TURIJN of Torino en de Sacra Sindone. Is de hoofdstad van de provincie en ligt aan de monding van de Dora Riparia in de Po. De stad hoort tot de vijf grootste steden van ItaliŽ. Naar overzicht regio Piemonte. Naar Stedenlijst ItaliŽ.   Naar  Regiokaart ItaliŽ. Naar uw accommodatie!
 
Historisch Turijn nu
Musea De Stad
Cappella della S. Sindone Lijkwade van Turijn
Informatie Accommodaties
Links  
    

Historisch 
Turijn, als Taurasia de hoofdplaats van de Ligurische volksstam van de Taurini, werd in de 1ste eeuw v.C. ten tijde van Augustus een Romeinse kolonie, Augusta Taurinorum. Door de Alpenovergang naar het westen heeft de stad steeds grote betekenis gehad. In de 10de eeuw werd de stad zetel van een markgraaf. In 1562 werd Turijn hoofdstad van het hertogdom Savoye en later van het koninkrijk SardiniŽ. Van 1861 tot 1865 was Turijn de hoofdstad van het koninkrijk ItaliŽ.

Turijn nu    
De stormachtige industriŽle ontwikkeling van de stad kwam met de opkomst van de automobielindustrie Fiat, eind 19de eeuw. De industrie omvat o.m. bouw van transportmiddelen en machines en verder metallurgische, chemische, grafische, textiel- en lederindustrie. Van groot belang zijn ook de dienstensector (handel, bank- en verzekeringswezen) en de functie als verkeersknooppunt. Van de beurzen die internationaal de aandacht trekken, is de Saloni Iternazionali dell'Automobile de bekendste.
Turijn is zetel van een rooms-katholiek aartsbisschop. Op educatief, wetenschappelijk en cultureel gebied zijn er de Universiteit van Turijn, uit begin 15de eeuw, verschillende hogescholen,  een Instituut voor Europese Studies, een conservatorium  en een academie voor beeldende kunsten.
Er zijn een dierentuin en een  botanische tuin.
Verder zijn er grote bibliotheken, zoals de Biblioteca Nazionale Universitaria, 18de eeuw, de Biblioteca Reale en de Biblioteca Civiche e Raccolte Storiche.

Musea    
Er zijn verschillende belangrijke musea.
Het zeer rijke Egyptisch Museum met  sarcofagen, grafstenen, papyri, PtolemaeÔsche en Koptische oudheden en een  tempel uit de 18de dynastie.
de Galleria Sabauda met Hollandse en Vlaamse meesters en werken van verschillende Italiaanse scholen.
Armeria Reale heeft een  beroemde, zeer uitgebreide collectie wapens.
Verder noemen we: Museo di Antichitŗ, het Museo d'Arte Antica, de Galleria d'Arte Moderna, het Museo Nazionale del Cinema en het Museo dell'Automobile.

De Stad     
Turijn is een van de modernste steden van ItaliŽ. De belangrijkste pleinen zijn de Piazza Castello, de Piazza San Carlo en de Piazza Vittorio Veneto.
Op de Piazza Castello ligt het Palazzo Madama nu Museo d'Arte Antica, met faÁade en laat-barokkke prachtige trappenhuis. Aan de noordzijde van het plein Armeria Reale liggen het voormalige koninklijk paleis uit de zeventiende eeuw en de renaissance kathedraal San Giovanni Battista uit de vijftiende eeuw, waarin zich achter het hoogaltaar de Cappella della Santa Sindone, zie hieronder, tot een brand in april 1997, de lijkwade van Turijn werd bewaard. Nabij de kathedraal de gerestaureerde Romeinse Porta Palatina. Ten zuiden van de Piazza Castello twee palazzi van Guarini: Carignano  en het Palazzo dell'Accademia delle Scienze beiden uit de 17de eeuw met  het Egyptisch Museum en de Galleria Sabauda.
Van Guarini zijn verder de kerken San Lorenzo en La Consolata.

Van Juvara zijn de faÁade  van de Santa Cristina, 
de buiten de stad op de Monte Capucina, tot 670 m, gelegen Basilica di Superga en de centraalbouw met 75 m hoge koepel en het voormalige lustslot Stupinigi uit de 18de eeuw.
Opmerkelijk is nog de Mole Antonelliana,  
167 m, bedoeld als synagoge uit de 19de eeuw, maar sinds de voltooiing in bezit van de stad Turijn; deze toren is het symbool van de stad. Uit de 1ste eeuw dateren nog de resten van een theater. In het zuidoosten, langs de oever van de Po, liggen uitgestrekte parken met o.m. een botanische tuin en het Palazzo delle Esposizioni..Cappella della S. Sindone   
Op de plaats van de top van het koor van de in de jaren 1491 tot 1498 in opdracht van kardinaal Domenico della Rovero naar een ontwerp van Meo del Caprino gebouwde kathedraal San Giovanni Battista voegde Guarino Guarini tussen 1688 en 1694 de Cappella del Santo Sudario toe.
Zij verbergt de zogenaamde grafdoek, de lijkwade van Christus met de afdruk van lichaam en de gelaatsuitdrukking van een circa 1.80 m lange man. In samenhang met de kruistochten is het sedert 1353 in Europa. In 1452 was het in bezit gekomen van de vrouw van hertog Ludowig van Savoye en werd bewaard in Chambťry.
De wens van de kardinaal van Milaan, Karel Borromšus (1538-1584), 
was deze doek te vereren. Dat was voor hertog Emanuele Filiberto de aanleiding om ten behoeve van de kardinaal de reisweg te verkorten, als hij het vanuit Chambťry naar Turijn zou voeren. Daarachter stond het plan van de hertog Turijn als centrum van zijn machtsgebied door deze relikwie op te waarderen. Tot 1694 werd de doek bewaard in de kerk S. Lorenzo; daar herinnert een voorstelling aan het voorhangsel in de Addolorata-kapel aan de tijdelijke bewaring. Aansluitend bevond zij zich in het slot, respectievelijk in een in 1587 in de Dom opgerichte tempietto.
Met de stichting van een eigen kapel voor de relikwie   
moest een grafplaats van de hertogelijke dynastie verbonden zijn. Als standplaats werd vooreerst in 1582 door Pellegrino Tibaldi (1527-1596) de Piazza Castello voorgesteld, maar tijdens de renovatie door Carlo di Castellamonte van het tempietto in de Dom in 1607 kwam de idee van nieuwbouw op de plaats van het domkoor op. Carlo Emanuele II gaf de opdracht aan Amadeo di Castellamonte, wiens project in 1657 werd gestart, maar sedert 1662 stagneerde.
De uitmuntende theatijnerpater, theoloog en wiskundige Guarini (1624-1683)  
lukte het met een ongekend verstandelijk ontwerp deze kapel voor ťťn van de belangrijkste relikwieŽn van het christendom ook architectonisch tot een tot op heden ongekend hoogtepunt van barokke bouwkunst te laten worden. Aan de vermetelheid van de constructie herinnert de kapel van S. Ivo alla Sapienza in Rome, die in de jaren 1642 tot 1650 werd gebouwd.
Door het gebruik van een wandbekleding van zwart marmer  
wordt een grafstemming opgeroepen. De architectuur symboliseert de aardse dood en de verlossing aan gene zijde. Men betreedt via een trap vanuit de Dom twee ingangsrotonden, die met een als balkon uitgebeeld segment zijn verbonden. Hier werd met drie groepen van Korinthische zuilen geduid op de Drie-eenheid.
Boven de kolossale orde met zes gegroefde pijlers 
zitten door grote, meest met blinde rondvensters doorbroken kalotten en sfeervol gekromde trapezen. In contrast met de kelderverdieping lijkt de tamboer door zijn grote, met een loop gang verbonden venster met ronde bogen bijna doorschijnend. Daarboven bevindt zich de uitrafelende koepel; zij is samengesteld uit zes tegen elkaar geschoven kruissegmenten en vindt haar hoogtepunt in een straalvormige welvingster, die door een koepelschaal wordt overtrokken.

Lijkwade van Turijn, Sacra Sindone      
Is een doek van 4,36 m bij 1,10 m die in een zijkapel naast de Duomo San Giovanni vereerd wordt als de Heilige Lijkwade waarin Jezus werd begraven. Het doek vertoont een anatomisch juist negatief van een dode die door kruisiging is gestorven. In 1989 werd het doek door middel van radiokoolstofdatering gedateerd als gemaakt in de 13deĖ14de eeuw. De lijkwade wordt  eens in de vijfentwintig jaar uitgestald voor de gelovigen.
U kunt een bezoek brengen aan Museo della Sindone, zie bij musea lijst,  waar u aan de hand van een multimedia-tour alles verneemt over de geschiedenis. 

Adres: Via San Domenico 28. Open van 9.00 - 12.00 en van 15.00 - 19.00 uur.
Vermeldenswaard  
zijn ten slotte het door R. d'Aronco voor de tentoonstelling voor kunstnijverheid ontworpen paviljoen in Jugendstil, het Palazzo di Lavoro Nervi met paddestoeldak, het WK-voetbalstadion uit 1990 en het Teatro Felice.    
VVV
Piazza Castello 61 - 10123 Torino It. - Tel.: +39.011.535.181 - Fax: +39.011.530.070 Is geopend van 8.30-19.30.  Ook op Stazione di Porta Nuova en op Aeroporto is een VVV Kantoor.   E-mail info@turismotorino.org

Informatie  
*  Er is een museum kaart te koop die 48 uur geldig is. Te koop bij het Toeristen bureau. Op de Charta Torino staan de "musei, monumenti, chiese en teatri" aangegeven.
* Er is een apart foldertje, Torino MUSEI, met adressen en openingstijden van de musea.
* Een mooi boekwerkje is The Piedmont of the Jubilee 2000. Er staan wandelingen in Turijn en autoroutes in Turijn en omgeving in.
* In de brochure Royal Residences in Piedmont worden een aantal Koninklijke Residenties kort beschreven.
* Het boekje Luoghi del Barocco a Torino beschrijft 50 monumenten. Is in het Engels.
* Een heel goede kaart is Piemonte turistico, Regione Piemonte.
* Torino, Mappa Turistica is een prima plattegrond voor de stad.
* Churches of historical and artistic interest in Turin geeft gegevens over 44 kerken in Turijn.
* Ristoranti di Torino is een folder waaruit u een keuze kunt maken om uit te gaan dineren.
* Annuario Alberghi, Piemonte is het Hotel-Jaarboek voor de provincie Piemonte. Zo is er ook een Camping-Jaarboek, Annuario Campeggi
* Voor wintersportliefhebbers is de gids Skiing in Piedmont onmisbaar Zie ook bij internettips.E-mail  atrinfo@atr.piemonte.it
* Eine entdeckungsreise im Piemont is een prachtige brochure voor de provincie Piemonte.
* In Cartellone Eventi, kunt u alle belangrijke evenementen vinden. 
* In de folder Arte Contemporanea, Turin a walk through the arts, staat de kunst agenda voor de maand november. Elke zaterdag is er begeleid bezoek mogelijk. E-mail resguide@turismotorino.org  Zie de websites "Arte".

Algemene informatie      
www.aeroportoditorino.it  -  Aeroporto di Torino Caselle
www.regione.piemonte.it  -  Regione Piemonte
www.comune.torino.it  -  Comune di Torino
www.provincia.to.it  -  Provincia di Torino
Initaly.com.turin.htm  -  Als u een stadswandeling wilt maken. Beginpunt is Piazza Castello. U komt langs alle belangrijke gebouwen. U leest verder de geschiedenis ervan en krijgt handige tips.
Arte websites 
www.palazzobricherasio.it  ; www.torinofilmfest.org ;
www.aiacetorino.it
Provincie Torina en de regio Piemonte
Parks.regione.piemonte  -  Nationale - en regionale parken in Piemonte.
Regione.piemonte  -  Regional Tourist Agency, it.
Musea in stad en provincie Turijn, Torino
Accademia Albertina delle Belle Arti,
http://www.museoegizio.org/ , Egyptisch museum, met topstukken uit de Egyptische cultuur. Voor andere musea klik op links utili
Museo di Arte Urbana
Museo di Arti Decorative Ė Fondazione Pietro Accorsi
Orto Botanico

 ** Uw accommodatie in Turijn
 kunt U goed boeken via Hotels/Appart./Torino.  Er zijn 72 hotels online boekbaar.
Hotels in/nabij wijken:
Aurora  -  Lingotto  -  e.a.
Hotels bij conferentiecentrum: Torino Esposizioni  -  Lingotto Fiere
Hotels nabij monument, museum of oriŽntatiepunt: Piazza Castello  -  Mole Antonelliana  -  Basilica di Superga  -  e.a.
Hotels nabij stadion of arena: Torino Oval Lingotto  -  Palasport Olimpico  -  e.a.
Hotels nabij treinstation en of winkelcentrum: Porta Nuova Railway Station   -  Porta Susa Train station  e.a.
Hotels op / nabij luchthaven: Caselle Sandro Pertini Airport (TRN) 14.8 km   -  Levaldigi (CUF) 58.5 km
Hotels in de populairste steden rondom Turijn: San Mauro Torinese 7.1 km e.a.
 ** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
 Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets