedenkerk toegang tot het onder de zeespiegel gelegen hypogeum van S. Leucio.

Ognissantikerk
, Via Ognissanti aan de haven   
De kerk uit het midden van de 11de eeuw hoorde eens bij een tempeliershospitaal. Een van de weinige Apulische kerken waarvan de voorhal bewaard is gebleven. De façade met de dubbele torens werd niet voltooid. Open klokkenstoel. Het middelste portaal is prachtig versierd. De kerk heeft drie schepen en drie absiden, waarvan de middelste erg hoog is. Het smalle en hoge middenschip heeft een open dakstoel.

S. Francesco, Via Ognissanti 
 
De benedictijnenkerk werd van 1176 tot 1184 gebouwd. Toen de kerk in de 16de eeuw door franciscanen werd overgenomen, kreeg ze haar huidige naam. De kerk heeft drie koepels, een rechthoekig koor en is naar Byzantijns voorbeeld gebouwd. De aanzetten voor een voorhal en een klokkentoren zijn aanwezig, pilaster op de façade.

Andere bezienswaardigheden 
 
S. Andrea, Via Mario Pagani,

kleine kruiskoepelkerk met rechthoekige tamboer en interessant koor.
De Romaanse driekoepelkerken S. Lucia en S. Antonio
staan aan beide zijden van de haven ingang.
De S. Teresa   
is een barokkerk.
Het Staufische kasteel, aan de Piazza Manfredi aan zee,
doet tegenwoordig dienst als gevangenis en is niet toegankelijk. Het kasteel is een vierkant gebouw met vier vleugels en dateert uit 1233.
Het laatgotische Palazzo Simone Cacetta, aan de haven,
was eens de zetel van de Venetiaanse gouverneurs.
Villa Comunale, stadstuin ten O. van de haven,
met enkele Romeinse mijlstenen van de Via Traiana die van Benevento via o.a. Trani naar Brindisi liep.

Omgeving 
 
8 kilometer zuidelijk ligt Biscéglie
met enkele fraaie, maar gedeeltelijk ook zeer verwaarloosde en verbouwde Romaanse kerken. De kathedraal SS. Pietro e Paolo uit de 11de eeuw werd in barokstijl verbouwd. Het portaal is verminkt. De 11 de-eeuwse S. Adoeno heeft een doopvont uit de 12de eeuw. De façade is versierd met een rozet en vier leeuwen op consoles. De S. Margherita dateert uit de 12de eeuw. De kerk heeft een koepel op een rechthoekige tamboer. Kasteel met een kern uit de Noormannentijd.  
  
** Uw accommodatie in geheel Italië kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Booking/Italie. Geen reserveringskosten, laagste prijsgarantie, maximale keuze, onpartijdige hotelbeoordelingen, website en klantenservice in het Nederlands en nog veel andere talen. 

** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets