TRIEST, It.: Trieste, is de  hoofdstad van de gelijknamige provincie, aan de Golf van TriŽst, Golf van VenetiŽ. De haven, die o.m. van groot belang is voor Oostenrijk, hoort tot de belangrijkste aan de Adriatische Zee. Naar regio Friuli-Venezia Giulia. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!

    

De nederzetting Tergeste werd in het begin van de 2de eeuw v.C. Romeins. Van de 9de tot de 13de eeuw werd ze geregeerd door bisschoppen. Vanaf de 13de eeuw een onafhankelijke stad, en het begin van de eeuwenlange concurrentiestrijd met VenetiŽ. In 1382 onder Oostenrijkse bescherming. Welvarende periode onder de Habsburger Karel VI die TriŽst in 1719 tot vrije haven verklaarde. In 1918 werd TriŽst Italiaans. Van 1947 tot 1954 was de stad na het VN -besluit een deel van het vrije territorium, daarna kwam ze weer aan ItaliŽ.

Kathedraal S. Giusto, Colle di S. Giusto 
De kerk staat op de plaats van het oude Romeinse capitool en ontstond in de 14de eeuw door de samenvoeging van twee oudere Romaanse kerken. Het linkerzijschip is van de S. Maria Assunta, het rechter van de S. Giusto, een Byzantijnse centraal bouw. Asymmetrische faÁade met mooi gotisch roosvenster. De pijler van het hoofdportaal is gemaakt uit een antieke grafsteen. Ook in de massieve campanile zijn antieke fragmenten gebruikt, o.a. zuilen en kapitelen. De kerk heeft vijf schepen en een fraai houten plafond dat in de 16de eeuw vernieuwd is. Voor het koor bevinden zich nog resten van de mozaÔekvloer van een vroegchristelijke basilica uit de 5de eeuw. Aan de absiden van het rechterzijschip kan men nog de plattegrond van de S. Giusto herkennen. De fresco's in de grote zijapsis
rechts dateren waarschijnlijk uit de 11de eeuw, het ChristusmozaÔek in de koepel is 13de-eeuws. In de apsis
links een mozaÔek uit het eind van de 12de eeuw, Maria met Kind, daaronder apostelen.
Links van de kathedraal een Romaans baptisterium met in de voorhal een klein Antiquarium, rechts staat de gotische kerk S. Michele del Carnale met een fraaie crypte.

S. Maria Maggiore, Via S. Maria Maggiore 
De barokke kerk werd in1627≠1682 gebouwd, maar pas in de 18de eeuw voltooid. De faÁade werd ontworpen door de jezuÔet Andrea Pozzo. De drieschepige kerk heeft een koepel, in de 19de eeuw vernieuwd, en een grondplan in de vorm van een Latijns kruis.

S. Antonio Nuovo, Piazza S. Antonio 
De kerk werd in 1827-1849 in classicistische stijl gebouwd door Pietro Nobile en is schilderachtig gelegen aan het Canal Grande. FaÁade en voorhal, in de stijl van een Ionische tempel, verheffen zich boven een buitentrap. Zowel het interieur als de inrichting is in classicistische stijl. De grote koepel rust op dubbele zuilen.

S. Silvestro, Piazzetta S. Silvestro 
De Romaans-gotische kerk werd in de 11de eeuw gebouwd op de plaats van het oudste christelijke cultus gebouw in de stad, dat was opgericht ter herinnering aan de marteldood van de HH. Thekla en Euphemia. De campanile was oorspronkelijk een toren van de oude stadsmuur. FaÁade met gotisch roosvenster. Het koor van de drieschepige kerk is overdekt met een kruisribgewelf.

Romeins theater, Via del Teatro Romano
Het theater uit de 2de eeuw n.C. werd tijdens de Volksverhuizingen verwoest. De vier toeschouwerblokken boden plaats aan 6000 personen. Het theater met halfronde toeschouwperstribune, toneel en decorgebouwen was gebouwd op klassiek Romeinse wijze.

Kasteel, Colle S. Giusto 
Al in de Romeinse tijd stond hier een versterkt gebouw. Het kasteel werd in 1368 door de Venetianen gebouwd op een driehoekig grondplan, maar pas in 1630, na vergroting en toevoeging van polygonale bastions, door de Oostenrijkers voltooid. Tot in de 18de eeuw was het de residentie van de Oostenrijkse gouverneurs van de keizer. Tegenwoordig is het Museo Civico in het kasteel ondergebracht, met op de tweede verdieping de gereconstrueerde vertrekken van de gouverneurs.

Museo Civico di Storia e Arte,
bij de kathedraal S. Giusto 
Het museum bezit een prehistorische verzameling, met vondsten uit het Karstgebied, een archeologische afdeling en een pinacotheek met een 14de-eeuws triptiek en een vertrek met werken van Tiepolo.

Orto Lapidario,
naast het bovengenoemde museum 
Aangelegd als openluchtmuseum voor Romeinse oudheden uit TriŽst en omgeving, met resten van gebouwen, van beelden en grafstenen. Aan het einde van het vierde terras een gedenksteen voor de archeoloog Winckelmann, die in 1768 in TriŽst vermoord werd.

Museo Civico Sartorio, Via Duca d'Aosta
Het museum is gevestigd in de Villa Sartorio uit de 18de eeuw. De verzameling toegepaste kunst geeft een goed overzicht van de 19de-eeuwse wooncultuur in TriŽst.

Andere bezienswaardigheden 
S. Spiridone, Piazza S. Antonio, is een 19de-eeuwse imitatie van een Byzantijnse kruiskoepelkerk. In de Colle S. Giusto bevinden zich de resten van een Romeinse basilica uit de 2de eeuw n.C.
Arco Riccardo, Piazzetta Riccardo, is een Romeinse boog uit de 1ste eeuw v.C.
Palazzo della Borsa Vecchia, Piazza della Borsa, is een van de mooiste classicistische gebouwen van de stad, 1806.
Museo Revoltella, aan de Piazza Venetia, heeft een verzameling 19de-eeuwse schilderijen op de eerste verdieping.
Collezione Stavropulos, Via Imbriani, met waardevolle antieke en middeleeuwse sculpturen. Museo del Mare, Via Campo Marzio, heeft een bezienswaardige scheepvaartafdeling. Aquarium aan de haven.
De fraaie bij de haven gelegen Piazza Unitŗ d'Italia is het centrum van de stad.

Omgeving

Slot Miramare bij Trieste7  kilometer noordwestelijk ligt het Slot Miramare,  
dat in 1856-1860 in Engels-Normandische stijl werd gebouwd voor de latere keizer van Mexico, Maximiliaan. De inrichting is volledig bewaard gebleven.
Muggia
,
bereikbaar via de zuidelijke industrievoorsteden van TriŽst, met de laatgotische dom S. Giovanni e Paolo, mooi portaal en de SS. Ermacora e Fortunato, een 11de≠eeuwse pijlerbasilica, met fresco's uit de l3de eeuw, oude koorbanken, fraaie kansel.

Retecivica.trieste.it/ Gemeentelijke site van TriŽst
Triestetourism.it/ VVV van TriŽst
Aeroporto.fvg.it/ Vliegveld van TriŽst
Triestetrasporti.it/ Vervoer in TriŽst
Univ.trieste.it/ Universitaire site van TriŽst

 ** Uw accommodatie in Triest kunt U goed boeken via Hotels/Trieste.  Er zijn 30 hotels online boekbaar. n!
Hotels op / nabij luchthaven: Portoroě (POW) 23.2 km  -  Ronchi Dei Legionari (TRS) 30.9 km  -  e.a.
Hotels in de populairste steden rondom Trieste: Mķggia 5.2 km  -  San Dorligo della Valle 8.2 km  - e.a.
 ** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets